Tgrt Haber

Türkiye'nin Muhteşem Doğal Gölleri

21 May 2020 22:41
Türkiye'nin Muhteşem Doğal Gölleri

Türkiye’nin dört bir tarafı her açıdan doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor. Denizi, sahili, şifalı suları, şifalı çamurları, dağları, ormanları, yaylaları... Tarihi yerleri açısından da oldukça zengin olan ülkemizin bir de doğal gölleri var ki seyrine doyum olmuyor. Karantina süresi biter bitmez sevdiklerinizle tekrar huzur dolu, bir tatile çıkmak, şehir hayatına az da olsa mola vermek, doğa içinde ruhunuzu dinlendirmek isterseniz “Türkiye’nin doğal göller listesi”nin işinize yaracağını düşünüyoruz. Bu makalede; “Türkiye’nin göller listesi, Türkiye’nin en büyük gölü hangisi? Türkiye’nin en derin gölü hangisi? Salda gölü nerede? Türkiye’de kaç göl var, Tuz gölü nerede, Türkiye’de göller ve barajların listesi, Türkiye’de en çok göl olan il hangisi, Türkiye’de görülecek en güzel göller hangileri, En güzel kamp yapabileceğiniz göl kıyıları nerede” gibi sorularınıza cevaplar bulacaksınız. Keyifli okumalar diliyoruz…

Doğal kaynaklar açısından Türkiye’nin yapay bir cennet olduğu aşikar… Bunun üzerine bir de son 25 yıldır ülkemizin hemen hemen her şehrindeki ağaçlandırma faaliyetleri sayesinde ülkemiz gerçek kimliğini kazanmak üzere. Bugün Türkiye’nin sahilleri, dağları, ormanları, tarihi yerleri ve gölleri muhteşem manzarasıyla dünyanın her ülkesinden milyonlarca yerli ve yabancı turisti cezbediyor. Göllerimizin kimisi tatlı, kimisi acı, kimisi sodalı kimisi de tuzlu bir yapıya sahiptir. Her bölgenin bulunduğu coğrafi konumu ve iklimi sebebiyle böyle farklı tatlara bürünen göllerimizin yine kimisi büyük, kimisi küçük bir yapıya sahiptir.

Turkiyenin en muhteşem doğal gölleri

Türkiye’deki gölleri dokuz guruba ayırmak mümkün.

Bunlar sırasıyla:

1. Tektonik Göller

Tuz Gölü, İznik Gölü, Burdur Gölü, Manyas Gölü, Acıgöl, Uluabat Gölü, Eber Gölü, Hazar Gölü, Sapanca Gölü, Seyfe Gölü, Akşehir Gölü, Ladik Gölü

2. Karstik Göller

Salda Gölü, Kestel gölü, Avlan gölü, Kızören Gölü, Karagöl, Timraş Gölü

3. Volkanik Göller

Nemrut Gölü, Meke gölü, Gölcük Gölü, Acıgöl

4. Buzul Gölü

Aynalı göl, Kilimli göl, Karagöl gölü

5. Heyelan Set Gölü

Sera, Abant, Yedigöller, Tortum gölü, Zinav gölü, Karagöl

6. Volkanik Set Gölü

Erçek Gölü, Nazik Gölü, Haçlı Gölü, Balık Gölü, Çıldır Gölü

7. Alüvyon Set Gölü

Köyceğiz Gölü, Marmara Gölü, Mogan Gölü, Eymir Gölü, Bafa (Çamiçi) Gölü

8. Kıyı Set Gölü

Durusu Gölü, Küçükçekmece Gölü, Büyükçekmece Gölü, Akyayan Gölü, Acarlar longozu, Simenlik Gölü, Sarıkum Gölü

9. Karma Yapılı Göller

Van Gölü, Beyşehir Gölü, Eğirdir Gölü, Kovada Gölü

Bu makalede yukarıdaki şekliyle birbirinden güzel manzarası ile doğal göllerin listesini sizlere tanıtmaya çalışacağız.  

İşte tüm yönleriyle Türkiye’nin en güzel doğal gölleri...

Tektonik Göller

Tuz Gölü 

Tektonik goller_tuzgolu_tgrthaber

İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara, Konya ve Aksaray illerimizin sınırları içinde yer alan Tuz gölü, ülkemizin tuz ihtiyacının %40'ını karşılayan göldür. Türkiye’nin Van Gölü’nden sonraki en büyük ikinci ve dünyanın ise en büyük 2. tuzlu gölüdür. Diğer taraftan kuş türleri açısından en zengin göller arasında yer alır. Göl I. Derece Doğal Sit alanı olduğu için UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde bulunuyor.

tuzgolu_tgrthaber

Gölün kışın suyu artınca suyun kapladığı alan da genişliyor. Bu da kışın buraya gelen kuş türleri için önemli bir kışlama alanı oluşturuyor. Tuzlu ortamlara da uyum sağlamış olan flamingo, kılıçgaga, angıt ve benzeri kuşların yanı sıra yağmurcunlar, turnalar, yaban kazları ve yaban ördekleri gölde büyük topluluklar halinde yaşam sürüyorlar. Göl çevresinin nispeten ıssız oluşu nedeniyle kuşlar, etraftaki su birikintilerinde, meralarda ve ekili alanlarda rahatça beslenmekte, kışın en soğuk günlerinde dahi donmayan göl sularında yüzebilmektedir.

