Yürüyüş yapmak günümüzde en kolay ve etkili olan egzersizlerin başında geliyor. İnsanlar genel olarak sabah veya akşam saatlerinde yürüyüş yaparak daha sağlıklı bir hayatı hedefliyorlar. Bilim insanları tarafından yapılan son araştırmaya göre yürüyüş tarzınızı değiştirerek faydasını 4 kata kadar arttırabilirsiniz. Bu tarz yürüyen insanlarda, kalpteki ölümcül ritim bozuklukları yüzde 43 oranında azalıyor. Bilim insanları tarafından en ideal yürüyüş tarzı açıklandı.
Sağlıklı bir yaşam için yürüyüş yapmanın ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Hem kolay hem de etkili olmasından dolayı yürüyüş yapmak insanlar tarafından da oldukça çok tercih ediliyor.
Sabah, akşam ve öğle saatlerinde yürüyüş yapmanın insan sağlığına birbirinden farklı birçok faydası bulunuyor. Bilim insanları tarafından yapılan son araştırmalarda ise bazı yürüyüş tarzlarının, yürümenin faydasını 4 kata kadar arttırdığı ortaya çıktı.
İngiltere'de yapılan araştırmada 13 yıl boyunca 420 binden fazla yürüyüş yapan kişinin verileri incelendi. Yapılan incelemelerin sonucunda tempolu yürüyen insanlarda kalpteki ritim bozukluklarının yüzde 43 oranında azaldığı gözlemlendi.
Kalbin üst odacıklarında meydana gelen atriyal fibrilasyon (AF) başta olmak üzere, yavaş atılımlı kalp sorunları ve alt odacıklardan kaynaklanan ritim bozuklukları, uzun vadede felç, kalp yetmezliği ve ani kalp durması gibi ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
Glasgow Üniversitesi tarafından yapılan bilimsel çalışmada özellikle yürümenin temposunun bu sorunlarla olan bağlantıları incelendi.
Ortaya çıkan sonuçlara göre ortalama tempoda yürüyenlerde (saatte 4-6 km) yüzde 35, tempolu yürüyenlerde (saatte 6 km ve üzeri) yüzde 43, Hızlı yürüyenlerde ise atriyal fibrilasyon riski neredeyse yüzde 46 oranında düşüyor.
Üstelik sadece bu durumun sadece ritim bozukluğu ile sınırlı kalmadığı, yürümenin birçok faydasını da 4 kata kadar arttırdığı açıklandı.
Tempolu yürümenin kalbe olan faydalarının yanı sıra kilo vermede oldukça etkili olduğu gözlemlendi. Özellikle tempolu yürüyenlerin bel çevresinin daha ince, kan şekeri ve yağ seviyelerinin daha düşük olduğu araştırmanın sonuçları arasında yer aldı. Yaşa bağlı kas kaybı da tempolu yürüyüş yapanlarda daha az görülüyor.
Araştırmaya katılan 81 bin kişiye akıllı bileklik takıldı. Bu kişilerin ne kadar süre yürüdükleri ölçüldü. Daha fazla tempolu yürüyenlerin, daha iyi sonuçlar aldığı gözlemlendi. Araştırmaya göre günlük 20-30 dakika arasında tempolu yürümek en ideal süre olarak belirtiliyor.
Genel olarak yürüyüş yapan insanlarda 10 bin adımı tutturma gibi bir hedef yer alıyor. Ancak Glasgow Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada böyle bir adım kısıtlamasının olmadığı belirtiliyor. Günlük 7-8 bin adımın da yeterli olabileceği belirtiliyor.
İnsanların yürüyüş tarzlarının ve bu adım sayılarına ne kadar sürede ulaştıklarının daha önemli olduğunun altı çiziliyor.
Yürümek beyne daha fazla oksijen gitmesini sağlar. Bu sayede de gün içerisinde odaklanmanız daha da artar. Yürüyüş yapan insanlarda diyabet ve obezite riski de oldukça az görülür. Yürümek kan şekerini dengeleyerek, insülin duyarlılığını arttırır.
Ayrıca yürüyüş yaparken vücudumuzun endorfin seviyesi de artar. Bu sayede depresyon gibi hastalıklar karşısında yürümek doğal bir kalkan olur. Düzenli yürüyüş yapan insanlarda osteoporoz riskinin daha az olduğu görülüyor. Yani kemik ve eklem sağlığınıza değer veriyorsanız yürüyüş yapmalısınız.