Tgrt Haber

ABD basınından Hamas ve İsrail arasındaki esir takası iddiası: 70'e kadar rehine serbest bırakılabilir

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: TGRT Haber
14 Kasım 2023 14:10 - Güncelleme : 14 Kasım 2023 14:19
ABD basınından Hamas ve İsrail arasındaki esir takası iddiası: 70'e kadar rehine serbest bırakılabilir

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki işgali yayılıyor. Hamas, 5 günlük ateşkes karşılığında 70'e kadar rehineyi serbest bırakabileceklerini açıkladı. Gazze'de can kaybı 11 bini aşarken, İsrail ordusu kara operasyonunda ölen asker sayısının 46'ya yükseldiğini duyurdu. ABD basını ise Hamas ve İsrail'in esir takası konusunda anlaşmaya varmak üzere olduğunu iddia etti.

İsrail ordusu, gece boyunca Gazze Şeridi​'ne yoğun hava saldırıları düzenledi. Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, Hamas​'ın Telegram kanalından yayınlanan ses kaydında, İsrail'le esir takası​ anlaşması ve sahadaki çatışmalara ilişkin bilgi verdi. Ebu Ubeyde, Katarlı arabulucuların geçen hafta boyunca Gazze'deki İsrailli esirlere karşılık, Filistinli 200 çocuk ve 25 kadının serbest bırakılması için çalıştığını kaydetti.

İsrail'in, Gazze'deki 100 kadın ve çocuğun serbest bırakılmasını istediğini aktaran Ebu Ubeyde, Kassam olarak, 5 günlük bir ateşkesle 50 kadın ve çocuğu serbest bırakabileceklerini ve bu sayısının 70'i bulabileceğini arabuluculara ilettiklerini söyledi.

ABD BASININDAN ESİR TAKASI İDDİASI

The Washington Post gazetesine konuşan ismi açıklanmayan İsrailli üst düzey bir yetkili, Pazartesi günü yaptığı bir röportajda, hassas konuyu tartışmak için isminin gizli kalmasını talep ederek İsrail ve Hamas'ın, kadın ve çocukların serbest bırakılmasını sağlayacak "esir takası anlaşmasının genel hatları üzerinde anlaştığını" öne sürerek, İsrailli ve Filistinli kadın ile çocukların gruplar halinde eş zamanlı olarak serbest bırakılmasının planlandığını ifade etti.

İsrailli yetkili, birkaç gün içinde duyurulma ihtimali olduğunu belirttiği anlaşma kapsamında, esirlerin güvenli şekilde evlerine varmasına ve Gazze'ye insani yardım girişinin artmasına olanak sağlayacak 5 günlük ateşkes​ ilan edileceğini savundu.

ABD basınından Hamas ve İsrail arasındaki esir takası iddiası: 70'e kadar rehine serbest bırakılabilir

KATAR'IN HAMAS ÜZERİNDE NÜFUZUNU ARTTIRMASI İSTENİYOR

İsrail'in Hamas'la müzakereleri dolaylı olarak Hamas'ın siyasi liderliğinin bulunduğu Katar üzerinden yürütülüyor. Katar Başbakanı Muhammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani, geçen Çarşamba Doha'da The Washington Post'a yaptığı röportajda arabuluculuk çabalarının ana hatlarını çizdi. Ertesi gün, artık nihai pakete yakın görünen çerçeveyi tartışmak üzere CIA Direktörü William J. Burns ve İsrail istihbarat servisi Mossad'ın yöneticisi David Barnea ile bir araya geldi.

Haberde, anlaşmanın İsrail, Katar ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) işbirliğinde "şekillendiği" belirtilerek, İsrailli yetkililerin Katar'dan "sadece arabuluculuk yapmasını değil, Hamas'ın esirleri serbest bırakması için nüfuzlarını kullanmasını istediği" öne sürüldü.

ABD basınından Hamas ve İsrail arasındaki esir takası iddiası: 70'e kadar rehine serbest bırakılabilir

ABD Başkanı Joe Biden, Pazar günü yaptığı telefon görüşmesinde ABD'nin rehine anlaşmasına güçlü desteğini dile getirerek, ABD'nin Hamas ile arabuluculuk yaptığı Katar emiri Tamim bin Hamad el Sani'ye kişisel "takdirini" ifade etti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "İki lider, tüm rehinelerin daha fazla gecikmeden serbest bırakılması konusunda mutabakata vardı" denildi.

GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi’nde devam eden çatışmalarda 2 İsrailli askerin daha öldüğünü ve 4 askerin ağır yaralandığını bildirdi. Ordudan yapılan açıklamada, 2 askerin Gazze’nin kuzeyindeki çatışmalarda öldürüldüğü belirtildi.

Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki çatışmalarda 4 askerin de ağır yaralandığı ifade edildi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Şifa Hastanesi'nde yakıt eksikliği nedeniyle her geçen dakika hastaların öldüğünü, son üç gündür yakıt eksikliği, internet kesintisi ve diğer sıkıntılar nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki ölü sayılarını güncelleyemediklerini söyledi.

Gazze’deki hükümete göre ölenlerin sayısı 11 bin 240ı aştı, bu kişilerin en az 4 bin 630unu çocuklar ve 3 bin 130unu kadınlar oluşturuyor. Batı Şeria ve Kudüs’te de İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 193 Filistinliyi öldürdü.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...