Tektonik goller_tuzgolu_tgrthaber

İlkbahar aylarında gölün suları nispeten çekildiği için gölün bazı bölgelerinde minik adacıklar oluşuyor. Bir bataklığı andıran adacıkların içindeki böcek, larvaları yemeye ise başta Bataklık Kırlangıcı (Glareola prantincola), Suna Kuşu (Tadorna tadorna), Angıt Kuşu (Tadorna ferruginea), Çamurcun (Anas crecca), Kılıçgaga (Recurvirostra avocetta), Kocagöz (Burhinus oedicnemus) ve martı türlerinin (Larus sp.) hem kuluçka yapmalarına hem de yemlenmelerine imkân sağlıyor.

Gölü her yıl on binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Zaten iç Anadolu gezisi yapanların ilk durağı Tuz Gölü diyebiliriz. Buradan çıkan turistlerin rotası ise Kapadokya bölgesidir. Göle yakın oteller mevcut. Ancak çadır için gölün kurumuş alanlarına kamp yapacakların zararlı böceklere, sivri sineklere karşı önlem almasını öneriyoruz…

İznik Gölü 

Tektonik goller_iznikgolu_tgrthaber

Tatlı suyuyla bildiğimiz İznik Gölü, Marmara Bölgesinin en büyük, Türkiye'nin ise 5.  büyük doğal gölüdür. İznik Gölü çevresinin neredeyse bütün alanı piknik yapmaya müsaittir. Bölgede turistik tesisler, yürüyüş ve gezi alanları mevcuttur. Zengin bir florası ve bitki örtüsü bulunur. Gölün çam ağaçları ile çevrili alanında çadır turizmi de yapılmaktadır.

Burdur Gölü

Burdur_Golu_tgrthaber 

Burdur ve Isparta illeri arasında yer alan göl, büyüklüğü açısından Türkiye'de 7. sıradadır. Şehir merkezine oldukça yakın olan Burdur Gölü’nün Güneybatısı’nda Burdur'un Salda Gölü ve Yarışlı Gölü yer alır. Zaten bulunduğu bölge, Göller Bölgesi olarak geçer.

Burdur Gölü, tam olarak, Söğüt Dağ’ı ile Suludere Yayla Dağ’ın arasında yer alır.

Gölün suyu tuzludur. Hatta tuzluluk oranı normal deniz suyunun iki katından daha fazladır. Bunun sebebi sizlerin de tahmin edeceğiniz gibi dere ve akarsuların gölü su yönünden yeterince besleyememesinden kaynaklanmaktadır. Burdur Gölü’ne yetkililer şayet bir önlem almazsa hem tuzluluk oranı daha çok artacak hem kuş türleri yavaş yavaş yok olmaya başlayacaktır. Gölün yapısı bozulmadan önce 144 kuş türüne ev sahipliği yapıyormuş. Ne yazık ki şuan gölün sadece 27 kuş türüne ev sahipliği yaptığını biliyoruz. 

burdur_golu_tgrthaber2

Özellikle bölgede bulunan mermer ocakları gölün neredeyse su rezervlerini bitirmiş durumda. Bu da gölün suyunun çekilmesine ve kurumasına neden olmakta. Şimdiye kadar dünyanın hiçbir gölünde görülmemiş veya yaşamamış olan Dişli Sazancığı (Aphanius sureyanus) isimli balık sadece bu gölde ve yine Türkiye’deki Çardak Gölü’nde yaşamını sürdürebilmektedir. Nesli tükenmekte olan ve sadece bu gölde kışlayan Dikkuyruk Ördeklerinin (Oxyura leucocephala) büyük bir topluluğu bu gölde yaşamlarını südürmektedir. 

Burdur Gölü’ne gidince neler yapabilirsiniz?

Öncelikle burası kuş gözlemciliğine, yelken sporlarına, plaj kurulmasına, kamp yapmaya ve özellikle sağlık turizmine uygun bir yerdir.

Gölde hali hazırda 100’e yakın kuş türü ve 300 000’e yakın su kuşu bulunmaktadır.

Manyas Gölü

Manyas_Golu_tgrthaber  

Kuş Gölü veya Manyas Kuş Gölü’nün suyu tatlı ama bulanıktır. Göl, Balıkesir’in Bandırma ilçe sınırlarında yer alır. Tektonik bir göl olan  ve Marmara Denizi'nin güneyinde, Uludağ ile Biga Yaradımadası'nın çöküntü alanında yer alır.

Gölün kıyılarının suya karıştığı bölgelerde söğüt ağaçları, sazlık, kamışlık ve çayırlıklar bolca bulunur. Kuş türü olarak Tepeli pelikan, küçük akbalıkçıl, gece balıkçılı, sumru, dikkuyruk gibi yüzlerce kuşun üreme alanlarından biri olduğu için burada Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı da bulunur. Ziyarete gittiğiniz de kuşları ve diğer canlı türlerini canlı canlı izleyebileceksiniz.

