Tgrt Haber

Bu Belirtileri Hafife Almayın! Hangi Belirti Hangi Hastalığın İşareti?

02 Temmuz 2019 11:54
Bu Belirtileri Hafife Almayın! Hangi Belirti Hangi Hastalığın İşareti?

Flu görme ya da bulanık görme, katarakta, baş ağrısı, baş dönmesi tansiyona işaret ediyor olabilir. Yüksek ateş, ağrı, ani kilo değişimi, yorgunluk hissi, baş dönmesi, şiddetli öksürük, kaşıntı ve istemsiz kas hareketleri... Vücudun bir çeşit dili olan bu belirtilerin birçok anlamı olabilir. Bu belirtiler büyük hastalıkların habercisi olabilir. Belirtilerden yola çıkarak erken teşhisi yapılan hastalıkların tedavisi ile hem yaşam kalitenizi hem de uzun ve sağlıklı bir ömür sürebilirsiniz. Gelin hep birlikte hangi belirti hangi hastalığın habercisi ya da hangi sağlık sorunu hangi hastalığın işaretçisi hep birlikte bakalım.

Ateş, ağrı, kilo değişimi, çarpıntı, nefes yetmezliği, yorgunluk, baş dönmesi, bulantı, kusma, unutkanlık, bilinç değişikliği, kuvvetsizlik, duyu bozuklukları, iştahsızlık, öksürük, görme bulanıklığı, uyuşukluk, ciltte ve vücut sıvılarında renk değişiklikleri, kaşıntı, yumruların belirmesi gibi belirtilerin hepsinin bir veya birkaç anlamı olabiliyor.

İnsan, vücudundaki belirtilerin farkında olması bu belirtilerin ciddi hastalık belirtileri olabileceğini düşünerek doktora gidip muayene olması ciddi hastalıkların oluşumunu engeller.

Bu Belirtileri Hafife Almayın! Hangi Belirti Hangi Hastalığın İşareti?

Ciddiye Alınacak Hastalık Belirtileri

  • Durduk yere 3 – 5 kilo civarında kilo kaybının yaşanması ve kilo alınması,
  • Tükürük, dışkı, idrar, balgam gibi atılan katı ve sıvılarda kan görülmesi,
  • Göğüs ağrıları, 
  • Nefes darlığı, 
  • Alışılmışın dışında baş ağrılarının ve baş dönmelerinin yaşanması,
  • İdrara 1 günden fazla çıkamama, 3 günden uzun dışkı yapamama hali,
  • Karın ağrısı, ateş, bulantı, kusma, iştahsızlık, halsizlik, keyfsizlik gibi belirtilerden bir veya birkaçının olması,
  • El ve ayaklarda kuvvet kaybı,
  • Kalp çarpıntısı, terleme, bilinç değişikliği ve baş dönmesi,
  • Gün içinde tekrar eden ateşlenme hali ile birlikte ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı gibi şikayetlerin biri veya bir kaçı,
  • Deride sararma, morarma gibi renk değişiklik halleri,
  • Vücudun şişkin olması,
  • Dinlenmeyle geçmeyen yorgunluk

Bu Belirtileri Hafife Almayın! Hangi Belirti Hangi Hastalığın İşareti?

Alında basınç hissi: İlk başta alındaki basınç hissi sinüziti akla getirse de göz tansiyonu ve migren çeşitlerinde de bu his yaşanabilir.

Ensede ağrı ve basınç: İlk akla gelen tansiyon yüksekliğidir. Fakat, boyun omurlarında kireçlenme, kas spazmları sinir baskılarına maruz kalmış olabilirsiniz.

Şakaklarda ağrı ve basınç duygusu: Şakak bölgesindeki damarların iltihaplanması, çene eklemi kireçlenmesi, kulak önündeki tükürük bezi hastalıklarına yakalanmış olma ihtimaliniz yüksek.

Başta basınç hissiyle beraber görmede bulanıklık: Göz tansiyonu, gözün arka tabakalarında kanama, yırtılma olması. 

