Tgrt Haber

ABD istihbaratı İsrail-Lübnan savaşı için sadece birkaç hafta verdi! Tedirginlik artıyor

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Tgrthaber.com / Çeviri
28 Haziran 2024 11:45 - Güncelleme : 28 Haziran 2024 12:10

ABD istihbaratı, İsrail ve Hamas arasında bir ateşkes sağlanamaması durumunda Lübnan ile yeni bir savaşın birkaç hafta içinde başlayacağını öne sürdü.

İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes müzakerelerinin sonuca ulaşamaması Lübnan Hizbullah'ı ile gerilimi zirveye taşıdı. Avrupa ülkeleri, vatandaşlarına bir bir Lübnan'a seyahat uyarısı yaparken ABD istihbaratından endişeleri artıracak bir haber geldi. ABD'li yetkililer, İsrail ile Hamas'ın yakın zamanda masadaki anlaşmayı kabul etmeyeceğini, Lübnan ile savaşa sadece birkaç hafta kaldığını öne sürdüler. 

ABD istihbaratı İsrail-Lübnan savaşı için sadece birkaç hafta verdi! Tedirginlik artıyor - 1. Resim

İSRAİL ORDUSU İLAVE SİLAHLAR ALMAYA ÇALIŞIYOR

Politico'nun istihbarat konusunda bilgi sahibi üst düzey ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, İsrail ordusu ile Hizbullah savaş planları geliştirdi ve ilave silahlar satın almaya çalışıyor.

Her iki taraf da kamuoyu önünde bir savaş istemediklerini ifade etmiş olsalar da Biden yönetiminin üst düzey yetkilileri, önleme çabalarına rağmen şiddetli çatışmaların patlak vereceğine giderek daha fazla inanıyor.

Üst düzey bir ABD'li yetkiliden aktardığına göre risk son haftalarda hiç olmadığı kadar yüksek.

İki üst düzey yetkili, savaşın tam olarak ne zaman patlak vereceğinin belli olmadığını vurgularken, İsrail'in stoklarını ve kuvvetlerinin kapasitesini hızla yeniden inşa etmeye çalıştığını kaydetti.

BİRÇOK ÜLKEDEN 'LÜBNAN'I TERK EDİN' ÇAĞRISI

Almanya, Hollanda, Rusya, ABD, Kuveyt, İrlanda, Avustralya, Hindistan, Kanada gibi birçok ülke vatandaşlarına ''Lübnan'ı terk edin!'' uyarısında bulundu. Lübnan'a seyahat edecek olanlara da iptal etmeleri ya da ertelemeleri konusunda uyarılar yapıldı. 

Bölgede gerilim zirveye tırmanırken birçok ülkeden uyarı: Uçak seferleri hala varken kaçın! - 2. Resim

 İSRAİL VE HİZBULLAH ARASINDAKİ ÇATIŞMALAR

Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdüren İsrail, kuzey sınırında da Lübnan Hizbullahı ile çatışıyor. İsrail ile Lübnan arasında "Mavi Hat" olarak tabir edilen sınır hattında son haftalarda gerginlik tırmanıyor.

Bölgede gerilim zirveye tırmanırken birçok ülkeden uyarı: Uçak seferleri hala varken kaçın! - 1. Resim

İsrail ordusu, 18 Haziran'da Lübnan'a yönelik olası bir saldırıya ilişkin "operasyonel planı" onayladığını duyurmuştu.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz da 21 Haziran'da yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın İsrail topraklarına ve vatandaşlarına yönelik saldırılarına izin verilemeyeceğini ve gerekli kararları yakında alacaklarını ifade etmişti.

Kaynak: Tgrthaber.com / Çeviri
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...