Manyas_Golu2_tgrthaber

Diğer taraftan, bölgenin önemini duyurmak, daha çok da çevre kirliliğine dikkati çekmek için her sene haziran ayının ilk haftasında Turizm Festivali düzenlenmektedir. Festivalde paneller, sergiler, tiyatro oyunları, halkoyunları, gösterileri ve festival koşusu gibi etkinlikler yapılmaktadır.

Acıgöl

 cardak-aci-gol-tgrthaber

Ülkemizde Acıgöl isminde çok fazla göl bulunur. Tektonik göller arasında yer alan bu Acıgöl ise “Çardak Gölü” olarak da bilinir. Afyonkarahisar ve Denizli il sınırları içerisinde yer alır. Suyu sülfatlıdır. Denizli ilinin en büyük gölüdür.

Acıgöl (Çardak Gölü), Türkiye'nin tek, dünyanın ise ikinci büyük, temiz ve doğal sodyum potansiyeline sahip kapalı havzasıdır.

Ülkemizdeki sodyum sülfatın %98’i doğal kaynaklardan, bu miktarın %90’ı ise bu gölden sağlanmaktadır.

cardak-aci-gol-tgrthaber

Göl yatağından çıkartılan jips, tuz, potasyum, sodyum ve sülfat gibi maddeler çevredeki işletmelerce değerlendirilmektedir.

Örneğin sodyum sülfat, kâğıt, cam, deterjan, tekstil ve benzeri sanayilerde kullanılmaktadır.

Göl civarında 20 familyaya ait 176 kuş türü tespit edilmiştir. Ayrıca dünyada ender bulunan Dişli Sazancık (Aphanius transgrediens) yalnızca Acıgöl'de bulunmaktadır. Dişli sazancık Acıgöle güneyden dökülen 20–25 kaynaktan yalnızca 1–2'sinde yaşamaktadır. Göle sonradan bırakılan sivrisinek balığı (Gambusia holbrooki) dişli sazancıkların yavru ve yumurtalarını yemektedir. Alan ve besin rekabetine girmektedir.

Uluabat Gölü (Apolyont Gölü)

Uluabat_Golu_Apolyont_Golu-tgrthaber

Eski adıyla Apolyont Gölü olarak da bilinen Uluabat Gölü, Bursa ilimizde yer alır. Uluabat Gölü gerek plankton ve dip canlıları gerekse sucul bitkileri, balık ve kuş türleri açısından zengin göllerden biridir. Bu haliyle Uluabat Gölü, 2001 yılında Living Lakes (Yaşayan Göller) ağına dahil edilmiştir.

Gölün kuzey kıyıları oldukça girintili çıkıntılı bir yapıya sahiptir. Uluabat Gölü oldukça büyük ve sığ bir yapıya sahiptir. Gölün suyu tatlıdır. Gölün içinde oluşmuş irili ufaklı 11 adacık bulunuyor.

Uluabat_Golu_Apolyont_Golu-tgrthaber

Bu adalar; en büyük ada Halilbey adası başta olmak üzere sırasıyla Terzioğlu (Süleyman Efendi) Adası, Manastır (Nail Bey Adası, Mutlu Ada) Adası, Arif Molla (Molla Efendi Adası), Şeytan Adası, Büyük ve Küçük Kerevit Adaları, Bulut Adası, Kız Adası ve Heybeli Adaları’dır. Bu adalar Jura kalkerinden oluşmuştur. Bu adalar fırtınalı havalarda adeta bir dalga kıran görevi görüyorlar.

Göl çevresinde karabatak, tepeli pelikan, bıyıklı sumru, pasbaş patkan gibi türler bulunur. Bölgede ayrıca su samurunun da yaşadığı bilinmektedir. Gölün bir diğer canlısı da tatlı su sardalyasıdır.

Eber Gölü 

Eber_Golu_tgrthaber

Afyonkarahisar'ın Eber kasabası sınırlarında bulunan Eber Gölü, Türkiye'nin 12. büyük gölüdür. Gölün en çok derinliği 21 metreyi bulmaktadır.

Avcıların uğrak yeri olan göl, çok büyük olmamasına rağmen ülkemizde en çok dikkat çeken göller arasında yer alır. Bunun en büyük nedeni göl içinde yüzen adacıkların bulunuşu ve gölün büyük bir kısmının çayırlık gibi görünmesindendir.

Eber Gölü, su yılanı, tatlı su balıkları, su kuşları, su kaplumbağaları ve diğer yabani hayvanların geniş nüfusunu korumak için, "1. Derece Tabiat Sit Alanı" ilan edilmiştir.

Hazar (Gölcük) Gölü 

Hazar_Golcuk_Golu_tgrthaber

Hazar (Gölcük) Gölü, Elazığ yakınlarında, güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda uzanan tektonik bir göldür ve burası doğal sit alanı statüsündedir.

