Tgrt Haber

Depresyon ve derin üzüntüler Alzheimer riskini artırmakta, belirtileri çoğaltmakta

Editör: Şimal Güdüm / Kaynak: TGRT Haber
05 Mart 2024 13:41 - Güncelleme : 05 Mart 2024 13:42
Depresyon ve derin üzüntüler Alzheimer riskini artırmakta, belirtileri çoğaltmakta

Halk arasında bunama olarak bilinen Alzheimer hastalığı, zaman içinde gelişen beyin hücrelerinin ölümüne bağlı olarak oluşuyor. Toplumda en çok görülen demans türü Alzheimer olarak biliniyor. Alzheimer nedir, hastalığının belirtileri neler? Alzheimer kimlerde görülüyor, genetik mi? Detaylar haberimizde?

Başlangıç dönemlerinde basit unutkanlıklara yol açan hastalığın ilerlemesi ile kişi yakın geçmişe ait anılarını unutuyor. Zaman içinde yakın çevresini ve ailesini tanıyamaz hale gelir. Duygu ve düşüncelerini sağlıklı bir şekilde kontrol edemez. Tedavisi mümkün olmayan hastalık en çok kimlerde görülüyor? Alzheimer​ nedir, belirtileri neler, genetik mi? Sizler için derledik.

ALZHEİMER NEDİR?

Nörolojik bir hastalık olarak tanımlanan Alzheimer, beyin hücrelerinin ölümü sonucu hafızayı bozan bir hastalık türüdür. Alzheimer, kişinin düşünme yetisini bozmasıyla gün içindeki işlerini yapamaz hale getiriyor. Alzheimer hastalığı, yaşa bağlı artarak devam etmekte. 
Hastalığın ilk evrelerinde beynin küçülmesiyle başlayan süreç, organların vücudunu da işlevsiz hale getiriyor. 
Hastalığın em erken belirtileri arasında kişi yaşanan son olayları hatırlamakta zorluk çekiyor. Yeni öğrenilen bilgileri ve konuşmaları unutmaya başlıyor. Hastalar, ilerleyen süreçte günlük işleri yerine getirme de büyük sorunlar yaşıyor. Tedavisi olmayan hastalığın erken teşhisi durumunda hastalığın daha yavaş ilerlemesi sağlanabiliyor.

Depresyon ve derin üzüntüler Alzheimer riskini artırmakta, belirtileri çoğaltmakta - 1. Resim

65 yaş üstü kişilerde Alzheimer görülme sıklığı artıyor. 85 yaşından sonra her 2-3 yaşlıdan birinde Alzheimer hastalığını rastlanılıyor.

ALZHEİMER’İN BELİRTİLERİ NELER?

Alzheimer hastalığının evreleri bulunmakta. Alzheimer hastalığının evrelerine göre belirtileri de değişiklik göstermekte.

Başlangıç evresi Alzheimer belirtileri:

Yeni öğrenilen bilgileri hatırlama da güçlü çekme. 
Yer ve isimleri unutmak, son olayları hatırlayamama. 
Doğru sözcükleri kullanamama.
Karar verme ve muhakeme yapmada zorluklar çekme.
Kaygılı bir hal içinde olmak.
Rutin görevlerini tamamlamada zorluklar yaşama.

Depresyon ve derin üzüntüler Alzheimer riskini artırmakta, belirtileri çoğaltmakta - 2. Resim

Orta evrede Alzheimer belirtileri:

Hastaların, bakıma ve yardım muhtaç hale gelmesi. 
Hafıza kaybı​ ve kafa karışıklığında artışlar yaşanması. 
Aklından geçen düşünce ve olayların sürekli tekrarlanması. 
Basit matematik işlemlerini yapamamak. 
Aile üyelerini ve çevrelerini tanımakta zorluk çekmek.
Çevresine karşı şüpheli gözlerle bakmak.

Alzheimer son evre:

Tamamen kaybedilen hafıza. 
İdrar kaçırma. 
Yeme güçlüğü ve kilo kaybı. 
Aile ve yakın çevrenin tamamen unutulması. 
İletişim kurma becerilerinin kaybedilmesi.
Beslenmek, oturmak, yürümek gibi basit işlemleri yapamaz hale gelmesi. 

ALZHEİMER NEDEN OLUR?

Alzheimer’a neden olan durumlar kesin olarak bilinmemekle birlikte, neden olduğu düşünülen faktörler tahmin ediliyor. İleri yaş, genetik faktörler, düzensiz uyku, down sendromu olan kişiler, yaşanan kafa travmaları, obezite, sigara ve alkol tüketimi gibi nedenler risk olarak sayılıyor.

ALZHEİMER NASIL TEŞHİS EDİLİR, TEDAVİSİ VAR MI?

Alzheimer hastalığında zamanında ve doğru teşhis yapılması önemli bir durumdur. Hastalığın etkilerini azaltma ve hastalığın daha yavaş ilerlemesi açısından faydalar sağlayacaktır.

Hastalığın kesin olarak teşhis edilebilmesi için uygulanacak yöntemler şunlardır: MRI çektirmek, kan testleri yaptırmak, ultrasonografiye girmek, EEG’ye girerek beyin taraması yaptırmak.

Alzheimer hastalığın kesin bir tedavisi bulunmuyor. Lakin, yapılan erken teşhis ve kullanılan ilaçlar ve davranışsal uygulamalar ile hastanın bu süreci daha rahat geçirmesi amaçlanıyor.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...