80 bin işçiyi Squid Game harekete geçirdi: Ülke genelinde protesto
Netflix'in en çok izlenen dizilerinden Squid Game, çekildiği ülkedeki işçilere ilham kaynağı oldu. Yaklaşık 80 bin sendika üyesi işçi, dizideki gibi bir hayat yaşadıklarını iddia ederek protesto düzenledi.
Netflix'te yayımlandığı ilk günden beri dillerden düşmeyen, dünya çapında izlenme rekorları kıran Squid Game, dizinin çekildiği ülke Güney Kore'de yaklaşık 80 bin işçiyi harekete geçirdi. On binlerce kişi, Squid Game dizisindeki gibi kıyafetler giyerek protesto düzenledi.
Güney Kore Sendikalar Konfederasyonu üyeleri greve gitti. Protestocular, hükümete düzensiz işçiler için daha iyi çalışma koşulları sağlama ve asgari ücrete zam yapma çağrısında bulundu.
Güney Kore'nin başkenti Seul'de 27 bin kişi protesto için toplanınca 12 bin polis görevlendirildi. Sendika işçileri, Squid Game dizisindeki gibi ülkenin çoğunluğunun gelir eşitsizliği nedeniyle hayatta kalma mücadelesi verdiğini söyledi.
İŞÇİLER HAFTADA 55,6 SAAT ÇALIŞIYOR
Dizide milyar won kazanmak için çocuk oyunları oynamaya çağrılan 465 yetişkin, oyunları kazanmak için ölümü göze alıyor ve yalnızca biri hayatta kalıyor. International'da yayınlanan bir makaleye göre ise, Güney Kore’de işçiler haftada ortalama 55,6 saat çalışıyor. Bu durum, OECD üye ülkelerindeki ortalama haftalık çalışma saatinin (32.8) sayısından daha yüksek.
2009 yılında iflas koruması için başvuruda bulunurken binlerce çalışanı işten çıkaran Güney Koreli Ssangyong Motors'da eski bir işçi olan Lee Chang-keun, ABC News'e verdiği röportajda şunları söyledi:
''Bazı sahneleri izlemek çok zordu. Squid Game’de, işten çıkarıldıktan sonra hayatta kalmak için çabalayan, kızarmış tavuk lokantalarını işletmek için mücadele eden veya ‘daeri’ (araç ve şoför kiralama hizmeti) sürücüleri olarak çalışan karakterleri görüyorsunuz. Bu bana geçim sıkıntısı nedeniyle hayatına son veren iş arkadaşlarımı hatırlattı.''
SEUL'DE MİTİNGLER YASAKLANDI
Öte yandan, Reuters’ın haberine göre miting, tam olarak aşılanmış yalnızca sekiz kişiye kadar toplanmasına izin veren ülkenin katı sosyal mesafe kurallarını açıkça ihlal etti. Şehrin sıkı sosyal mesafe önlemleri kapsamında Seul'de ve büyük Seul bölgesinde tüm mitingler yasaklandı.
Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ayrıca, sendika çalışanlarını Covid-19’un yayılmasını önlemek için bir araya gelmemeye teşvik etti.