Tektonik bir göl olan Hazar Gölü’nun suyu tatlıdır. Suyun rengi masmavidir. Çevre illerden buraya çok sayıda kampçı kamp yapmaya gider. Gölün kuş türleri arasında, batağan, boz ördek ve sakarmeke gibi kuş türleri bulunur. Gölde sazan, karabalık ve aynalısazan avlanır.

Sapanca Gölü

Sapanca_Golu_tgrthaber  

Türkiye'nin Sakarya ve Kocaeli illerinde yer alan Sapanca Gölü, Serdivan ve Kartepe ilçelerinin sınırları içerisinde yer alır. Suyu tatlıdır. Tektonik kökenli doğal göllerden biri olan Sapanca Gölü, Marmara Bölgesi’nin en çok turist göldür.

Gölün çevresinde 69 kuş türü bulunmaktadır. Soyu tükenme tehlikesinde olan dkkuyruk kuşu da göl çevresinde sıklıkla görülmektedir.

Göl, her yıl on binlerce göçmen kuşun konakladığı bir nokta olmasının yanında sörf, kürek, yelken gibi su sporları için de ideal bir ortam oluşturuyor.

Seyfe Gölü

Seyfe_Golu_tgrthaber 

Tuzlu suya sahip olan Seyfe Gölü, Kırşehir'in 35 kilometre doğusunda bulunan sığ, bir alana sahip tektonik göller arasında yer alır. Yaz aylarında havanın sıcak geçmesi ve yağışın olmaması nedeniyle gölün suyu iyice çekilir. Ancak kış aylarında ise yağışın artması nedeniyle kabardığı ve etrafının bataklığa dönüştüğü görülür.

Kapalı havza olduğu için suyu, durdukça tuzlanır. Bu nedenle toprak çoraklaşır. Tuzlu suya sahip olması nedeniyle Tekel İşletmesi tarafından tuz işletmeleri açılmıştır. Seyfe Gölü, dünyada nesilleri azalan flamingo kuşlarının konakladığı bir yerdir. 600 binden fazla çeşitli türden kuşların bulunduğu bu alan Milli Park alanı haline getiriliyor. Av mevsiminde avcılar tarafından vurulan bu kuşların nesillerinin azalmaması için önlemler alınıyor.

Akşehir Gölü

Aksehir_Golu_tgrthaber

Akşehir Gölü Nasreddin Hoca'nın o meşhur fıkrasında; "ya tutarsa" diyerek maya çaldığı göldür. Akşehir Gölü’de tıpkı Eber Gölü gibi, Sultan dağları ile Emir dağı arasındaki çöküntü alanında yer alır. Akşehir ilçesinin yanında İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir göldür. İdari olarak Konya ve Afyonkarahisar illeri sınırları içerisinde yer almaktadır.

Gölün flora ve faunası da Eber gölüyle aynıdır. Eber gölü kadar olmasa da yine de ekolojik olarak bol gıdalı göl sınıfına girmektedir.

Göl de sazan ve turna gibi ticari önemi olan balıkların yanı sıra beş balık türü daha bulunmaktadır. Akşehir Gölü’nde de Eber gölünde üreyen, beslenen ve konaklayan tüm kuş türlerine rastlanır.

Aksehir_Golu2_tgrthaber.jpg

Göl aynasını çevreleyen geniş sazlıklar, su kuşları için kuluçka alanı, beslenme yeri, sığınma, barınma ve toplanma mekânı olarak son derece uygun bir ortam oluşturmaktadır.

Gölde, sonbahar ve kış başlarında başta yaban kazları ve yaban ördekleri olmak üzere, pelikanlar, dalgıçlar, balıkçıllar, yağmurcunlar ve martı türlerinden oluşan 60-80 bin civarında kuş görülmektedir. Özellikle yaban kazları, kış aylarında geceyi çok kalabalık gruplar halinde gölde geçirmektedirler.

Ladik Gölü

Ladik_Golu_tgrthaber

Ladik Gölü Samsun’un Ladik ilçesinin doğusunda bulunan göl, üzerinde yüzen adacıkları (Tof madeni) ile oldukça ilgi çekici bir sit alanıdır. Gölün etrafı dağ ve orman manzarası ile çevrili olduğu için ayrı bir güzellik katmaktadır.

Gölde turna balığı, tatlı su levreği, tahta balığı, sazan , kızılkanat gibi balık türlerinin yaşaması nedeniyle ilçedeki balıkçılık sektörü ve balıkçılık turizmi, bu yöredeki yaşamı son derece etkilemektedir.

Ladik_Golu_tgrthaber

Yüzen adacıkları ve barındırdığı birçok kuş türleri ile göle farklı bir güzellik katmaktadır.

Burada su kayağı, sörf, yelkenli yarışı gibi sportif faaliyetleri yapmak da mümkündür. Bu özellikleriyle göl, ilçe turizmine hizmet etmektedir.

