ABD ve İsrail arasındaki 'derin anlaşmazlık' Blinken ziyaretinde de patlak verdi
İsrailli eski diplomat ve yazar Alon Pinkas, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İsrail ziyaretinin, Washington ile Tel Aviv arasındaki 'derin anlaşmazlığın' ortaya çıkmasına neden olduğunu söyledi.
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında Tel Aviv yönetimine en büyük desteklerden birini veren ABD son zamanlarda tavır değiştirdi. İsrailli eski diplomat ve yazar Alon Pinkas da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Tel Aviv'e gerçekleştirdiği son ziyaretinin, Washginton'un İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla "derin anlaşmazlık içinde olduğunu ve ona güvenmediğini" gün yüzüne çıkardığını belirtti.
''ABD'NİN SABRI TÜKENMEYE BAŞLADI''
İsrail basınından Haaretz gazetesine makale yazan İsrail'in eski New York Başkonsolosu Pinkas, ABD'nin artık İsrail'e verdiği temel ve derin destekler ile Netanyahu'ya olan güvensizliği arasında bir denge bulma yolunu aradığını yazdı.
ABD'de 'sabrın tükenmeye' başladığını savunduğu makalesinde Pinkas, Blinken'ın İsrail'e yaptığı son ziyarette Netanyahu ile Washington arasındaki anlaşmazlıklar ile güvensizliğin arttığının bir kez daha görüldüğünü ifade etti.
''BIDEN SINIRININ SON NOKTASINA ULAŞTI''
İsrailli analist Pinkas, ABD Kongresi'nde İsrail'i destekleyen ancak isimlerini açıklamayan 2 üyenin "ABD yönetimi kaçınılmaz bir kararın eşiğindedir. Başka seçenek yok, esnekliğe yer yok. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'e sınırsız büyük destekleri için siyasi bedel ödüyor. Kendisinin sabrı ve hoşgörüsü sınırın son noktasına ulaştı." değerlendirmesinde bulunduğunu aktardı.
Blinken'ın 7 Ekim 2023'ten bu yana ülkeye yaptığı ziyaretlerde, İsrail ile ABD arasındaki derin görüş ayrılığının genişlediğinin ortaya çıktığını dile getiren Pinkas, şunları kaydetti:
"Bunun ilk işareti Blinken'ın açıklamasındaki talebinde görüldü. Blinken, İsrailliler 7 Ekim'de en korkunç şekilde insanlıktan çıkarıldı. Ancak bu, başkalarını insanlıktan çıkarma izni olamaz. Gazze'deki halkın ezici çoğunluğunun 7 Ekim saldırılarıyla hiçbir ilgisi yoktu dedi. Dolayısıyla Blinken, İsrail'in Gazze'de 26 bin kişinin ölümüne yol açan zararlara daha fazla izin vermeyeceklerini belirtiyor."
''İSRAİL'E DESTEK ABD'Yİ BİTİRDİ''
ABD Başkanı Biden'ın 2 hafta önce İsrail'in Gazze'ye saldırılarını "rastgele" olarak nitelendirdiğine dikkati çeken Pinkas, dolayısıyla Washington'da, "İsrail'in ABD'den yaklaşık 3 ay boyunca aldığı destekle halihazırda sürdürdüğü askeri hamleyle kendisini bitirdiği" yönünde bir kanaat oluştuğuna dikkati çekti.
Blinken'ın 7-8 Şubat tarihlerindeki ziyareti sırasında bir "ilke imza atarak", İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ile görüşme talebinde bulunduğuna vurgu yapan Pinkas, ABD'lilerin Halevi'yi "güvenilir" gördüğünü ifade etti.
Blinken'ın Halevi ile görüşme talebini, Netanyahu'ya olan güvenin kalmadığının göstergesi olarak yorumlayan Pinkas, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
"ABD'liler, Netanyahu'nun yaşadığı siyasi sorunların farkındalar ancak görüldüğü kadarıyla manevra yapacak zamanları kalmadı. Anlaşmazlıkları zaman dilimine göre sınıflandırılabilir: Kısa vadede esir değişimi ve onunla birlikte gerçekleşecek ateşkes konusunun yanı sıra İsrail'in Gazze'deki askeri varlığı."
Pinkas, Netanyahu'nun siyasi birtakım gerekçelerle "savaşı" uzatmaktan yana olduğu gibi esir değişiminde Hamas'ın şartlarını kabul etmesinin zor göründüğünü ve ABD'nin de bunun farkında olduğunu ifade etti.
Orta vadede ABD ile İsrail arasındaki anlaşmazlığın ise "savaştan sonra Gazze'nin kimler tarafından yönetileceği" konusu olduğunu belirten Pinkas, ABD'nin bugüne kadar bununla ilgili İsrail'den siyasi bir plan işitmediğini aktardı.