Görmede fluluk: Katarakt, gözün optik sisteminde bozukluk, şeker ve tansiyon hastalığına bağlı göz damarlarında hasarlanma, göz sinirinin hastalıkları, gözün saydam tabakasının hastalıkları, kafa içinde görme merkezinin hastalığı. 

Göz kararması: Tuz dengesi, tansiyon düşmesi veya yükselmesi, kan şekerinin düşmesi göz kararması yapar.

Cisimleri perde ardından görme hissi: Katarakt belirtisidir. 

Herhangi bir cisme odaklanamama: Göz merceği sinir sisteminde bozukluklar ve görme siniri hastalıkları belirtisidir.

Baş dönmesi: Baş dönmesinin birçok hastalık habercisi olabileceğini unutmamak lazım. Baş dönmesi ile birlikte gelişen belirtiler teşhise yardımcı olmakta. Bununla birlikte baş dönmesi tansiyon yükselme ve düşmesine, iç kulak denge organı hastalıklarına, sıvı noksanlığına, kansızlık, tuz dengesi bozukluğu, vitamin noksanlığı, kafa içinde basınç artışı, görme bozuklukları, beyin sapı hastalıkları gibi birçok rahatsızlığın sebebi olabilir. Baş dönmesini kesinlikle hafife almayın. Özellikle tekrar eden baş ağrılarında mutlaka uzman bir doktora şikâyetinizi yapın.  

Burun kanaması: Genel de burun içindeki kılcal damarların çatlaması ile oluşur. Fakat pıhtılaşma sistemi hastalıkları, kandaki pulcuk sayısının ve fonksiyonunun az olması, tansiyon, kan sulandırmak için içilen ilaçların yan etkisi olarak da kendini gösterebilir. Bir sonraki adımı karaciğer ve böbrek hastalığına ve burun enfeksiyonlarıdır. Aman dikkat edin ve burun kanamalarını kesinlikle hafife almayın.

Burnun sürekli tıkanması: Genel de gribal enfeksiyonlar yüzünden burun tıkanıklığı yaşanır. Fakat, burun alerjisi, polip ve deviasyon durumu da söz konusu. 

Baş dönmeli, burun kanaması: Bu tarz durumlarda genelde tansiyon yükselmiştir. 

Aniden gelişen işitme kaybı: Kulak zarına ani gelen baskı sebebiyle kulak zarında yaşanan travma ya da enfeksiyona bağlı delik oluşması, toksik etkisi olan ilaçlar, MS  denilen hastalığın işitme sinirine zarar vermesi, işitme sinirinin tümör ya da başka nedenlere bağlı olarak baskıya maruz kalması sebebiyle yaşanır.

Sürekli kulak çınlaması:  İç kulakta bulunan kemikçiklerin kireçlenmesi, kalbin hızlı veya düzensiz çalışması, tansiyon yüksekliği, menier hastalığının habercisi olabilir.

Ağızda aft oluşumu: Ağız içi enfeksiyonlar, dişlerde bakteri plaklarının olması, vitamin noksanlığı, demir noksanlığı, mantar enfeksiyonları, lupus hastalığı gibi bağışıklık sistemi hastalıkları, göz, cilt damar iltihabı da eşlik ediyorsa Behçet hastalığı. 

Bu Belirtileri Hafife Almayın! Hangi Belirti Hangi Hastalığın İşareti?

Sağ ve sol bademciklerde ağrı: Tonsillit denilen bademcik iltihaplanması. Virüs ya da bakteri enfeksiyonları. Bademciğin lenf sisteminin hastalığına bağlı olarak büyümesi.  

Diş etinin hassaslaşması ve kanaması
Diş etinin enfeksiyon kaptığını, ağız sağlığının kötü olduğunu, diş taşlarını, vitamin eksikliğini gösterir. Ayrıca pıhtılaşma sistemi hastalıkları, böbrek ve karaciğer hastalıklarını nadireden de olsa kan kanserine bağlı pıhtılaşmanın belirtisi olabilir.  

Bu Belirtileri Hafife Almayın! Hangi Belirti Hangi Hastalığın İşareti?

Geçici süreli sesin çıkmaması veya ses kısıklığı: Boğaz enfeksiyonu (Larenjit) ses tellerinde ödem, ses tellerinde nodül, sinir felci, guatr, ses tellerinin aşırı kullanımı, larenks organının kanseri gibi durumlar sebep olabilir. 