Karstik Göller 

Salda Gölü

Salda_Golu_tgrthaber  

Burdur’da bulunan Salda Gölü, beyaz kumları ve suyunun rengi ile Türkiye’nin Maldivler’i olarak anılıyor. Alüvyonlu ovalarla çevrili Salda Gölü çevresi karaçam ormanlarıyla çevrilidir. Unutulmaz anılar biriktirmek ve manzaraya doymak için birebir olan gölün, yeşil ve mavinin buluştuğu bu gölde yüzülebiliyor. Gölün manzarasını görebileceğiniz en iyi nokta ise Salda Beli’dir.

Yuvarlak bir yapıya sahip göl, suların çekilmesiyle içinde Salda Gölü'nde 7 beyaz ada görülüyor.  Etrafı çam ağaçlarıyla süslü olan gölde Temmuz-Ağustos aylarında kamplar düzenleniyor. Ücretsiz kamp imkânlarıyla tatilcilerin günlük ihtiyaçlarını da karşılıyor.

Salda_Golu_tgrthaber

Dünyanın en temiz beşinci gölü unvanına sahip gölün plaj bölgesindeki sığ su tabakasındaki gri renkli jelin vücuda pek çok faydası olduğu düşünülüyor. Bu gri jelin vücuda sürüldükten sonra 10-15 dakika güneşte bekletilmesi ve beyaz renge dönüşünce göl suyu ile duş alınması sonucunda, cilt altı dokusunda kan dolaşımını artırdığı, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağladığı, cilde yumuşaklık, elastikiyet ve canlılık kazandırıyor.

Birinci derece sit alanı olarak korunan Salda Gölü, yaklaşık 2 milyon yıllık geçmişe sahip. Turkuaz suyu ve etrafındaki beyaz kayaç-kumul yapısıyla tatilcilerin yanı sıra fotoğraf sanatçılarına eşsiz bir manzara sunuyor.

Burdur'a, 76 Denizli'ye 96, Isparta'ya 107, Antalya'ya ise 160 kilometre uzaklıkta olan Salda Gölü'ne havayolu ile en rahat gidebileceğiniz nokta Denizli. Denizli Havalimanı'ndan araçla 1 saatte göl kıyısına ulaşabilirsiniz.

Kestel Gölü

Kestel_Golu_tgrthaber 

Akdeniz Bölgesi'nin batı bölümünde Kestel Gölü, Burdur ili, Bucak ilçesi sınırlarında bulunan karstik göldür. Adını kıyısında bulunan Kestel köyünden alır. Gölün suyu tatlıdır.

Avlan Gölü 

Avlan_Golu_tgrthaber

Antalya ilimizde olan Avlan Gölü Elmalı ilçesinde yer alan karstik oluşumlu bir göldür. Gölün bulunduğu alan kalkerlidir. Avlan gölü daha önce kurutulmuştur. Hatta göl alanından vatandaşlara tarla da verilmiştir. Elmalı köylüleri topladığı imzalar sonucunda gölün yeniden canlandırılması için karar almıştır. En nihayetinde 2001 yılında göl kapakları kapatılarak su tutmaya başlamıştır. Avlan gölü yeniden kazanıldıktan sonra göle sazan bırakılmıştır.

Kızören Gölü (Obruğu) 

Kızören_Gölü_Obruğu_tgrthaber

Konya'nın Karatay ilçesinde, içi su dolu 180 metre genişliğindeki Kızören Obruğu Konya - Aksaray kara yolunun 4 kilometre kuzeyinde yer alır. Kızören gölü ve yanı başındaki kervarsaray Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından "Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak tescil edilmiştir. Burada yapılacak restorasyon ve çevre düzenlemesi bölge ekonomisine ve ülke turizmine katkı sağlanacağı planlanıyor.

Volkanik Göller 

Nemrut Gölü 

Nemrut_Golu_tgrthaber

Dünyanın ikinci, Türkiye'nin en büyük krater gölü Nemrut Gölü’dür. Volkanik faaliyetler sonucu oluşan Nemrut Krater Gölü doğal güzelliğiyle görenleri adeta kendine hayran bırakıyor. Nemrut Dağı’nın zirvesinde iki ayrı göl olan krater gölünden birinin suyu soğuk ve tatlı diğer gölün suyu ise sıcaktır. Gölde birçok balık türü yaşıyor. Hatta yöre halkı geçimini bu balıklardan sağlıyor.

İlkbahar aylarında ayrı bir güzelliğe bürünen göl, doğa fotoğrafçılarının uğrak noktaları arasında yer alır.

Diğer taraftan gölün kenarında yüzme yarışmaları, konser gibi çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Meke Gölü

Meke_golu_tgrthaber  

Konya Ovası’nda bulunan Meke gölü dünyanın nazar boncuğu olarak gördüğü göller arasında yer alır. Göl, volkanik patlama sonucu oluşmuştur.

Gölü, çok sayıda yerli ve yabancı turist ziyaret ederek kamp ve gezi yapabilmektedir.

Göle kuşbakışı bakıldığında mavi bir gözü andırır. Gölün suyu tuzludur. Son dönemlerde kurumaya yüz tutmuş gölün canlandırılması için çeşitli tedbirler alınsa da o maviliği gitmiş yerine ise beyaz bir görünüme bürünmüştür.

