Tgrt Haber

İsrail-Hamas savaşında 34. gün: Cesetler yağmur gibi yağıyor can kaybı 10 bin 500'ü de aştı

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
09 Kasım 2023 05:00 - Güncelleme : 09 Kasım 2023 12:56

İsrail'in Gazze'ye saldırıları 34.günde de tüm şiddetiyle devam ediyor. Tanklarının Gazze'nin merkezine girdiğini iddia eden İsrail, propagandalara başladı. Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby ise İsrail bombardımanıyla hayatını kaybeden binlerce Filistinli çocuktan Hamas'ı sorumlu tuttu. Tel Aviv yönetimine tek bir eleştiri getirmedi. Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı ise 10 bin 569' yükseldi. İşte İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'de son yaşananlar...

Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık gerekçesiyle aralıksız 33 gündür Gazze'yi bombalayan İsrail'in saldırıları sürüyor. Dünyanın dört bir yanından İsrail'e karşı sesler yükselirken Tel Aviv yönetimi, sivil ölümlerini reddederek, savaş suçu işlemedikleri iddiasının arkasında olduğunu söylüyor. ABD'den gelen son açıklamalarda ise Başkan Joe Biden, insani bir ara verilmesi gerektiğini söylese de Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada sivil ölümler için Hamas sorumlu tutuldu. 

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısının son 24 saatte 241 artarak 10 bin 569 olduğunu duyururken ölenlerin 4 bin 324'ü çocuk, 2 bin 823'ü kadın olduğu belirtildi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hava Kuvvetleri bünyesinde görev alan elit birlik Shaldag'da görev yapan Çavuş Jonathan Chazor'un Gazze'deki çatışmalarda hayatını kaybettiğini duyurdu. Bu açıklama ile İsrail'in savaşın başından beri verdiği askeri kayıplar 350'ye yükseldi.

İşte bölgeden son dakika gelişmeleri:

01.00 ABD’nin başkenti Washington DC’de 100’den fazla Kongre çalışanı Kongre Binası önünde bir araya gelerek, Gazze'de ateşkes yapılması çağrısında bulundu. Göstericiler, "Artık sessiz kalmaya tahammülümüz yok" ifadelerini kullanarak, "Seçmenlerimiz ateşkes için yalvarıyor ve biz de onların çağrılarına cevap veren çalışanlarız. Capitol Hill'deki patronlarımızın çoğu temsil ettikleri insanları dinlemiyor. Liderlerimizden seslerini yükseltmelerini, ateşkes çağrısı yapmalarını, tüm rehineleri serbest bırakmalarını ve derhal gerilimi düşürmelerini talep ediyoruz" dedi.

“Ateşkes şimdi” yazılı pankart açan Kongre çalışanları, çatışmalarda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunarak, Kongre binasının merdivenlerine ve önüne gül ve karanfil bıraktı.

ATEŞKES İDDİALARINI REDDETTİ

22.51 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu "Her türlü yönden duyduğumuz her türlü yalan söylentiyi bir kenara bırakmak ve net bir şeyi tekrarlamak istiyorum: Rehinelerimiz serbest bırakılmadan ateşkes olmayacak" dedi.

22.00  İsrail ordu sözcüsü, Hamas'ın Gazze'nin kuzeyinde kontrolü kaybettiğini öne sürdü. Sözcü, bugün Gazze'nin kuzeyinden güneye 50 bin Filistinli'nin geçtiğini iddia etti.

21:05: BM: Gazze’nin bütünlüğüne saygı duyulmalı, Gazze'de güvenli bir yer yok

20:04: Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Gazze'ye denizden yardım koridoru üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

19:50: Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde:İşgalcilerin 136 askeri zırhlısını imha ettik ve büyük kayıplara neden olduk.

18:58: İtalya Gazze Şeridi açıklarında yaralıların tedavisine destek olmak için hastane gemisi göndereceğini duyurdu.

18:41: İsrail Meclisi, “terör yanlısı” olarak tanımladığı çevrimiçi içeriklerin izlenmesini yasaklayan yasa tasarısını kabul etti.

Yasaya göre suçlu bulunan kişilerin bir yıl hapis cezasına çarptırılabileceği kaydedildi.

18:36:  İsrail savaş uçaklarının bombardımanı nedeniyle Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’ta Halid Bin Velid, El-İhlas ve Es-Sahva Camileri tamamen yıkıldı.

KUDÜS HASTANESİ'NDE HİZMET DURMA NOKTASINDA

18:25:  Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki Kudüs Hastanesi'nin, elinde kalan az yakıtı etkili biçimde kullanmak için çalışmalarını kısıtlamak zorunda kaldığı belirtildi.

