Tgrt Haber

ABD'nin Afganistan'a 1 yılda attığı mühimmatı İsrail 29 günde attı! Gazze'nin yıkımı uzaydan böyle görüntülendi

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: TGRT Haber, The Guardian, Save the Children
04 Kasım 2023 11:24 - Güncelleme : 04 Kasım 2023 15:02
ABD'nin Afganistan'a 1 yılda attığı mühimmatı İsrail 29 günde attı! Gazze'nin yıkımı uzaydan böyle görüntülendi

7 Ekim'de Hamas'ın saldırısı sonrasında Filistin'e yönelik saldırıların dozunu artıran İsrail'in yerleşim bölgelerine yaptığı saldırıların tahribatı uydudan görüntülendi.

Yıllardır abluka altında olan Filistin’e sistematik saldırılarını, 7 Ekim’de Hamas’ın gerçekleştirdiği saldırıdan sonra artıran İsrail’in saldırılarının tahribatı uydudan gözler önüne serildi… İsrail, Hamas​'ın 1.400 kişinin ölümüne yol açan saldırısına tepki olarak başlatılan savaşta, Gazze'ye 8.000'den fazla mühimmat ateşlediğini ve 12.000'den fazla hedefi vurduğunu açıkladı. Bu, ABD'nin Afganistan'daki operasyonları sırasında bir yılda kullandığı miktardan daha fazla.

ABD'nin Afganistan'a 1 yılda attığı mühimmatı İsrail 29 günde attı! Gazze'nin yıkımı uzaydan böyle görüntülendi

İsrail’in 7 Ekim’den sonra Gazze Şeridi’ne havadan saldırmasının etkisi uydu görüntülerinde çok net bir biçimde görülüyor. İngiltere gazetesi The Guardian, İsrail’in füzelerinin Gazze’deki yerleşim birimlerinin yakınlarında çok ciddi kraterler oluşturduğuna dikkat çekti.

Öte yandan, Save the Children'a göre, Gazze'de öldürüldüğü bildirilen çocuk sayısı şu anda 3.700'den fazla ve savaş böyle devam ederse artmaya devam edecek... 2019'dan bu yana dünyanın tüm çatışma bölgelerinde öldürülen yıllık çocuk sayısını aştı. BM Çocuklara Yardım Fonu'na göre 200'den fazla okul (Gazze Şeridi'ndeki toplam okul sayısının yaklaşık %40'ı) hasar gördü; bunların yaklaşık 40'ı oldukça ciddi.

Uluslararası insancıl hukuk uyarınca, okullar ve hastaneler korunan sivil nesnelerdir ve hedefleme sırasında ayrım ve orantılılığa ilişkin insani ilkeler dikkate alınmalıdır. Fakat İsrail, 7 Ekim'den bu yana birçok kez hastaneleri, mülteci kamplarını ve okulları bombaladı.

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre saldırılarda 9 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

ABD'nin Afganistan'a 1 yılda attığı mühimmatı İsrail 29 günde attı! Gazze'nin yıkımı uzaydan böyle görüntülendi

Gazete, yaklaşık 10 kilometrekarelik bir alan içerisinde uzaydan rahatlıkla seçilebilen bin krater oluştuğunu analiz etti. Görüntülerde, yaklaşık 500 metrekarelik bir alan içinde yer alan ve sivillerin yaşadığı bir bölgede ise yaklaşık 100 kraterin göründüğü ortaya çıktı.

Sivillerin yaşadığı bölgedeki 100 kraterden bazılarının çapının 13.9 metre büyüklüğünde olduğu kaydedildi. Uydu görüntülerinde bölgedeki bir hastane ve 3 okul da kullanılamaz halde görülüyor.

İSRAİL-FİLİSTİN SAVAŞINDA SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi​'ne yoğun hava bombardımanı başlattı. İsrail, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 315i asker1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail’e göre 31 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda ölen asker sayısı 23e yükselirken, Kassam Tugayları'nın elinde 242 İsrailli​ esir bulunuyor. İşgal altındaki Batı Şeria’da da bir İsrail askeri öldü. Batı Şeria ve Kudüs’te 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler tarafından 138 Filistinli öldürüldü.

Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini de hedef gösteren İsrail ordusu El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini vurdu, tahliyeye zorladığı Filistin​ Kızılayı'na bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini bombaladı. İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda 55 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

Kaynak: TGRT Haber, The Guardian, Save the Children
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...