(Isparta) Gölcük Gölü 

Isparta_Golcuk_Golu_tgrthaber

Isparta şehir merkezinin 8 km güneybatısındaki bulunan volkanik göl, dibinden çıkan kaynaklar ve yağmur suları ile hayatını sürdürebilmektedir. Gölün suyu tatlıdır. Hatta Isparta şehrinin suyu burudan temin edilmiştir. Gölcük gölü artık tabiat parkı olarak tescil edilmiştir.

Gölün etrafı kızılçam, karaçam, akasya, meşe, sedir, akçakesme, tespih çalısı, katırtırnağı, laden, ve geven gibi türlerden oluşturur.

Heyelan Set Gölü 

Sera Gölü

Sera_Golu_tgrthaber

Trabzon ilinin Akçaabat ilçesi sınırları içerisinde bulunan Sera Gölü bir heyelan set gölüdür. Gölün günümüzde çevresi sit alanıdır. Aynı zamanda göl de tabiat parkı ilan edilmiştir.

Suları tatlı olan gölde sazan, bıyıklı balık ve dere balığı bulunur. Trabzon ilinin turistik alanlarından biri olan Sera Gölü'nün yapılacak olan ıslah çalışmalarından sonra çevresi de düzenlenerek turizm katkı sağlanması planlanmaktadır.

Burada yürüyüş, kamp, manzara seyri, amatör balıkçılık, kayık gezintisi, piknik, fotoğraf çekimi ve benzeri faaliyetler göl çevresinde yapılabilmektedir.

Abant Gölü

Abant_Golu_tgrthaber

Türkiye’nin en güzeller gölleri arasında yer alan Abant Gölü Bolu’da bulunuyor. Gölün İstanbul’a uzaklığı yaklaşık 275 kilometre. Ankara’ya olan uzaklığı ise yaklaşık 240 kilometre.

1988 yılından bu yana tabiat parkı olarak koruma altında olan Abant Gölü ve çevresi, Türkiye’nin flora ve fauna bakımından en zengin bölgelerinden biri. Koruma altında olan bölgede yapılaşma oldukça az. Bu sayede genel olarak sakin bir bölge olan Abant, şehirin kalabalığından kaçıp biraz soluk almak için ideal bir yer.

Abant Gölü her mevsim güzel. Ancak sonbahar ve kış mevsimlerinde değişen manzara göle ayrı bir atmosfer katıyor. İsviçre Alpleri’ndeki gölleri aratmayan bu manzara eşliğinde yürüş yapmak, bisiklete binmek ya da göl kıyısında sakince oturup manzarayı izlemek size çok iyi gelecek.

Yedigöller (Yedigöller Milli Parkı)

Yedigöller_(Yedigöller Milli Parkı)_tgrthaber

Yedigöller, Yedigöller Milli Parkı adıyla sık sık turizm amaçlı yapılan gezilerle adını duyuran göller bölgesi, Bolu’nun kuzeyinde Zonguldak sınırında yer alır. Milli park içindeyedi tane göl bulunur.

Yedigöller Türkiye’nin flora ve fauna bakımından en zengin bölgeleri arasında yer alır.

Yedigöller_(Yedigöller Milli Parkı)_tgrthaber

Yedigöller bölgesinde meşe, köknar, kızılağaç, karaçam, gürgen, sarıçam, ıhlamur ve porsuk ağaçlarıyla birlikte kızıl geyik, ala geyik, karaca, yaban domuzu ve bozayı gibi hayvan türlerini görmek de mümkün.

Burayı dört mevsimde de ziyaret edebilirsiniz. Kışın tam faaliyette olmuyor. Bu yüzden buraya gelmeden önce bilgi alınması seyahatiniz açısından önemli olabilir. Diğer taraftan burası bir milli park statüsünde olduğu için konuklama olanakları sınırlıdır.

Özellikle kamp yapmayı düşünüyorsanız bir ay önceden bölgedeki pansiyonlardan yerinizi ayırttırmayı unutmamalısınız.

Tortum Gölü

Tortum_Golu_tgrthaber

Erzurum ilinin Uzundere ilçesi sınırlarında yer alan Tortum Gölü’nün güney kısmında dört tür akbaba kuşunun da bulunduğu adeta bir kuş cennetidir.

Gölde kafes yöntemi ile kültür balıkçılığı yapılmaktadır. Gölün çevresi mesire yeri olarak kullanılmaktadır.

Zinav (Sinan) Gölü

Zinav_(Sinan)_Golu_tgrthaber

Tokat ili Reşadiye ilçesi sınırlarında yer alan heyelan Zinav gölü, özellikle kamp için kullanılmaktadır.

Gölün çevresi gürgen, meşe ve çam ağaçlarının bulunduğu ormanla çevrilidir.

Gölde sazan başta olmak üzere çeşitli balık türleri yaşar. Göl özellikle kışın ördek ve diğer göçmen kuşların uğrak alanıdır.

