Tgrt Haber

Nijer'de cuntaya ültimatom veren ECOWAS'ın müdahale gücü yok!

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Wall Street Journal
08 Ağustos 2023 17:08 - Güncelleme : 08 Ağustos 2023 17:21
Nijer'de cuntaya ültimatom veren ECOWAS'ın müdahale gücü yok!

Nijer'deki asker darbenin ardından Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ülkeleri tam ölçekli bir müdahale için henüz hazır olmadıklarını, güçlerini artırmaları gerektiğini belirtti. 

Nijer'deki askeri darbe sonrası cuntaya ültimatom veren Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ülkelerinin müdahale için hazır olmadığı ortaya çıktı. Wall Street Journal, Nijer'deki darbecilere 7 gün süre verip devrilen Başkan Mohamed Bazoum'un yeniden göreve getirilmesini söylese de midahale ya da herhangi bir hareketlenmenin olmadığını yazdı.

WSJ'ye konuşan adı açıklanmayan bir ECOWAS ülkesinden üst düzey komutan, bloğun halen tam ölçekli bir operasyon için hazır olmadığını belirtti. "Şu an için böyle bir askeri eyleme katılmadan önce birimlerimizin gücünü artırmamız gerekiyor" dedi ve başarısının iyi bir hazırlığa bağlı olduğunu ekledi.

EKONOMİK BASKI VE KISITLAMALARA DEVAM

Gecikme, Burkina Faso ve Mali gibi iki bölgesel ülkenin, Nijer'e herhangi bir askeri müdahalenin "savaş ilanına eşdeğer olacağını" uyarısında bulunduğu bir döneme denk geldi. Bu arka plana karşı komutan, ECOWAS'ın Nijer'deki cunta üzerinde ekonomik yaptırımlarla baskı kurmaya devam edeceğini ve kısıtlamalarla ilgili Afrika Birliği gibi diğer uluslararası kuruluşları da sınırlamalara dahil etmek için harekete geçeceğini belirtti.

NİJER'DE DARBE

Nijer’in devrik lideri Devlet Başkanı Muhammed Bazoum, 26 Temmuz'da Muhafız Alayı tarafından Başkanlık Sarayı'nda alıkonulmuş, sonrasında Ordu Sözcüsü Amadou Abdramane ulusal kanalda darbe bildirisi okumuştu. Abdramane, anayasanın feshedildiğini, tüm kurumların askıya alındığını ve ülkenin sınırlarının kapatıldığını açıklamıştı.

Nijer'de cuntaya ültimatom veren ECOWAS'ın müdahale gücü yok!

Askeri darbenin ardından geçiş hükümeti kurulmuş, darbeye liderlik eden 62 yaşındaki Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani olarak da bilinen Abdourahmane Tchiani, "Vatanı Koruma Ulusal Konseyi"nin başkanı olmuştu.

Nijer'de 1960'ta Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana 4 darbe yaşandı.

 

Kaynak: Wall Street Journal
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...