Rezene çayının faydaları nelerdir, Rezene çayı nasıl demlenir
Rezene çayı faydaları hem mutfaklarda hem de tedavi edici olarak kendisini gösterir. Rezene bitkisi yaprakları ve tohumları dahil olmak üzere kullanılır.
Rezene, maydanoz gillerden olan bir bitkidir. Kokusu hafif keskin ve dereotuna benzer. Rezene kolikten konjonktivit'e kadar her şey için önerilen ve yaygın olarak kullanılan şifalı bitkilerden biridir. Orta Doğu ülkelerinde baharat olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de daha çok çay olarak meşhur olsa da Orda Doğu’nun ve Hindistan’ın mutfaklarına baharat olarak girmeyi başarmıştır. Rezene çayı faydaları hem mutfaklarda hem de tedavi edici olarak kendisini gösterir. Rezene bitkisi yaprakları ve tohumları dahil olmak üzere kullanılır.
Aslında, rezene tohumlarından yapılan kürler ve çaylar, irritabl bağırsak sendromu, ülseratif kolit, Crohn hastalığı ve gastrointestinal sistemi etkileyen diğer sebeplerin neden olduğu mide kas spazmlarını tedavi etmek için kullanılabilir. Ayrıca rezene, müshil olarak kullanılan bitkisel formüllerin yan etkilerini veya sindirim problemleri için diğer tedavileri değiştirmek için diğer bitkisel ilaçlarla birlikte de kullanılabilir.
Son hali yukarıda gördüğünüz gibidir. Bunu bir tatlı kaşığı kadar rezene ile bir buçuk bardak suyu kaynatıp, aroması iyice çıktıktan sonra tüketebilirsiniz. İçine bal da ilave edebilirsiniz.
Rezenenin bazı faydalarını sizler için araştırdık;
- Mide sorunları için ilk fincanda fayda görmeye başlarsınız. Yanmalar, reflü, gastrit gibi…
- Hanımlarda östrojan hormonuna yardım edicidir. Bu yüzden özellikle regl dönemlerinde ve menapoz zamanlarında içilmesi faydalı olacaktır.
- Regl dönemlerinin ağrılarını azaltıcı etkisi vardır.
- Anne sütünü arttırıcı etkisi olduğundan günde bir bardak faydalıdır.
- Huzursuz bağırsak sendromu denilen bağırsak rahatsızlıklarının son dönemde adını duymuşsunuzdur. Bu sendromları bağırsaklarınız sanki konuşuyormuş gibi tepki verdiğinde daha rahat anlayabilirsiniz. İşte buna çözüm olarak büyük rahatlama oluşturacak bitki rezenedir. Tohumu yeni, çayı da içilirse ve düzenli olarak kullanılırsa bağırsak seslerinin azaldığını ve şişkinlik, gaz gibi şikayetlerin azaldığını görebilirsiniz.
- Bebeklerde de gaz problemini azaltmaya yarar. Daha rahat uyumalarına yardımcı olur. Doktorunuza danışarak belli ölçeklerde verebilirsiniz.
- Eğer sağlıklı bir beslenme şekli ile rezene çayını kullanırsanız kilo veriminizi hızlandıracaktır. Yağ yakımını kolaylaştırıcı etkisi mevcuttur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kan akışının düzene girmesinde etkilidir.
- Diş ve baş ağrılarında etkilidir.
- Yetişkinler için de sakinleştirme ve rahat uykuya dalma etkisi vardır.
- Böbrek taşlarının oluşmasını önler.
- Kalp dostudur.
- Ağız kokusuna iyi gelir.
- Zeka fonksiyonlarına etki edecek kuvvetli bir potasyuma sahiptir. Böylelikle zekayı geliştirir. Her gün bir veya iki bardak rezene içerek zekanızı kuvvetlendirebilirsiniz.
Rezene çayının zararları nelerdir;
- Epilepsi hastalarına faydası yoktur. Rezenenin tüm kullanım şekillerinden uzak durmaları gerekir. Rezenede uyarı bir etki vardır, bu epilepsi hastalarını ters yönde etkilemektedir.
- Hamilelikte rezene tüketimi tavsiye edilmemektedir.
- Rahim ve meme kanseri olan hanımların uzak durması gerekir.
- Herhangi bir kanser teşhisi konmuş ve tedavisi başlayıp devam eden erkeklerinde rezenenin her türlü kullanım şekillerinden sakınması gerekmektedir.
Yorumunuz tessekkurler