Açıklamada, hastanenin yakıt kıtlığı nedeniyle "büyük jeneratörünün durdurulduğu bunun yerine küçüğün çalıştırıldığı, cerrahi bölümün kapatıldığı, oksijen üretim tesisinin kapatılarak oksijenin tüpten sağlandığı, emar (MR) ve tıbbi röntgen bölümünün de işlemlerini durdurduğu" kaydedildi.

17.40: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ndeki sağlık tesislerine yönelik 108 saldırının belgelendiğini bildirdi.

17.36: Gazze'nin Han Yunus kentindeki Halid Bin Velid Camisi'ne düzenlenen saldırı sonucu dumanlar yükseldi.

İsrail-Hamas savaşında 34. gün: Cesetler yağmur gibi yağıyor can kaybı 10 bin 500'ü de aştı

17.08: Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, Gazze Şeridi'nin bir yandan "İsrail'in, öldürme, bombalama ve katliamlarla gerçekleştirdiği soykırım ve etnik temizlik sonucu yaşanan acılar, diğer yandan da aç bırakma savaşı, toplu cezalandırma ve temel ihtiyaçların tamamının girişinin engellenmesiyle uygulanan ablukanın yansımalardan" muzdarip olduğunu aktardı.

NUSEYRAT MÜLTECİ KAMPI'NA SALDIRI

16.44: İsrail’in Gazze Şeridi’nin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı’na düzenlediği saldırıda 10’u çocuk olmak üzere 18 Filistinli hayatını kaybetti.

16.41: İsrail ordusu Lübnan topraklarından düzenlenen füzeli saldırıda 2 askerinin yaralandığını duyurdu.

16.02: İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs bölgesinde Filistinli tutuklu çocuğun ailesine ait evi patlayıcılarla havaya uçurdu.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLINKEN: GAZZE'Yİ FİLİSTİNLİLER YÖNETMELİ

15.51: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "başarılı barış süreci için Gazze'de kurulacak yeni hükümetin Filistinliler tarafından yönetilmesi" gerektiğini kaydetti.

15.48: İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da 4 Filistinliyi gerçek mermiyle yaraladığı bildirildi.

15.43: Abluka altındaki Gazze Şeridi'nde devam eden İsrail saldırıları nedeniyle elektrik iletim ve dağıtım ağlarının yüzde 70'inin zarara uğradığı belirtildi.

15.39: Gazze'nin Han Yunus kentindeki Abuslut ailesine ait bir binaya düzenlenen saldırı sonucu ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. Sivil savunma ekipleri ve bölge halkı, yıkılan binanın enkazında arama kurtarma çalışması yaptı.

14.15: Hizbullah, Lübnan'ın güneyinden İsrail'e ait bir askeri noktaya saldırı düzenlediğini duyurdu.

13.49 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 241 artarak 10 bin 569 oldu. Ölenlerin 4 bin 324'ü çocuk, 2 bin 823'ü kadın.

İsrail-Hamas savaşında 34. gün: Cesetler yağmur gibi yağıyor can kaybı 10 bin 500'ü de aştı

12.58 BM Raportörü Balakrishnan Rajagopal, Gazze'de 1 milyondan fazla insanın kuzeyden güneye tahliyesini istemenin uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini belirtip, "İsrail'in bu eylemi uluslararası suç teşkil ediyor" dedi.

12.36: Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde İsrail ordusuna ait 8 aracı imha ettiklerini duyurdu.

12.22: Sınır Tanımayan Doktorlar'a (MSF) bağlı çalışan bir görevlinin İsrail'in Gazze'deki Eş-Şati Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda öldüğü duyuruldu.

12.09: G7, İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ne insani yardımların ulaştırılması için "çatışmalara insani ara verilmesi" çağrısı yaptı.

12.05: İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed Selami, "Gazze'ye nükleer bomba atılmasının olasılıklar arasında olduğunu" söyleyen İsrailli Bakan'a tepki göstererek, Birleşmiş Milletlere (BM) İsrail karşısındaki sessizliğini bozma çağrısında bulundu.

11.47: Irak hükümeti, Gazze Şeridi'ndeki hastaneler için 10 milyon litre yakıt bağışında bulunma kararı aldı.

