Tgrt Haber

ABD ile Türkiye arasında F-35 pazarlığı başlıyor!

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Sabah
27 Aralık 2022 08:28 - Güncelleme : 27 Aralık 2022 08:36
ABD ile Türkiye arasında F-35 pazarlığı başlıyor!

Türkiye’nin Rus hava savunma sistemi S-400’leri satın almasını bahane ederek Türkiye’yi F-35 projesinden dışlayan ABD ile yeni bir müzakere sürecine geçiliyor. 

Türkiye’nin hava savunma sistemi ihtiyaçlarını müttefik ülkelerden ihraç edememesinin ardından Rusya’dan S-400’leri satın aldı. Bu hamle sonrası ABD​, Türkiye’nin program ortağı olduğu F-35 projesinden diğer ülkelerin ayrılarak yeni bir oluşuma geçmesiyle izole etti.  Pentagon da Rus yapımı S400 hava savunma sistemlerinin Türkiye’de bulunması durumunda güvenlik açığı oluşacağı S400’ler ile F-35’lerin aynı ülke tarafından tek bir askeri sistem içerisinde kullanılmasının güvenlik zafiyetine yol açacağını iddia etti.

ABD’NİN İKİ YÜZLÜ TUTUMU

Ancak ABD’nin bu tutumunun ne denli iki yüzlü bir davranış olduğu gözler önüne serildi. Zira NATO görevindeki Türk uçaklarına Yunanistan’ın Girit’te konuşlandırdığı S-300 sistemlerince radar kilidi atıldı. Sadece Yunanistan değil aynı zamanda İsrail’in S-400 konuşlu Suriye hava sahasında F-35’lerle uçuş gerçekleştirmesi de ABD için sorun teşkil etmiyor. Ankara, 5'inci nesil Milli Muharip Uçak(MMU) başta olmak üzere ülke içindeki projelerle hava gücünü korumaya yönelik adımlarını sürdürüyor.

MÜZAKERE SÜRECİ BAŞLADI

Yaşanan olaylara rağmen ABD sonunda Türkiye’nin istediği adımı attı ve F-35’lerle ilgili yeni bir sürece girdi. ABD tarafı Türkiye’ye tahsis edilen F-35’leri hangarda muhafaza ettikleri gerekçesiyle Türkiye’den kira bedeli talep ederken Ankara, proje için ödenen 1.4 milyar doların iadesinin yanında Türk firmaların projede verilen taahhütlerle yaptığı yatırımlardan kaynaklanan zararın tazminini veya parça alımının devamını istiyor.

Öte yandan, Eylül 2021'den bu yana ABD'den 40 adet F-16 Viper uçağının tedariki ve 79 F-16'nın modernizasyonu konularında teknik çalışmalar da devam ediyor.

 

Kaynak: Sabah

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...