Tgrt Haber

ABD basını yazdı! ABD'den İsveç için yoğun diplomasi.... Gözler Hakan Fidan yapılacak görüşmeye çevrildi

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Al Monitor
20 Haziran 2023 13:32 - Güncelleme : 20 Haziran 2023 13:33
ABD basını yazdı! ABD'den İsveç için yoğun diplomasi.... Gözler Hakan Fidan yapılacak görüşmeye çevrildi

İsveç’in NATO üyelik sürecinde gözlerin çevrildiği Türkiye’yi ikna turu için ABD görüşmeleri sıklaştırdı. ABD basını Londra’da 21-22 Haziran’da gerçekleştirilecek olan konferansta Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşüleceğini yazdı. 

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ile birlikte NATO’ya üye olmak isteyen İsveç​, Türkiye’nin resti ile karşılaştı. Terör örgütü ile ilişkileri nedeniyle NATO​ vetosu yiyen İsveç ABD üzerinden Ankara’ya mesaj göndermeye devam ediyor. İsveç terör örgütü destekçilerine hapis cezası öngören yasaya onay verirken 1 Haziran’da yürürlüğe giren yasa ile birlikte terör örgütünün faaliyetlerine teşvik eden güçlendiren veya destekleyenlere en fazla 4 yıl hapis cezası verilmenin önü açıldı.

ABD’DEN DİKKAT ÇEKEN HAMLE

İsveç için çabalarını sıklaştıran ABD'den dikkat çeken bir hamle geldi. Al Monitor ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın İngiltere'nin başkenti Londra'da Türkiye​ Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşeceğini yazdı.

21 -22 Haziran'da Londra'da düzenlenecek konferansı hatırlatan Al Monitor diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın İngiltere'nin başkenti Londra'da Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşeceğini yazdı.

TÜRKİYE TERÖRİSTLERİN İADESİNİ İSTİYOR

Aynı kaynaklar görüşme talebinin hangi taraftan geldiği sorusunu ise cevapsız bıraktı.

Türkiye'nin uzun süredir İsveç'in üyeliğine onay vermediğini hatırlatan Al Monitor süreç ile ilgili şu değerlendirmede bulundu;

ABD, Türkiye'yi İsveç'in üyeliğini 11-12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesi için zamanında onaylamaya çağırıyor. Ancak Erdoğan, İskandinav ülkesinin Türkiye'nin güvenlik endişelerini yeterince ele almadığını, özellikle de Ankara'nın terörist olarak gördüğü çok sayıda Türk vatandaşını iade etmeyi reddetmesini aktarmaya devam ediyor.

ATİNA’DA BÜYÜK YANKI UYANDIRDI

Söz konusu haber Atina’da da büyük yankı uyandırdı. Birçok gazete “Fidan - Blinken Londra'da buluşuyor” başlıkları ile okuyucularının karşısına çıktı. Haberde görüşmeye ilişkin “Bu, Türkiye'nin dışişleri bakanı olmasından bu yana ABD'li bir mevkidaşı ile ilk görüşme olacak” denildi.

Kaynak: Al Monitor
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...