Aktüel

İstanbul'da deprem riski devam ediyor mu? Uzmanlardan sarsıntı uyarıları

Dün İstanbul'da yaşanan 6.2'lik depremin ardından uzmanlarda büyük deprem beklentisine dair açıklamalarda bulundu. Korkutan sarsıntının ardından artçılar devam ederken vatandaşlar İstanbul'da deprem riski olup olmadığına dair uyarıları yakından takip ediyor.

İstanbul'da deprem riski devam ediyor mu? Uzmanlardan sarsıntı uyarıları
KAYNAK:
tgrthaber.com
|
GİRİŞ:
24.04.2025
saat ikonu 09:55
|
GÜNCELLEME:
24.04.2025
saat ikonu 09:59

Kandilli Rasathanesi verilerine göre 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrası binlerce kişi geceyi sokaklarda geçirdi. Uzman isimlerin bazıları depremin devam etmeyeceğini belirtirken bazı isimler sarsıntıların devam edebileceğine dair uyarılarda bulundu.

İSTANBUL'DA DEPREM RİSKİ DEVAM EDİYOR MU?

Dün İstanbul'da yaşanan 6.2 şiddetindeki deprem binlerce kişiyi sokaklara döktü. Bazıları geceyi sokakta geçirirken binlerce kişi geceyi uyumadan geçirdi.

İstanbul'da deprem riski devam ediyor mu? Uzmanlardan sarsıntı uyarıları

Yüreklerin ağızlara geldiği sarsıntı hakkında birçok deprem uzmanı isim açıklamada bulundu. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'un açıklamasına göre fayların Marmara Denizi'nde daha önceden kırıldığından dolayı daha büyük bir deprem olmayacağı öğrenildi.

Açıklama şöyle oldu:

"Vatandaşlar panik yapmamalı. 6.2'lik bu depremin ardından yaşanabilecek 4.5 büyüklüğüne yakın artçılar olur. Ama Çekmece ve Avcılar gibi bölgelerde heyelan kaynaklı yıkım olamadığı sorun yoktur. Bu bölgelerde risk heyelanlardır. İstanbul'da büyük bir deprem olur denilen noktada İstanbul'da deprem olmuş. 1894'te Yalova'dan başlayarak batıya doğru kırılmıştır ve 1894'te en büyük deprem olmuş. Jeologlar şişmiş bir şekilde ‘1766'dan beri deprem yok o halde eli kulağında dedikleri yere en büyük cevabı Murat Bardakçı ve Erhan Afyoncu verdi."

İstanbul'da deprem riski devam ediyor mu? Uzmanlardan sarsıntı uyarıları

İSTANBUL'DA DAHA DEPREM OLACAK MI?

Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan'ın deprem sonrasında yaptığı açıklamada yer alan ifadeler şöyle oldu:

"Marmara Denizi içerisindeki Kumburgaz segmenti üzerinde meydana geldi. Bu deprem aslında olağan ve beklenen bir depremdir. Çünkü Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun mekanizmasına baktığımızda, doğudan batıya doğru bir hareketin, özellikle Marmara Denizi içerisinde açık bir şekilde gerçekleştiğini biliyoruz. Bu depremin üzerinde duracak olursak, 6.2 büyüklüğünde bir depremi ‘ana şok' olarak kabul edebiliriz. Çünkü artçı şokları takip ettiğimizde, depremlerin büyüklüklerinin azaldığı net şekilde görülüyor. Dolayısıyla bunları artçı şoklar olarak değerlendirebiliriz. Arada yalnızca bir tane, büyüklüğü 5.2 olan bir deprem var; o da ana şoktan yaklaşık 10-12 dakika sonra gerçekleşti. Onun haricindeki depremlerin büyüklükleri daha küçük. Bu nedenle bu depremin ana şok olduğunu söyleyebiliriz"

İstanbul'da deprem riski devam ediyor mu? Uzmanlardan sarsıntı uyarıları

İSTANBUL'DA DAHA BÜYÜK DEPREM TEHLİKESİ VAR MI?

Deprem Uzmanı Maden Teknolojisi ve Yerbilimleri Mühendisi Serkan İçelli, İstanbul'da yaşanan sarsıntı sonrasında yaptığı açıklama ile bu depremin zaten beklendiğini söyledi. Açıklamasında "Beklediğimiz bir depremdi. 6.1 büyüklüğünde Silivri açıklarında, Kuzey Anadolu fayı Kuzey kotunda gerçekleşti. Beklediğimiz en büyük depremlerden bir tanesi idi diyebiliriz. Bugünkü depremin daha büyüğünün olma ihtimali biraz daha Doğu bölgesinde, biraz daha böyle Marmara bölgesi kısmında olabilir. Öncü olup olmadığını sonradan gelecek ara şoklardan sonra anlayabiliriz. Ama biz burada zaten sıkışmış olan gerilimin ne kadar büyüklükte deprem üreteceğini daha önce de bahsettik ve üretebileceği maksimum değeri şu anda üretti." ifadeleri yer aldı.

ETİKETLER
#istanbul
#deprem
#deprem riski
#artçı deprem
#marmara denizi
#Kuzey Anadolu Fay Zonu
#Deprem Uzmanları
#Aktüel
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.