Tgrt Haber

ABD'li kaynaklardan F-16 onayı için dikkat çeken açıklamalar: Daha büyük bir satışa yeşil ışık

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Reuters
18 Nisan 2023 11:30 - Güncelleme : 18 Nisan 2023 11:55
ABD'li kaynaklardan F-16 onayı için dikkat çeken açıklamalar: Daha büyük bir satışa yeşil ışık

ABD Dışişleri Bakanlığı, F-16 savaş uçaklarının iletişim sistemi Link-16 taktik veri bağlantı ağının modernizasyon kitlerinin Türkiye'ye satışı için resmi olarak Kongre'ye iletildi. Tüm gözler artık Washington'dayken Reuters'a konuşan kaynaklar dikkat çeken bilgiler verdi.

ABD​ ile Türkiye​ arasında uzun bir zamanın ardından dikkat çeken gelişme yaşandı. ABD Dışişleri Bakanlığı, F-16​ savaş uçaklarının iletişim sistemi Link-16 taktik ve bağlantı ağının modernizasyon kitlerinin satışı için bir adım atarak resmi talebi Kongre’ye iletti. Yazılı açıklamada, ''Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye tahmini değeri 259 milyon dolar olan mevcut F-16 uçak filosunun modernizasyonu için savunma ekipman ve hizmetleri ve ilgili ekipmanlarının satışının onaylanmasına karar verdi'' ifadelerine yer verildi.

''TÜRKİYE ÖNCELİKLİ AMA ANLAŞMA HALEN BEKLEMEDE''

Türkiye'nin var olan F-16'larında kullanabileceği bu modernizasyon paketiyle ilgili İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan kaynaklardan dikkat çeken açıklamalar geldi. Adı açıklanmayan bir kaynak, ''Biden yönetimi ABD kongre​ komitelerindeki liderlerin gayriresmi olarak onay vermesinden sonra F-16 modernizasyon kitlerinin satışı için sonraki aşamaya geçmeye hazır. NATO üyesi Türkiye’nin milyarlarca dolara F-16 satın almasını içeren daha büyük bir anlaşma ise halen beklemede ve Kongre’de muhalefet sürüyor'' dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü ise, ''ABD ve Türkiye’nin derin savunma ve güvenlik bağları var ve Türkiye’nin NATO’da müşterek çalışması kritik bir öncelik konumunda'' açıklamasını yaptı.

''DAHA BÜYÜK BİR SATIŞA YEŞİL IŞIK''

Reuters, Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay vermesi ve Yunanistan ile gerilimi azaltmasının ardından ABD'den onay çıkmasına dikkat çekti. Fakat bu satış hamlesi, Türkiye’nin 2021’in Ekim ayında talep ettiği 20 milyar dolarlık anlaşmadan bağımsız. Türkiye o dönemde Lockheed Martin yapımı F-16 talep etmiş ve 80 modernizasyon kiti istemişti. Reuters’a konuşan bir kaynak, ''Bu ufak paket, Ankara’ya pozitif bir işaret olduğunu göstermek için onaylandı'' dedi. Öte yandan kaynaklar, ''Bu hamle, Kongre’nin daha büyük satışa yeşil ışık yaktığı anlamına gelmiyor'' ifadesini kullandı.

ABD’NİN BAŞKA TALEPLERİ VAR

Kaynaklar, ABD’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay verilmesinin yanı sıra Yunanistan’la ilişkilerin tamamen iyileştirilmesi, Suriye’nin kuzeyine askeri müdahale yapılmaması ve Rusya’ya yönelik yaptırımların uygulanması gibi taleplerin olduğunu da dile getirdi. Reuters haber ajansı bu taleplerin Ankara’yı öfkelendireceğini de belirtirken, “Türkiye, ABD’nin bitmeyen taleplerinin ve Washington’ın tavrının adil olmadığını düşünüyor” yorumuna da yer verildi.

Kaynak: Reuters

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...