Sağlık Bakanlığı tarafından DSÖ'nün acil durum ilan ettiği maymun çiçeği virüsü ile ilgili rehber yayınlandı. Rehberin yayınlanmasının ardından Türkiye'de çiçek aşısının en son ne zaman yapıldığı ve maymun çiçeğinden koruyup koruyamayacağı gündeme geldi.
Kongo'da ortaya çıkan ve dünya geneline giderek yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle vatandaşların endişeleri artıyor.
DSÖ, maymun çiçeği olarak bilinen Mpox virüsü nedeniyle en yüksek alarm seviyesi olan halk sağlığı acil durumunu ilan etti.
Acil durumun ilan edilmesinin ardından Sağlık Bakanlığı tarafından maymun çiçeği virüsü ile ilgili rehber yayınlandı.
Rehberin ardından ise gündeme gelen çiçek aşısının vatandaşlar tarafından Türkiye'de en son ne zaman yapıldığı merak ediliyor.
Sağlık Bakanlığı'nın resmi sitesinde yer alan bilgilere göre Türkiye'de çiçek aşısı üretimi 1980 yılında sonlandırıldı.
DSÖ tarafından desteklenen çalışmalar sayesinde 1980 yılların başlarında bütün dünyada çiçek hastalığı yok edildi.
Bilinen son çiçek hastalığı vakası 1977 yılında Somali'de görüldü.
Türkiye'de 1980'den beri uygulanmadığı için çiçek aşısını bugün sadece 44 yaş üstü vatandaşların olmuş olma ihtimali bulunuyor.
T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan "M-Çiçeği (MPOX) Rehberi" adlı dosyada yer alan bilgilere göre çiçek hastalığının aşısı maymun çiçeğinden yüzde 85 oranında korumaktadır.
Rehberde yer alan bilgilerin tamamı ise şöyle:
"Çiçek hastalığına karşı aşının rutin uygulandığı dönemde çiçek aşısıyla aşılananlarda, çiçek aşısının M-Çiçeğini önlemede yaklaşık %85 oranında etkili olduğu gözlemsel birkaç çalışmayla kanıtlanmıştır. Bu nedenle daha önce çiçek aşısı olanlar hastalığı daha hafif geçirebilir ya da hastalıktan korunabilirler. Çiçek hastalığına karşı önceden aşı yapıldığının göstergesi olarak ön kol üst kısmındaki aşı izi kabul edilebilir."