Karagöl (Artvin)

kara_gol_artvin.jpg

Türkiye’nin en güzel gölleri arasında yer alan Karagöl, Artvin ilinin Şavşat ilçesi sınırlarında yer alır.

Karagöl’ün dört bir yanı ormanlarla çevrilidir. Manzarası insanın içini huzurla doldurur. Burası ülkemizin saklı yapay cennetleri arasında yer alır.

Gölün diğer bir özelliği de göldeki Japon balıkları. Bu balıklar sayesinde Karagöl, doğal bir akvaryuma benzemektedir. Kamp yapmaya müsaittir.

Volkanik Set Gölleri 

Erçek Gölü

ercek_golu_tgrthaber 

Van Gölü'nün doğusunda bulunan Erçek Gölü, Van Gölü’nden sonraki en büyük göldür.

Gölün suyu tuzlu ve sodalıdır. Gölde doğal hiçbir balık türü yaşamamaktadır. Ancak 1985 yılında Van Tarım İl Müdürlüğü tarafından göle, Van Gölü’nden alınan inci kefalı yavruları yurtlandırılmıştır.

İçerisinde yüzlerce kanatlı hayvan ve kuş türünü barındırmaktadır. Önemli Kuş Alanı statüsündedir. Gölün çevresi kamp yapmaya müsaittir.

Nazik Gölü

Nazik_Golu_tgrthaber 

Van Gölü'ne 25 km kadar uzaklıkta bulunan Nazik Gölü, Ahlat ilçesinin kuzeybatısında yer alır. Gölde aynalı sazan ve inci kefali yetiştirilmektedir. Gölün suyu tatlıdır. Göl, akarsu kaynakları, ilkbaharda eriyen kar suları ve yağmur suları ile beslenmektedir. Göl kışın üzerinden araç geçebilecek kadar donabilmektedir. Kışın bu sebeple çevre köylerden gölün üzerinden geçiş yapılabilmektedir.

Göl sularının tatlı olması sebebiyle, bol miktarda aynalı sazan balığı üretimi yapılmaktadır. Bu balık türünün dışında yöresel olarak gocut olarak adlandırılan bir balık türü de avlanmaktadır.

Haçlı Gölü

Haclı_Golu_tgrthaber 

Haçlı Gölü, Kazan gölü ya da Bulanık Gölü, Muş'un Bulanık ilçesinin güneyinde bulunan volkanik set gölüdür.

Gölde alabalık ve aynalı sazan bulunmaktadır. İlkbahar başlarında eriyen karlar gölün suyunu kabartır. Gölün suyu tatlı olmasına rağmen çevresinde fazla sazlık gelişmemiştir. Göl çevresi mera ve tarım arazisi olarak kullanılır.

Balık Gölü 

Balik_Golu_tgrthaber

Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Aras Dağları üzerinde bulunan Balık Gölü, Ağrı ili sınırları içerisinde yer alır. Gölün suyu tatlıdır. Bu sebeple çevre köyler içme sularını bu gölden temin etmektedir. Göl sularını dağlardan gelen derelerden, kıyıdaki pınarlardan ve yeraltı sularından beslenir. Gölün çevresi sazlıklarla kaplıdır.

Göl içinde yer alan küçük adada kadife ördekler kuluçkaya yatar. Ayrıca benekli alabalığın gölde yaşaması önemidir. Çevrede; kartal, tavşan, şahin, keklik, tilki, martı, kurt, yaban ördeği, bıldırcın ve çulluk gibi hayvanlar yaşar.

Kışın göl donunca balıkçılıkla geçimini sağlayan halk 5 ay boyunca buzları kırarak avcılık yaparlar. Buradaki benekli alabalık ise tedavi amaçlı tüketilir.

Çıldır Gölü

cildir_golu_tgrthaber  

Ardahan ve Kars illerine yakın olan Çıldır Gölü, volkanik set göllerine güzel bir örnektir. Çıldır Gölü, kış mevsiminde tamamen donmaktadır. Bu özelliği ile özellikle kışları görülmeye değer bir manzaraya sahip olan göl üzerinde atlı kızaklarla gezebilmek de mümkündür.

cildir_golu_tgrthaber

Çıldır Gölü her mevsimde güzeldir. Ancak gölü ziyaret etmek için en iyi zaman, göl yüzeyinin donduğu kış aylarıdır. Eğer kış aylarında Çıldır Gölü’nü ziyaret ederseniz, donmuş göl yüzeyinde yürüyebilirsiniz.

Alüvyon Set Gölleri 

Köyceğiz Gölü

Köyceğiz_Gölü_tgrthaber 

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde yer alan göl, deniz dalgalarının biriktirdiği kum setleri ile denizden kopup göl haline gelmiştir. Gölün suyu tatlıdır. Ayrıca 12 kilometrelik bir kanal yoluyla Akdeniz’e bağlanmıştır. Dalyan Kanalı olarak adlandırılan bu kanal, su kaplumbağalarının üreme noktalarından biri olan İztuzu Kumsalı aracılığıyla denize dökülmektedir.

