Tgrt Haber

Polikistik Over Sendromu (PCOS) ve Hirşutizm (Kadınlarda Kıllanma)

02 Mart 2021 17:43
Polikistik Over Sendromu (PCOS) ve Hirşutizm (Kadınlarda Kıllanma)

Kadınların ve genç kızların korkulu rüyası olan “Hirşutizm" kadınların tıpkı erkek gibi kıllanıp tüylenmesine denilmektedir. Erkeklerde olduğu gibi, kadınların da bıyık, çene, göğüs, karın gibi bölgelerinde görülen aşırı tüylenme üreme çağındaki kadınların ortalama %8’inde görülen bir hastalıktır. Polikistik over sendromu (PCOS) ise aşırı androjen üretiminin en yaygın nedenleri arasında yer alır. Bu haberimizde "Polikistik over sendromu (PCOS) nedir?, Hirşutizm nedir?, Hirşutizm nedenleri nelerdir? Hirşutizm belirti ve tedavileri nelerdir?" gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız...

Latince Hirşutizm olarak anılan ve anlamı: "Tüylü, çok tüylü" anlamı taşıyan Hirşutizm genelde hormonal dengesizlikler sebebiyle meydana gelir. Kadınların vücudunda östrojen ve androjen olmak üzere iki temel hormon vardır.

Polikistik Over Sendromu (PCOS) ve Hirşutizm (Kadınlarda Kıllanma)

Östrojen bir kadın hormonudur ve androjense erkek hormonudur. Yani, Hirsutizmi, androjen adı verilen erkeklerde salgılanan seks hormonuna bağlı artış olarak açıklayabiliriz. Kıllanma genellikle üst dudak, çene, yanak, alt karın, göğüs, üst kol, sırt ve uylukta görülür.

Hirşutizm genellikle androjen hormonundaki artışa bağlı olarak bazen de kıl köklerinin bu hormona olan duyarlılığının artışı sonucunda oluşur. En sık oluş nedeni ise polikistik over hastalığıdır. Bu hastalıkta adet düzensizliğiyle birlikte, kısırlık, şişmanlık ve hirşutizm görülür. Enzim eksiklikleri, böbrek üstü bezinden salgılanan uygunsuz hormon hirşutizme neden olabilir. Böbrek üstü bezlerinden en çok androjen Dihidroepiandrosteron-sülfat hormonu salgılanır.

Diğer taraftan, herhangi bir nedene bağlanamayan hirşutizmlerde görülebilmektedir.

Polikistik Over Sendromu (PCOS) ve Hirşutizm (Kadınlarda Kıllanma)

Hirşutizm için testesteron, bir gecelik (overnight) deksametazon süpresyon test,dihidroepiandrosteron-sülfat vb testler tanıda yardımcı olurlar. Bunların yanında şüphe duyulan hastalığa yönelik bir takım testlerde yapılabilir.

Polikistik Over Sendromu (PCOS) ve Hirşutizm (Kadınlarda Kıllanma)
 
Hirşutizm Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hirşutizme neden olan, başka bir hastalık varsa tedavide öncelik bu hastalığı iyileştirmektir. İlaç tedavisi olarak doğum kontrol hapları, spironalactone, progestinler, siproteron asetat kullanılabilmektedir. Tıbbi tedaviler sonucu bu hastaların iyileşme oranı %23- 95 oranında düzelme görülür. Ayrıca kalıcı olmasa da kozmetik olarak ağda, depilatör, traş, elektroliz kullanılabilir.

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...