Tgrt Haber

Teşrik tekbirini kimler getirir, kadınlar getirebilir mi? Kurban kesmeyen teşrik tekbiri getirir mi? Teşrik tekbirinin hükmü nedir?

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
09 Temmuz 2022 10:15 - Güncelleme : 09 Temmuz 2022 10:25
Teşrik tekbirini kimler getirir, kadınlar getirebilir mi? Kurban kesmeyen teşrik tekbiri getirir mi? Teşrik tekbirinin hükmü nedir?

Teşrik tekbiri ile ilgili aramalar Kurban Bayramı arefesine girilmesiyle birlikte hız kazandı. Kurban Bayramında getirilen teşrik tekbiri ile alakalı "Teşrik tekbirini kimler getirir, kadınlar getirebilir mi? Kurban kesmeyen teşrik tekbiri getirir mi? Teşrik tekbirinin hükmü nedir?" sorular merak edildi. İşte Kurban bayramında teşrik tekbirine dair tüm merak edilenler…

Zilhicce ayına girilmesiyle birlikte teşrik tekbiri ile ilgili yapılması gereken ve merak edilenler gündemdeki yerini aldı. Kurban bayramında yapılan teşrik tekbirine dair "Teşrik tekbirini kimler getirir, kadınlar getirebilir mi? Kurban kesmeyen teşrik tekbiri getirir mi? Teşrik tekbirinin hükmü nedir?" sorular araştırılmaya başlandı. Zilhicce ayının 10. günü Kurban Bayramı​'nın ilk günüdür. Kurban Bayramı'nda getirilen teşrik tekbirleri ile ilgili tüm merak edilenleri sizler için bir araya getirdik.

TEŞRİK TEKBİRİ NEDİR, NE ZAMAN GETİRİLİR?

Teşrik kelime anlamı olarak sözlükte "doğuya doğru gitmek; eti parçalayıp kayalar üzerine sererek güneşte kurutmak; yüksek sesle tekbir almak" anlamlarına gelir. Terim olarak ise zilhicce ayının muayyen günlerinde farz namazların ardından özel lafızlarla tekbir getirmeyi ifade eder.

Zilhicce ayının 10. günü dini bayramlarımızdan ikincisi olan Kurban Bayramı'nın ilk günüdür. Kurban Bayramı'nda ise teşrik tekbirleri getirilir.

Kurban Bayramı'nın öncesi yani arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dahil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirilir.

Teşrik tekbirini kimler getirir, kadınlar getirebilir mi? Kurban kesmeyen teşrik tekbiri getirir mi? Teşrik tekbirinin hükmü nedir?

Hazreti Peygamber’in (Sallahu Aleyhi ve Sellem) Kurban Bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır. (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 315)

Buna göre Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslüman’a vaciptir.

TEŞRİK TEKBİRİNİ KİMLER GETİRİR, KADINLAR GETİREBİLİR Mİ?

Teşrik tekbirleri kendisine namaz​ farz olan kadın erkek her Müslümana vaciptir.

  • Kurban kesen,
  • Kurban kesmeyen,
  • Namazını cemaatle kılan,
  • Namazını yalnız kılan,
  • Yolcu (seferi) olan ya da olmayan kadın erkek herkes teşrik tekbirlerini getirmelidir. Bu hüküm herkes için geçerlidir.

TEŞRİK TEKBİRİ OKUNUŞU VE ANLAMI

Teşrik Tekbiri'nin Türkçe Okunuşu: "Allahü Ekber Allâhü Ekber Lâ ilâhe İllâllahü Vallâhü Ekber, Allâhü Ekber ve Lillâhi`l-Hamd " şeklindedir.

Teşrik tekbirini kimler getirir, kadınlar getirebilir mi? Kurban kesmeyen teşrik tekbiri getirir mi? Teşrik tekbirinin hükmü nedir?

Teşrik Tekbiri'nin Anlamı: "Allah en büyüktür. Allah en büyüktür. Allah’tan başka ilâh yoktur. Allah en büyüktür. Allah en büyüktür. Hamd yalnız Allah içindir." şeklindedir.

TEŞRİK TEKBİRİNİN HÜKMÜ NEDİR?

Hz. Peygamber Efendimizin (Sallahu Aleyhi ve Sellem), kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 315; Dârekutnî, es-Sünen, III, 439, 440).

Buna göre Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, II, 43-44; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 82). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, II, 500-501).

Müslümanlar Arefe Günü sabah namazından başlayarak bu bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar her farz namazın ardından teşrik tekbirleri getirmekle bütün bunların Allah’ın bir lütfu olduğunu ilân ederler ve bu nimetleri bahşeden Rablerine şükürlerini ifade etmiş olurlar.

  • Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir.
  • Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez.
  • Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez.
  • Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir.
  • Bu tekbir, hem cemaatle, hem de tek başına kılana, yolcuya, yolcu olmayana, erkeğe ve kadına vaciptir.
  • Teşrik tekbirinin selamdan sonra ara vermeden alınması gerekir. Eğer kişi selamdan sonra konuşur veya camiden çıkarsa artık tekbir almaz.
  • Teşrik tekbirleri günlerinde kılınmayan namazlar Teşrik günlerinde kaza edilirse, Teşrik tekbirlerini almak gerekir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilirse tekbir alınmaz.
Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...