ABD’nin İsrail’e yardımlarıyla ilgili neler biliyoruz?
ABD Başkanı Joe Biden’ın Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail’e yönelik saldırısının ardından İsrail'e koşulsuz destek vermesi savaşın insani krizin daha da derinleşmesine neden oldu. Hamas ve Hizbullah’ın saldırılarını bahane ederek Gazze’de sivilleri de hedef alan İsrail, ABD’den milyon dolarlık askeri silah yardımı alıyor. Peki İsrail’in Gazze saldırılarında ABD’den aldığı askeri teknolojiler neler? ABD’nin İsrail’e askeri yardımlarıyla ilgili neler biliyoruz?
İsrail'inGazze Şeridi'nde sivillere yönelik saldırıları katliam boyutuna ulaştı. Birleşmiş Milletler (BM), insan hakları kuruluşları ve çok sayıda siyasetçi son bir ayda, ayrım gözetmeksizin öldürme, toplu cezalandırma ve sivilleri rehin alma gibi savaş suçlarının işlenmiş olabileceğini belirtiyor. İsrail’in temel yaşamı etkileyen Gazze saldırılarının en büyük destekçisi Orta Doğu’da yıllardır askeri operasyonlarını sürdüren ABD oldu.
BIDEN’IN YARDIMI
İsrail'in Washington tarafından bölgede diğer devletlere karşı kullanıldığı biliniyor. 1986 yılında Joe Biden İsrail için şu ifadeleri kullanmıştı:
"Bu yaptığımız en iyi 3 milyar dolarlık yatırım. Eğer İsrail olmasaydı, ABD'nin bir İsrail icat etmesi gerekirdi. Bölgedeki çıkarını korumak için gidip bir İsrail icat etmesi gerekirdi. Yıllar önce demiştim. Eğer İsrail olmasaydı, bir tane icat etmemiz gerekirdi."
ABD için Orta Doğu’da diğer tehdit ülke ‘nükleer’ hamleler yapacağını belirten İran... ABD, özellikle İsrail’i İran'dan korumak için, sevk edilmesi pahalı uçak gemilerini bölgeye göndermekte tereddüt dahi etmedi. Söz konusu yardımlarda Ekim ayının sonunda ABD Temsilciler Meclisine Cumhuriyetçiler tarafından, İsrail için 14,3 milyar dolarlık yardım paketini içeren yasa tasarısı sunuldu. Demir Kubbe, Davut Sapanı, Demir Işın hava savunma sistemleri için büyük fon ayrıldı. Washington'un Tel Aviv'e tahsis ettiği askeri yardım paketi kapsamında zırhlı ciplerin teslimatı da yapılmıştı. ABD’nin müttefiki İsrail’e şu ana kadar hangi askeri teknolojiler gönderildi? İsrail, Hamas ve Hizbullah’a karşı hangi sistemleri kullanıyor?
GEMİLER VE UÇAKLAR
ABD 5 bin mürettebatlı uçak gemisi USS Gerald Ford’u bölgeye gönderdi. Uçak gemisinde füzeleri etkisiz hale getirebilen ya da hedefleri vurabilen F-18 uçakları bulunuyor. Gemide yoğun bakım ünitesi, acil servis ve 40 sağlık personeli var.
Uçak gemisi komuta ve kontrol operasyonları yürütmesinin yanı sıra, keşif uçakları gönderebiliyor. Füze ateşlendiğinde erken uyarı sistemini devreye alabiliyor.
Pentagon Ortadoğu genelindeki üslerde A-10, F-15 ve F-16 filolarını da güçlendiriyor.
KAMİKAZE DRONE
Hamas ve Hizbullah’ın sokak tuzakları sonrası İsrail bölgede insansız hava araç kullanımını da arttırdı. Kasım ayı içerisinde İsrail’in ABD’den 200 adet “kamikaze dron” olarak da bilinen “Switchblade 600” tipi insansız hava aracı (İHA) satın almak istediği bildirildi.
Drone, 40 dakikaya kadar uçuş süresi boyunca sabit bir konumda konuşlandırılabiliyor ve doğrudan dalış-iniş talimatı ile tehditlere saldırıyor. Sustalı 600, tanklar da dahil olmak üzere ağır zırhlı kara araçlarına karşı etkili.
45 KARGO UÇAK MÜHİMMAT DESTEĞİ
İsrail Savunma Bakanlığı daha önce ABD’den 45 kargo uçağı kadar silah mühimmatı aldığını açıklamıştı. ABD Başkanı Biden, İsrail'e eşi görülmemiş bir silah desteği yapacaklarını söylemişti. Bakanlık, 7 Ekim'den beri söz konusu uçaklarla 1000 ton silah ve cephanenin İsrail'e getirildiğini kaydetti.
BEYAZ FOSFOR BOMBASI
İsrail’in Gazze’de sivillere saldırılarında beyaz fosfor bombası kullandığı öne sürülmüştü. Yasaklı fosfor bombasının kullanılması Türkiye başta olmak üzere İran, Rusya gibi ülkelerden tepki görmüştü.
BEYAZ FOSFOR NEDEN YASAK?
Beyaz fosforun dumanı, teneffüs edildiğinde ciğerlerde ani yaraların oluşmasına ve nefessiz kalarak boğulmaya yol açabiliyor. Ciltte ikinci ve üçüncü derece süregelen yanıklara neden olabilen beyaz fosfor, oksijenle temas ettiği anda kolayca alev alıyor, bomba olarak kullanıldığında da patlayıcı etkisinin yanı sıra yangınlara yol açıyor.
Beyaz fosfor bombası nedeniyle çıkan yangınlar geniş alanlara yayılabiliyor ve alandaki fosfor tükenene kadar bu yangınlar devam ediyor.
Solunum yoluyla, temas ya da sindirim yoluyla vücuda alınan, birçok yüzeye yapışarak bulaşan beyaz fosfora maruz kalanların tedavisi maddenin bulaşıcılığı nedeniyle oldukça zor.
İsrail ordusunun 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne 18 bin ton bomba attığı, bunun İkinci Dünya Savaşı'nda Hiroşima'ya atılan bombanın bir buçuk katı gücünde olduğu belirtilmişti.
Derleyen: Murat Makas