Boyun ağrısı: Boynun ön tarafının ağrılarında lenf bezi hastalıkları, tiroit bezinin mikroplu ya da mikropsuz hastalıkları, boğaz enfeksiyonları, tükürük bezi hastalıkları. Boynun arka kısmının hastalıklarında kireçlenme, tansiyon yüksekliği, boyun fıtığı, gerilim tipi baş ağrıları, kemik erimesi. 

Boynu çevirememe, boynu çevirirken zorlanma: Boyun omurlarında ki kireçlenmenin habercisi olan boynu çevirememe aynı zamanda tortikolis denilen boyun kaslarında spazma ve boyun kaslarını yöneten sinirlerin hastalıklarının habercisi olabilir. Boyun kası hastası olmamak için bu hisler yaşandığında acilen doktora gitmenizde fayda var. 

Yutkunamama: Gırtlak tarafında habis tümör, bademcik büyümesi, ur, guatır, farenjit, tonsillit gibi ağız içi en feksiyonları yaşıyor olabilirsiniz. Ayrıca yutkunamama yemek borusunda cep-di vertikül oluşumunun da habercisidir.

Eklemlerde şiddetli ağrı: Genelde 50 yaş ve üstü insanlarda hareket etme yüzünden artan eklem ağrılarının kireçlenme, kıkırdak hasarı, eklem bağlarında hasar sebebiyle ortaya çıkar. Bununla birlikte şişme, ısı artışı, kızarıklık da varsa mikroplu ya da mikropsuz iltihap oluşmuştur. Tıp dilinde mikroplu olana ‘septik artrit’ denir. Mikropsuz olanlar; romatoid artrit, gut, lupus, Akdeniz ateşi artriti, enfeksiyon sonrasında olan reaktif artrit, sedef hastalığı artriti, iltihaplı bağırsak hastalığı artriti gibi hastalıklara bağlı gelişir. 
Bu Belirtileri Hafife Almayın! Hangi Belirti Hangi Hastalığın İşareti?
Kas çekilmesi: Hiçbir hareket yapılmasa da küçük kas liflerinin hafif seyirmesi tarzında olabildiği gibi kasın tamamını ilgilendiren kasılmalar yaşanarak kol ya da bacağı istem dışı yani kendiliğinden hareket ettirir. Karaciğer, böbrek fonksiyonlarının bozulması ve sinir sisteminin bozukluklarına bağlı olarak gerçekleşir.

Elde ve bacaklarda hissizlik ve ağrılı uyuşma: Genel de şeker hastalığı, üre yüksekliği, vitamin noksanlığı, sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum gibi minerallerin eksiliğinden ya da fazlalığından meydana gelen bu durum sinir dokusunu ilgilendiren metabolik nedenlere bağlı ortaya çıkar. Kol, el ve bacaklarda hissedilen ağrı ile birlikte kuvvet azalması sinir dokusunun baskıya maruz kaldığını da gösterir. Çok nadir bir durum olsa da beyin içinde habis tümör ya da bahsettiğimiz gibi sinir dokusunu ilgilendiren bağışıklık sistemi hastalığıdır.

Parmak eklemlerinin sabahları açılmasında zorlanma: Romatizmanın iltihaplı hallerinden biri de parmak eklemlerinin açılmasındaki zorlanmadır. Sanki siz ellerinizi açmak istediğinizde başka bir kuvvet ellerinizi kapatıyormuş gibi his verir. Her elinizi hareket ettirmeye çalıştığınızda dinlenme ağrısı yine birkaç saat içinde hareket kısıtlılığı olmasına rağmen ağrı azalması en önemli belirtilerindendir.

Bu Belirtileri Hafife Almayın! Hangi Belirti Hangi Hastalığın İşareti?

Diz kapaklarında gıcırdama: Genellikle ileri yaşlarda görülen bu rahatsızlık kireçlenmenin en önemli bulgularından biridir. Dizlerin hareketi esnasında ağrı ile birlikte kıkırdak seslerinin duyulması kireçlenme olduğunu gösterir.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...