Tgrt Haber

Lübnan'da gerilim zirveye tırmanırken birçok ülkeden uyarı: Uçak seferleri hala varken kaçın!

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
27 Haziran 2024 10:38 - Güncelleme : 27 Haziran 2024 16:33

İsrail ile Lübnan Hizbullah'ı gerilimi zirveye doğru tırmanırken Avrupa ülkelerinden bir bir vatandaşlarına seyahat uyarısı geldi. Almanya ve Hollanda 'hala uçak seferleri varken ülkeyi terk edin' çağrısında bulundu. Avrupa ülkelerine ABD ve Rusya da katıldı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından Lübnan Hizbullah'ıyla da tırmanan gerilim her geçen gün daha da arttı. Kuveyt'in ardından Avrupa ülkeleri de vatandaşlarına Lübnan çağrısı yaptı. Almanya ve Hollanda acil olarak ülkeyi terk etmelerini ve seyahat etmemelerini bildirdi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, internet sitesinde, Lübnan'a seyahat etmemeleri konusunda uyarıda bulunulan açıklamada, Alman vatandaşlarına acilen Lübnan'dan ayrılmaları çağrısı yaptı.

Bölgede gerilim zirveye tırmanırken birçok ülkeden uyarı: Uçak seferleri hala varken kaçın! - 1. Resim

''YAKINDA HAVA YOLUYLA LÜBNAN'I TERK EDEMEYEBİLİRSİNİZ''

Bölgedeki güvenlik durumunun değişken olmasına dikkat çeken Almanya, son zamanlarda artan çatışmalara vurgu yaparak, şu ifadelere yer verdi:

"Durumun daha da şiddetlenmesi ve çatışmanın genişlemesi göz ardı edilemez." 

Gerilimin daha da artmasının Refik Hariri Havalimanı'ndaki hava trafiğinin tamamen durmasına da yol açabileceği uyarısında bulunulan açıklamada, bu durumda Lübnan'ı hava yoluyla terk etmenin mümkün olmayacağı kaydedildi.

''HALA UÇAK SEFERLERİ VARKEN KAÇIN!''

Hollanda Dışişleri Bakanlığının X hesabından yapılan paylaşımda, Hollanda vatandaşlarından Lübnan'a seyahat etmekten kaçınmaları ve bu ülkedekilerin hala uçak seferleri varken acilen oradan ayrılmaları istendi.

Bölgede gerilim zirveye tırmanırken birçok ülkeden uyarı: Uçak seferleri hala varken kaçın! - 2. Resim

ABD VE RUSYA'DAN DA UYARI GELDİ

Avrupa ülkelerinin ardından ABD ve Rusya da vatandaşlarına Lübnan uyarısında bulundu. ABD'nin Beyrut Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Lübnan için güncel seyahat uyarısının incelenmesi çağrısı yapıldı.

Lübnan'da "Güvenlik ortamı karmaşık olmaya devam ediyor ve hızla değişebiliyor" ifadesi kullanılan açıklamada, Lübnan'daki ABD vatandaşlarına Lübnan'ın güneyine (İsrail sınırı) ve Lübnan-Suriye sınır hattına veya mülteci kamplarına gitmeme çağrısında bulunuldu.

RUSYA: SEYAHATLERİNİZİ ERTELEYİN

Rusya'nın Beyrut Büyükelçisi Aleksandr Rudakov da "Rusya 24" televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Rus vatandaşlarının Lübnan seyahatlerini mümkünse ertelemeleri" önerisinde bulundu.

Lübnan'da yaşayan Ruslarla sürekli temas halinde olduklarını belirten Rudakov, "Durumu yakından takip etmeye devam ediyoruz ve tüm vatandaşlarımıza şu tavsiyede bulunuyoruz; eğer endişeliyseler veya herhangi bir şeyden korkuyorlarsa, Beyrut Havalimanı üzerinden Lübnan'dan ayrılmak mümkünken mevcut doğal fırsatları değerlendirmenin vaktidir" dedi.

İRLANDA: İPTAL EDİN!

İrlanda, İsrail-Lübnan sınırında yükselen tansiyon nedeniyle Lübnan'da bulunan vatandaşlarına "ülkeyi terk etme ve bu ülkeye seyahatlerini iptal etme" çağrısı yaptı.

KUVEYT DE VATANDAŞLARINI UYARMIŞTI

Kuveyt Dışişleri Bakanlığından geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, bölgede yaşanan güvenlik gelişmeleri dikkate alınarak Lübnan'a seyahat etmeme uyarısı yapılmıştı. Açıklamada, şu ifadelere yer verilmişti:

"Bakanlık ayrıca, Lübnan'da bulunan ve acil bir ihtiyacı olmayan tüm vatandaşların mümkün olan en kısa sürede ülkeden ayrılmaları, ayrılamayacak olanların da derhal büyükelçilik ile temasa geçmeleri çağrısında bulunuyor.'' 

Bölgede gerilim zirveye tırmanırken birçok ülkeden uyarı: Uçak seferleri hala varken kaçın! - 3. Resim

Öte yandan İsrail ordusu ile Hizbullah, 8 Ekim 2023'ten bu yana Lübnan'ın güneyi ile İsrail'in kuzeyinde karşılıklı saldırılarını sürdürüyor.

Bu çatışmalarda şu ana kadar 347 Hizbullah mensubu, 63 Lübnanlı sivil, 19 Emel Hareketi, 13 Hamas, 15 İslami Cihad mensubu ile 14 İsrail askeri ve 10 İsrailli sivilin öldüğü bildirilmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...