Altın aramada siyanür neden kullanılır? Siyanür ile altın ayırtıştırma mı yapılır?
Altın aramada siyanür neden kullanılır? | Dün Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen toprak kaymasının ardından siyanürün kullanım alanları da gündeme geldi. Altın madeninede neden siyanür kullanıldığı da merak edilenler arasında yer aldı. Detaylar...
Ali Yerlikaya, göçük altında olan 9 işçi hakkında bilgi verdi ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Erzincan'da meydana gelen toprak kaymasının ardından ise siyanür hakkında merak edilenler araştırıldı. Vatandaşların araştırdıkları arasında altın madeninde siyanür neden kullanılır sorusu yer aldı. Detaylar...
ALTIN MADENİNDE SİYANÜR NEDEN KULLANILIR?
Altın madenlerinde neden siyanür kullanıldığı merak edilmişti. Siyanür, altını cevherden ayıştırmak amacıyla kullanılıyor.
SİYANÜR İLE ALTIN AYIŞTIRMA MI YAPILIR?
Altın madenlerinde siyanürün kullanım amacı merak edildi. Sodyum siyanür çözeltisi aracılığıyla altına ulaşmak kolaylaşıyor bu nedenle siyanür kullanılmaktadır. Siyanür, altın cevherinde olan altını çözer.
SİYANÜRLÜ TOPRAL FIRAT NEHRİNE Mİ AKTI?
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi sosyal medyada yer alan iddialara cevap verdi. Açıklamada yer alan ifadeler şöyle:
"Sosyal medyada paylaşılan bazı görüntülerle ilgili, 'Erzincan'da bir altın madeninin alanında meydana gelen toprak kayması sonucu siyanürlü toprak Fırat Nehri'ne aktı' iddiası doğru değildir. İddiaya konu görüntüler, Fırat Nehri ya da herhangi bir baraja değil, Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan altın madeninin atık havuzuna aittir."
Toprak kaymasının ardından nehre herhangi bir malzemenin ulaşması veya karışmasının söz konusu olmadığı belirtilen açıklamada, "Bölgede meydana gelen toprak kaymasının, maden alanındaki atık havuzu ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır."
GÖÇÜK ALTINDAKİ İŞÇİLER BULUNDU MU?
Göçük altında kalan 9 işçiye henüz ulaşılamadı. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ulaşılamayan işçiler ile ilgili şu açıklamada bulundu:
"Bazı basın yayın organlarında yer alan, “Erzincan’da göçük altında kalan madencilerin sayısı resmi rakamın beş katı” iddiası doğru değildir. Erzincan İliç’teki altın madeni alanında yaşanan toprak kaymasının ardından yapılan sayımda, maden sahasında çalışan 667 işçiden 9'una henüz ulaşılamamıştır. Kayıp işçilerle ilgili arama-kurtarma çalışmaları titizlikle devam etmektedir. Resmi kurum ve yetkililerin dışında yapılan açıklamalara itibar etmeyiniz."