Norveç’te 45 binden fazla üniversite öğrencisiyle yapılan dev araştırma, uyku bozukluklarının ekran süresiyle doğrudan bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Yatakta geçirilen her bir ekran saati, uykusuzluk riskini yüzde 63 artırıyor.
Teknoloji hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelse de, uyku sağlığı söz konusu olduğunda dijital detoks her zamankinden daha önemli.
Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü tarafından yürütülen ve Frontiers in Psychology dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, özellikle 18-28 yaş aralığındaki bireylerde yatmadan önce ekrana maruz kalma süresi arttıkça, uykusuzluk ve uyku kalitesi bozuklukları da artıyor.
Araştırmada, 2022 yılında 45 binden fazla öğrencinin cevapladığı anketler incelendi.
Katılımcılara yatakta ekran başında ne kadar zaman geçirdikleri, bu sürede ne yaptıkları (film izlemek, sosyal medya, internet gezintisi, oyun vb.) ve haftalık uyku alışkanlıkları soruldu.
Çalışmanın başyazarı Dr. Gunnhild Johnsen Hjetland, şu çarpıcı ifadeleri kullandı:
“Sosyal medya ile diğer dijital aktiviteler arasında belirgin bir fark bulamadık. Bu, asıl problemin ekranın kendisi olduğunu gösteriyor.”
Araştırmaya göre, yatakta ekran başında geçirilen her bir saat, uykusuzluk riskini yüzde 63 oranında artırırken, aynı zamanda gecede ortalama 24 dakika daha az uyku ile bağlantılı.
Araştırma, ekranın doğrudan uykusuzluk sebebi olduğunu kesin olarak söyleyemese de, yüksek düzeyde bir korelasyon ortaya koyuyor.
Uykusuzluk çeken kişilerin de dijital cihazlara daha fazla yönelmesi ihtimali araştırmanın dikkat çektiği diğer noktalardan biri.
Uykusuzlukla mücadele etmek ve daha kaliteli bir uyku için uzmanlar şu önerilerde bulunuyor: