Tgrt Haber

Son dakika! İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail hastane çevresini hedef aldı! Gazze'de bilanço her saat ağırlaşıyor...

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber, Ajanslar
19 Ekim 2023 16:00 - Güncelleme : 20 Ekim 2023 09:03
Son dakika! İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail hastane çevresini hedef aldı! Gazze'de bilanço her saat ağırlaşıyor...

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda Genel Müdür Josh Paul, ABD yönetiminin İsrail yanlısı tutumunu daha fazla destekleyemeyeceğini belirterek istifa etti. Paul'un Biden yönetimine sert eleştiriler yönelttiği mektubu tüm dünyada ses getirdi. Diğer yandan İsrail, ablukada tuttuğu Filistin'e yönelik bombardımanını çatışmaların 13. gününde de sürdürdü. İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 3 bin 500 kişi hayatını kaybetti. İskoçya Başbakanı Humza Yousaf, İskoçya'nın Gazze'den gelen mültecileri kabul etmeye hazır olduğunu söyledi. İsrail ordusunun, Han Yunus şehrinde bulunan Nasser Hastanesi yakınındaki bir evi hedef aldığı saldırıda, 7 kişi hayatını kaybetti. İşte dakika dakika son haberler ve İsrail-Hamas savaşında son durum...

İsrail'in Filistin'e yönelik kanlı saldırılarında en büyük destekçisi olan ABD'de şoke edici bir istifa ülkinin gündemine oturdu. ABD Dışişleri Bakanlığında "müttefikler ve ortaklara silah tedariki" biriminde genel müdür olarak görev yapan Josh Paul, ülkesinin İsrail'e yönelik izlediği politikaya tepki göstererek görevinden ayrıldığını duyurdu. 

"KARŞI OLDUĞUMUZ İŞGALİ DESTEKLEYEMEYİZ"

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre Paul, istifa gerekçesini, profesyonel sosyal iş ağı Linkedin'de yayımladığı mektupla açıkladı. Paul mektubundea, söz konusu birimde görev yapmaya başladığında, bazı ahlaki ikilemlerle karşılaşacağının farkında olduğunu, "yarar zarardan fazla oldukça" tahammül etmeye devam etme kararı aldığını kaydetti.

11 yıllık görev süresince ahlaki anlamda tavizler verdiğini belirten ancak "İsrail'e ölümcül silah transferinin, sınırlarını aştığının" altını çizen Paul, "Hem işgal karşıtı olup hem işgali destekleyemeyiz" ifadelerine yer verdi. Genel Müdür Paul, İsrail'in ABD desteğiyle yürüttüğü politikanın hem İsrailliler hem de Filistinlilere büyük zarar verdiğini ifade etti.

"ARTIK BUNUN BİR PARÇASI OLMAK İSTEMİYORUM"

Gözü kapalı bir şekilde tek tarafı desteklemenin, iki tarafa da fayda sağlamayacağını dile getiren  Paul, ABD'nin geçmişteki hatalarını tekrarladığını belirterek, "Artık bunun bir parçası olmak istemiyorum" ifadelirini kullandı ve 11 yıllık görevinden istifa ettiğini duyurdu.

 İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin güneyinde şafak öncesi düzenlediği hava saldırısında 30'dan fazla kişi öldü, en az 21 kişi de yaralandı. 

İSRAİL'İN KANLI BOMBARDIMANI SÜRÜYOR: 13. GÜN

Öte yandan İsrail'in yaoğun bombardımanı ve ablukasındaki Gazze'de insani trajedi her geçen gün daha da büyüyor. Gazze'nin güneyine yapılan saldırılarda ise 30'un üzerinde kişi hayatını kaybetti. İşte bölgeden dakika dakika son gelişmeler...

18.26 İsrail polisinin Tulkarem kenti yakınlarındaki Nur Şems Mülteci Kampı’na düzenlediği baskında çatışma çıktı. Kamptaki çatışmalar sırasında patlama meydana gelirken, baskında 8 Filistinli hayatını kaybetti, 10 İsrail polisi de yaralandı. İsrail polisi, dün geceden bu yana kampta en az 10 Filistinliyi gözaltına aldı.

17.50 Türkiye, Gazze'ye sağlık yardımı için devreye girdi. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Bakan Koca, "Ürdün Sağlık Bakanı Firas İbrahim Al-Hawari ile bir istişare yaptım. İşbirliği için planlama ve koordinasyon amaçlı görüşmelere başlıyoruz" dedi. 

17.04 İngiltere ve ABD sınırda yaşanan gerilimlerden dolayı vatandaşlarına Lübnan'ı terk etme çağrısında bulundu.

TÜRK GAZETECİLERİN YANINA ROKET DÜŞTÜ-

17.01 Gazze sınırına 1 kilometre uzaklıkta bulunan Sderot kentine aralarında Türk gazetecilerin de bulunduğu bölgeye 2 roket düştü.

16.24 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukri ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İsrail ve Filistin’deki gelişmeler ile İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ele alındı.

İSRAİL HASTANE ÇEVRESİNİ VURDU: 7 ÖLÜ

14.28: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus şehrinde bulunan Nasser Hastanesi yakınındaki Al-Amal Mahallesi'nde Abu Odeh ailesine ait evi vurdu. Bölgeden yoğun duman yükseldi.

Yerel kaynaklar, saldırıda 7 kişinin hayatını kaybettiğini, onlarca kişinin yaralandığını aktardı. Yaralılar Nasser Hastanesi'ne kaldırılırken, sivil savunma ekipleri enkaz altında kalanları kurtarmaya çalışıyor.

İSKOÇYA BAŞBAKANI MÜLTECİ KARARINI AÇIKLADI

13.39 İskoçya Başbakanı Humza Yousaf, İskoçya'nın Gazze'den gelen mültecileri kabul etmeye hazır olduğunu söyledi. Yousaf İskoç Ulusal Partisi (SNP) konferansında yaptığı konuşmada 'Geçmişte İskoçya'daki ve Birleşik Krallık'taki insanlar Suriye'den, Ukrayna'dan ve diğer birçok ülkeden gelenleri karşılamak için kalplerimizi ve evlerimizi açtılar. Bunu tekrar yapmalıyız' ifadelerine yer verdi.

'Şu anda Gazze'de yerinden edilmiş bir milyon insan var. Bu nedenle, bugün uluslararası topluma Gazze halkı için dünya çapında bir mülteci programı taahhüt etmeye çağırıyorum' diyen Yousaf'ın Gazze'de yiyecek ve içme suyu sıkıntısı çeken bir ailesi var. Bu açıklama bir Avrupa ülkesinden Filistinli mültecileri kabul edeceği yönünde yapılan ilk açıklama olarak kayıtlara geçti.

GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR!

13:43 Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 3 bin 500 kişinin öldüğünü, 12 bin kişinin yaralandığını duyurdu.

SUNAK'TAN İSRAİL'E GAZZE ÇAĞRISI

13:12 İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog'a Gazze halkına insani yardım sağlamanın önemli olduğunu söyledi. Sunak, 'Filistinliler Hamas'ın yaptıklarının kurbanı. Sunak, "İnsani yardım erişimi sağlamaya devam etmemiz önemli' dedi.

12:00 İsrail basınına kounşan IDF eski komutanlarından tümgeneral Gadi Şamni, Gazze'ye kara harekatına hazırlanan ordunun altı ila sekiz ay içerisinde Hamas'ı yok edebileceğini öne sürdü İsrail televizyonu Channel 12'ye konuşan Şamni, Gazze'nin tamamen kontrol altına alınmasının ardından Necef Çölü'ne götürülüp hapsedilecek binlerce Filistinliye karşı Hamas'ın elindeki 200'ü aşkın İsrailli rehinenin serbest bırakılması için pazarlık yapılması gerektiğini belirtti.

11:12 İsrail ordusu, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıdan bu yana en az 306 askerinin öldüğünü açıkladı. Açıklamada, 203 aileye yakınlarının Gazze'de esir tutulduğu bilgisinin verildiği bilgisine de yer verildi.

RUSYA'DAN GAZZE'YE 27 TON İNSANİ YARDIM

09.37 Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Gazze Şeridi'ndeki halka çoğunluğu gıda olmak üzere 27 ton insani yardım ulaştıracağını açıkladı. Malzemeleri taşıyan bir uçak, Mısır-Gazze Refah geçişinden yaklaşık 50 kilometre uzakta, Sina'nın kuzeyindeki bir Mısır şehri olan El Arish'e doğru yola çıktı.

09.30: İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'da gece saatlerinde düzenlediği baskınlarda 4'ü çocuk, 7 Filistinliyi öldürüldü. Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler tarafından öldürülen Filistinlilerin sayısı 69'a yükseldi

09.20: İsrail ordusundan yapılan açıklamada, 7 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalarda ölen askerlerin sayısının 306'ya yükseldiği belirtildi.

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'da gece saatlerinde düzenlediği baskınlarda 4'ü çocuk, 7 Filistinliyi öldürüldü.

"CELİME EL-ŞANTİ ÖLDÜRÜLDÜ" İDDİASI

08.20: İsrail basını Hamas'ın siyasi bürosunun üst düzey bir üyesi olan Cemile el-Şanti, İsrail'in Gazze'deki saldırısında öldürüldüğünü yazdı. Haberlerde bunun bir suikast olup olmadığının bilinmediği vurgulandı. İsrail veya Hamas'tan henüz resmi bir açıklama gelmedi.

SUNAK İSRAİL'E GİDİYOR: TÜRKİYE VURGUSU

08.00: İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, bugün Başbakan Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Herzog ile görüşmek üzere İsrail'e gidecek. Al Jazeera'da yer alan haberde Sunak'ın Türkiye'yi de ziyaret edeceği vurgulanırken "Sunak; Mısır, Katar ve Türkiye'nin yardımcı olabileceğine, belki de arabuluculuk yapabileceğine ve gerilimi azaltabileceğine inanıyor" yorumuna yer verildi.

İSRAİL GAZZE'NİN GÜNEYİNİ VURDU: 30'DAN FAZLA ÖLÜ

06.20: İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin güneyinde şafak öncesi düzenlediği hava saldırısında 30'dan fazla kişi öldü, en az 21 kişi de yaralandı. 

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin güneyinde şafak öncesi düzenlediği hava saldırısında 30'dan fazla kişi öldü, en az 21 kişi de yaralandı.

02.20: İsrail resmi devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne kara operasyonu yapmak için hazırlıklarını tamamladığını duyurdu. KAN'ın haberinde, Gazze sınırı bölgesinde üç günden bu yana İsrail ordusu ile Filistinli gruplar arasında herhangi bir çatışma yaşanmadığı belirtildi.

Kaynak: TGRT Haber, Ajanslar

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...