ŞİFA HASTANESİ'NDEN ACİL ÇAĞRI

11.16: Gazze Şeridi'nde yer alan Şifa Hastanesi'nde görevli Dr. Mohammed Ghaniem, acil serviste sadece birkaç saatlik elektrik kaldığını belirterek, "Bu video sivillerin, hastaların ve sağlık çalışanlarının kurtulabilmesi içindir. Çok acil bir çağrıdır." ifadelerini kullandı.

10.43: Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda bir İsrail askerinin öldüğü, 2 İsrail askerinin yaralandığı bildirildi.

HAMAS: GAZZE'NİN YÖNETİMİ FİLİSTİN'İN ÖZEL MESELESİ

10.20: Hamas, Gazze Şeridi'nin yönetiminin Filistin'in özel meselesi olduğunu, hiçbir gücün bu gerçeği değiştirmeyi başaramayacağını belirtti.

Hamas Sözcüsü Abdullatif Kanu, Telegram sayfasından yaptığı açıklamada, "Gazze'yi veya topraklarımızın bir kısmını yönetmek; halkımızın, Filistin'in özel meselesidir ve sahadaki hiçbir güç bu gerçeği değiştirmeyi veya kendi iradesini dayatmayı başaramaz." ifadesini kullandı.

09.00: İsrail askerleri Batı Şeria'da baskınlarını sürdürdü, 2 gazeteciyi gözaltına aldı.

08.27: Abluka altındaki Gazze Şeridi çevresinde 7 Ekim sabahı Hamas'ın düzenlediği saldırılarda yakınlarını kaybeden İsrailliler, Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetin istifası için Batı Kudüs'teki İsrail Meclisi önünde çadır kurdu.

İsrail-Hamas savaşında 34. gün: Cesetler yağmur gibi yağıyor can kaybı 10 bin 500'ü de aştı

05.25: Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, İsrail'in bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'nde enkazdan çıkarılan çocukları görmenin "korkunç" olduğu belirtilirken savaşta yaşamını yitiren çocuklar ile ilgili sadece Hamas suçlandı. 

04.00: İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi milletvekili Imran Hussain, parti lideri Keir Starmer'ın İsrail-Filistin çatışmaları konusundaki açıklamaları ve Gazze'de ateşkes karşıtı söylemleri nedeniyle Çalışanlar İçin Yeni Anlaşmadan Sorumlu Gölge Bakanlık görevinden istifa etti.

01.10: Abluka altındaki Gazze Şeridi'nden 7 Ekim'de düzenlenen saldırılarda hayatını kaybeden İsraillilerin aileleri, Batı Kudüs'teki İsrail Meclisi önünde toplanarak birinci ay anma töreninde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu ve hükümetini istifaya çağırdı.

00.40: İsrail ordusu, Uluslararası Kızılhaç Komitesinin (ICRC) Gazze'deki insani yardım konvoyuna yapılan saldırıyı kendilerinin düzenleyip düzenlemediği sorusunu, "olayın tam koordinatlarını ve zamanını" bilmedikleri gerekçesiyle cevapsız bıraktı.

İsrail-Hamas savaşında 34. gün: Cesetler yağmur gibi yağıyor can kaybı 10 bin 500'ü de aştı

BEYAZ SARAY HAMAS'I SORUMLU TUTTU

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, günlük basın toplantısı düzenledi. İsrail'in 7 Ekim'den beri Gazze'de sürdürdüğü ve 10 bini aşkın insanın hayatını kaybettiği korkunç saldırıların ana gündemini oluşturduğu toplantıda Kirby, akıl dışı açıklamalarda bulundu.

Kirby, İsrail'in bombardımanları sonucu binaların enkazı altında kalan Gazzeli çocuklar için, "Küçük çocukların enkazdan çıkarıldığı ve birçoğunun bunu başaramadığı görüntüleri görmek korkunç." ifadelerine yer verdi.

Sözcü, sivilleri bölgeyi terk etmeyerek yaşadıkları evlerde saklanmalarını teşvik ettiğini iddia ettiği Hamas'ı binlerce çocuğun ölümünden sorumlu tuttu.

İSRAİL'E TEK TEPKİ YOK

Kirby, Tel Aviv yönetimi için, "İsrailli mevkidaşlarımıza, mümkün olduğu kadar, hedef belirlerken ayrım gözetmelerinin ve dikkatli olmalarının önemini vurgulamaya devam diyoruz" ifadesini kullanmakla yetindi. 

Stratejik İletişim Koordinatörü ayrıca, son 24 saat içinde 96, toplamda ise 400 civarında ABD vatandaşı ve ailelerinin Gazze'den "ayrılmayı başararak" Kahire'ye ulaştığı bilgisini paylaştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...