Tgrt Haber

Belarus lideri Lukaşenko'dan Wagner krizi itirafları: Putin öldürülmesini istedi böcek gibi ezeceklerdi

28 Haziran 2023 11:34 - Güncelleme : 28 Haziran 2023 12:04
Belarus lideri Lukaşenko'dan Wagner krizi itirafları: Putin öldürülmesini istedi böcek gibi ezeceklerdi

Rusya'da Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in başkaldırısının ardından arabuluculuk rolü üstelenen Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko, 24 saatlik krizin ayrıntılarını anlattı. Putin'i zor ikna ettiğini söyleyen Lukaşenko, Rus liderin, Prigojin'in öldürülmesini istediğini itiraf etti. 

Rus paralı asker grubuWagner​'in başkaldırıp Rusya​'daki şehirleri kuşatarak Moskova'ya ilerlemesini durduran Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko​, yaşananları ilk kez anlattı. Hem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin​'i hem de Wagner lideri Yevgeni Prigojin​'i zor ikna ettiğini söyleyen Lukaşenko, Putin'in isteğinin 'Prigojin'in öldürülmesi' olduğunu ifade etti.

Başkaldırının ardından Prigojin'i 'hain' ilan eden ve ''Cezasını en sert şekilde vereceğiz'' diyen Putin, Lukaşenko'nun saatler boyunca dil dökmesinin ardından Belarus'a gitmesine razı oldu. 

''RUSLAR SENİ BÖCEK GİBİ EZECEK''

Lukaşenko, ''Ona 'Yapma, kötü bir barış her türlü savaştan iyidir' dedim'' diyerek anlattığı Wagner krizi olayında Prigojin'e de geri çekilme teklifi götürdüğünü söyledi. Wagner liderinin Ukrayna’da birçok savaşçısının öldürülmesinden dolayı yıprandığını ve duygusal kararlar verdiğini söyleyen Lukaşenko, ona ''Ruslar seni böcek gibi ezecekler'' dediğini ifade etti.

Belarus lideri Lukaşenko'dan Wagner krizi itirafları: Putin öldürülmesini istedi böcek gibi ezeceklerdi

'YARI DELİRMİŞ' HALDEYDİ

Lukaşenko, 'eski dostu' ve 'kahraman' olarak tanımladığı Prigojin'le görüşmesi için ''Sıra dışı bir konuşmaydı. Küfürler havada uçuşuyordu” ifadelerini kullandı. Lukaşenko, Wagner liderinin isyan sırasında Rus topraklarına 'yarı delirmiş' halde girdiğini, onu çekilmeye ikna etmek için saatlerce dil döktüğünü belirtti.

PUTİN'DEN 'GARANTİ' BEKLENİYOR

Lukaşenko ayrıca dün Belarus'un başkenti Minsk'a ulaşan Prigojin'le yeniden görüştüğünü de söyledi. Wagner liderinin bazı savaşçıların Rus ordusuna katılacağını belirttiğini aktaran Belarus lider, Prigojin'in savaşçılarına zarar verilmemesi için Putin'den garanti beklediğini söylediğini de ifade etti.

Wagner savaşçılarının Belarus'ta Rusya'nın nükleer silahlarını koruyacağı iddiasını reddeden Lukaşenko, Wagner'in Belarus askerlerini eğitebileceği önerisinde bulundu.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...