Tgrt Haber

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Atina’dan Türkiye’ye mesaj gönderdi: Bu fırsat olabilir

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
22 Şubat 2023 11:13 - Güncelleme : 22 Şubat 2023 11:20
ABD Dışişleri Bakanı Blinken Atina’dan Türkiye’ye mesaj gönderdi: Bu fırsat olabilir

Son dakika haberi: Türkiye ziyareti sonrasında Yunanistan’a geçen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Yunan basınına konuştu. Yaşanan deprem sonrasında yardımlaşmaya dikkat çeken Blinken bu durumun iki ülke arasındaki sorunların çözülmesi için iyi bir fırsat olabileceğini söyledi.

Kahramanmaraşmerkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremardından ABD​ Başkanı Joe Bidenyönetimindeki ilk üst düzey ziyaret gerçekleşti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Ankara’da çeşitli temaslarda bulundu ve Türkiye​ ile yardımlaşmanın süreceğini ifade etti. Blinken söz konusu ziyaretinin ardından Yunanistan’a geçti.

“FIRSAT OLABİLİR”

Yunan basınında açıklamalarda bulunan Blinken Türkiye’de meydana gelen depremlerin Atina ve Ankara arasındaki sorunların çözülmesi için iyi bir fırsat olabileceği dile getirdi. Gazetecinin “Türkiye'nin Yunanistan ile ilişkileri geliştirmeye yönelik bazı adımlar attığını söylediniz. Peki bu adımlar nedir ve yeni bir girişimle mi buradasınız” sorusuna ABD’li Bakan “İlk etapta odaklanmamız gereken nokta, gerçekten deprem. Yunanistan'ın hemen devreye girerek Türkiye'deki ihtiyaç sahiplerine yardım için ayağa kalkması, Türklerin kalbine ulaşmasında bence önemli bir rol oynadı. Çok sayıda Türk meslektaşımla konuştum ve söyledikleri ilk şeylerden biri, ihtiyaç duydukları anda bu kadar çok Yunan vatandaşının, bu kadar çok yardımın gelmesinin ne kadar anlamlı olduğuydu. Bunun daha iyi bir atmosfer oluşturduğunu düşünüyorum” şeklinde cevap verdi.

SEÇİM SÜRECİNE DİKKAT ÇEKTİ

Sözlerinin devamında, “Ama bakın, hem Yunanistan'da hem de Türkiye'de seçim dönemi. Bu her zaman işleri zorlaştırır” diyen Blinken, Yunanistan’ın da Türkiye'nin de ilişkilerde yaşanan sakinliği devam ettirmesini beklediğini belirtti. Blinken, “Bu önümüzdeki aylarda diyaloğun daha da güçlendirilmesi ve uzun süredir devam eden bazı sorunların çözülmesi için iyi bir fırsat olabilir. Biz ABD için bu çok önemli. Çünkü hem Yunanistan hem de Türkiye yakın müttefikler, yakın ortaklar, yakın dostlar ve tabi ki onların bir araya geldiğini görmek istiyoruz. Eğer bunu yaparlarsa oluşacak fırsatların hem Yunanlar hem de Türkler için inanılmaz olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Uzun süredir devam eden sorunların, farklılıkların ve anlaşmazlıkların olduğunu hatırlatan Blinken, “Öyle ya da böyle hiçbir şeyin bir gecede çözüleceğini söylemek istemiyorum. Türkiye elbette şu anda bu depremi atlatmaya odaklanmış durumda” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...