Köyceğiz_Gölü_tgrthaber

Gölde çok çeşitli balıklar yaşar. Kefal, levrek, çipura, pisi gibi. Balık avcılığı büyük bir ekonomik değer taşır. Zaten ‘’dalyan,’’ adı da buradan gelir. Çünkü kurulan bu düzenek yardımıyla çok miktarda balık avlanır. Göl balıklarının havyarı da ünlüdür.

Gölün çevresinde 40 farklı endemik bitki türü bulunmaktadır. Su sporları için oldukça uygun bir yer olan göl, mükemmel manzaralara sahiptir.

Marmara Gölü

Marmara_Golu_tgrthaber 

Manisa ili Gölmarmara ilçesinin güneyinde bulunan göl, Ege Bölgesi'nde yer alır. Gölün bulunduğu saha çukur olup batı ve kuzeyi tepelerle çevrilidir.

Göl kapalı bir çukurda olup suyu tuzludur.

Mogan Gölü 

Mogan_Golu_tgrthaber

Ankara’da bulunan Mogan Gölü, Ankaralıların yanı sıra çevre illerdeki insanların da zaman geçirmekten hoşlandığı doğal göller arasında yer alır. Gölün yanındaki Mogan Parkı, bünyesindeki yürüyüş parkurları, piknik masaları ve diğer sosyal imkanları ile hem temiz hava almak hem de sakin ve huzurlu bir hafta sonu geçirmek için ideal bir ortam oluşturmaktadır.

Mogan_Golu_tgrthaber

1910 yılında oluşan aşırı yağışlar akabinde Mogan ve Eymir gölleri yüzeyde birleşerek geçici olarak tek göl halini almışlardır. Kıyıları yoğun bağlık, etrafı tarımsal arazi, güneyi sulak çayırlarla kaplı bu göller yaklaşık 160 kuş türüne ev sahipliği yaparlar.

Mogan Gölü’nde günümüze değin 226 kuş türü kaydedilmiştir. Göl, özellikle dikkuyrukların ve Pasbaş patkaların dünya üzerindeki en önemli üreme alanlarından birisidir.

Eymir Gölü’nde ise en çok görülen kuş türleri sakarmeke, yeşilbaş ördek, elmabaş patka ve bahridir.

Bafa (Çamiçi) Gölü

Bafa_(Çamiçi)_Golu_tgrthaber

Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olarak niteleyebileceğimiz Bafa Gölü, 16 kilometre uzunluğunda, 6 kilometre genişliğinde ve toplam 60 kilometrelik bir yüzölçüme yayılmış durumdadır. Tatlı bir suya sahip olan Bafa Gölü, pek çok canlıya da ev sahipliği yapmaktadır. Gölde su kuşları, ak kuyruklu kartal gibi uçan canlıların yanı sıra sazan, kefal, yılan balığı gibi balık türlerine de rastlanabilir. 

Türkiye'nin önemli kuş cennetleri arasında yer alan Bafa Gölünün batı kıyısı, sonbahar ve ilkbahar aylarında göçmen kuşların konaklayıp üredikleri alandır. Bir balıkçılık kooperatifinin faaliyet gösterdiği gölde, avlanan balıklar ve kerevitler yakın zamana değin ihraç edilirdi. Bafa Gölü, 1994 yılında Tabiatı Koruma Alanı ilan edilmiştir.

Karma Yapılı Göller

Van Gölü

van-gölü-tgrthaber 

Türkiye’nin en büyük doğal gölü olan Van Gölü, dünyanın en büyük sodalı gölü olma özelliğine de sahiptir. Van Gölü, yöre halkı için adeta bir deniz işlevi de görür. Yazın serinlemek için tercih edilen Van Gölü, birçok kuşun da yuvası niteliğinde. Van Gölü’nün bir diğer önemli özelliği ise inci kefali balıklarının dünyada yalnızca Van Gölü’nde yetişiyor olması. Kamp için uygundur.

Beyşehir Gölü 

Beysehir_Golu_tgrthaber

Yer kabuğundaki kırılmalar sonucunda oluşan çukurlara su kütlelerinin dolmasıyla oluşan tektonik göllere örnek olarak verebileceğimiz Beyşehir Gölü, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük ikinci gölü ünvanına sahiptir. İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan gölün üzerinde irili ufaklı birçok ada yer almaktadır ve su seviyesine göre zaman zaman adaların sayısı değişiklik göstermektedir. Kamp için uygundur.

Eğirdir Gölü

Egirdir_Golu_tgrthaber  

Bir diğer tatlı sularla kaplı doğal göllerimizden Eğirdir Gölü ise Isparta ilinin sınırları dahilinde bulunmaktadır. Deniz seviyesinden 917 metre yüksekte olan göl, Isparta halkının içme suyunun bir kısmına da kaynaklık ediyor. Günün belli saatlerinde ışığın yansımasına göre farklı renklerde olduğu gözlemlenen göle halk arasında Yedi Renkli Göl adı da verilmektedir. Özellikle su kuşları için hayati bir öneme sahip olan Eğirdir Gölü’nde çok sayıda balık türü de yaşamaktadır.

Türkiye'nin Doğal Gölleri 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...