Tgrt Haber

ABD'den Rusya ve Wagner'e 'Nijer' suçlaması: İstikrarsızlıktan faydalanıyorlar

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
08 Ağustos 2023 18:30 - Güncelleme : 22 Ağustos 2023 09:16
ABD'den Rusya ve Wagner'e 'Nijer' suçlaması: İstikrarsızlıktan faydalanıyorlar

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya ve Wagner'in Nijer'deki olayların ardından oluşan istikrarsızlıktan "faydalandığını" iddia etti. Blinken, Wagner'in gittiği her yerde ölümü ve yıkımı beraberinde getirdiğini söyledi.

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum alıkonulmuş ve hemen akşamında askerin yönetime el koyduğu duyurulmuştu. Fransa ve sömürgecilik karşıtı Nijerliler darbenin hemen ardından sokaklardaki yerini aldı. Batı'nın bütün tehditlerine rağmen askerler yönetimi bırakmazken ABD'den dikkat çeken bir açıklama yapıldı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya ve Wagner'in, Nijer'deki istikrarsızlıktan "faydalandığını" iddia etti. 

"ÖLÜM VE YIKIM GETİRİYORLAR"

BBC'nin Focus on Africa programına açıklamalarda bulunan Blinken, "Bence Nijer'de yaşananlar Rusya ya da Wagner tarafından başlatılmadı ama onlar bundan faydalanmaya çalıştılar" ifadelerini kullandı. Wagner'in gittiği her yerde "ölümü ve yıkımı beraberinde getirdiğini" belirten Blinken, Wagner'in bulunduğu yerlerde güvensizliğin arttığını dile getirdi.

ABD HALEN 'DARBE' DEMEDİ

Öte yandan Nijer'de askerin yönetime el koymasına ABD halen 'darbe' olarak nitelendirmedi. Darbe nitelemesi yapılırsa yasal olarak ABD'nin Nijer hükümetine yaptığı yardımları kesmesi gerekiyor.

Dışişleri Bakanı Blinken, 4 Ağustos'ta Nijer'e yapılan bir dizi yardımın durdurulduğunu duyurmuştu. ABD'li yetkililer Nijer'de diplomasi kapısının daralsa da hala açık olduğunu belirterek, anayasal düzene dönülmesi çağrısında bulunmaya devam ediyor.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...