Tgrt Haber

ABD'den Wagner krizi hakkında çarpıcı iddia: Rus komutan başkaldırıyı biliyordu

28 Haziran 2023 16:54 - Güncelleme : 28 Haziran 2023 17:20
ABD'den Wagner krizi hakkında çarpıcı iddia: Rus komutan başkaldırıyı biliyordu

Rus paralı asker grubu Wagner'in Yevgeni Prigojin liderliğinde gerçekleşen başkaldırısı hakkında ABD istihbaratından dikkat çeken bir iddia geldi. New York Times gazetesi, Rus ordusundan önemli bir ismin isyandan haberi olduğunu yazdı.

ABD​'nin önde gelen yayın organlarından New York Times, Rusya​'da meydana gelen Wagner​ krizine dair yazdıklarıyla dikkat çekti. ABD istihbaratına göre, Rus ordusunun önemli isimlerinden General Sergey Surovikin, Rus paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin'in başkaldırısından haberdardı.

Suriye'de de önemli rol üstlenen General Surovikin, 2023 yılının ocak ayına kadar da Ukrayna'daki Rus kuvvetlerinin başındaydı. Görevi bıraksa dahi savaş planlarını yönetmeye devam etti. Rusya ordusunda ise büyük saygı ve destek gören bir isim olarak biliniyor.

Rus komutan, ordunun savaştaki kapasitesini ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu yerden yere vuran Wagner lideri Prigojin'in de sevdiği bir isimdi. 

ABD'den Wagner krizi hakkında çarpıcı iddia: Rus komutan başkaldırıyı biliyordu

''DESTEK GÖRMESEYDİ, CESARET EDEMEZDİ''

ABD'li yetkililer, Surovikin'in isyanın planlanmasına yardım edip etmediğini öğrenmeye çalıştıklarını belirtti. Yetkililer, bazı Rus generallerin, Prigojin'i desteklemiş olabileceğine dair işaretler olduğunu söyledi. Habere göre Wagner lideri, ordu içinden destek görmeseydi bu çapta bir isyan hareketi düzenlemeye cesaret edemezdi.

Savunma Bakanı Şoygu, ocak ayında Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov’u Ukrayna savaşını denetlemekle görevlendirmiş, Surovikin de Gerasimov'un yardımcısı olmuştu. Prigojin aylardır Şoygu ve Geramisov'u “Wagner'e destek vermemekle” suçlayarak iki isme istifa çağrısı yapıyordu.

ABD'den Wagner krizi hakkında çarpıcı iddia: Rus komutan başkaldırıyı biliyordu

''RUS YÖNETİMİ İÇİNDEKİ SAVAŞIN GÖSTERGESİ''

New York Times, General Surovikin'in ayaklanmaya yardım etmiş olma ihtimalinin Rusya'daki yönetim içinde ve askeri komuta merkezinde büyük kargaşa olduğunun göstergesi olarak görüleceği yorumunu yaptı.

Haberde, Ukrayna savaşı başladığından bu yana Rusya içindeki rekabetin derinleştiği kaydedildi.

KREMLİN’DEN İDDİALARA CEVAP

Öte yandan iddiayla ilgili Kremlin'den yanıt geldi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, ''Bu konuda şu anda çok fazla spekülasyon var'' dedi. Peskov, Surovikin'in olaylardaki olası rolüyle ilgili olarak ''Şu anda yaşananlara dair çok fazla söylenti var. Bu da onlardan biri'' demekle yetindi.

Sergey Surovikin, isyanın yaşandığı cumartesi akşamı Putin'e destek vermiş ve savaşçılarının Moskova'ya yönlendiren Prigojin'e geri çekilme çağrısı yapmıştı.

Kaynak: NYT

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...