Tgrt Haber

ABD'nin öldürdüğü Usame bin Ladin'in seneler önceki mektubu ortalığı karıştırdı: Her şey yalanmış

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Guardian, New York Times, CNN International
18 Kasım 2023 11:13 - Güncelleme : 18 Kasım 2023 12:29
ABD'nin öldürdüğü Usame bin Ladin'in seneler önceki mektubu ortalığı karıştırdı: Her şey yalanmış

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 11 Eylül saldırılarını düzenleyen El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in 2002 yılında yazdığı mektup, İsrail-Hamas savaşı sırasında yeniden viral haline geldi. Sosyal medya platformu TikTok'ta milyonlarca kişi bu mektubu tekrar aradı. 

El Kaide'nin lideri Usame Bin Ladin'in 2002'de yazdığı ''Amerika'ya Mektup'' (Letter to America) adlı metin sosyal medya platformu TikTok​'ta gündem haline geldi. İsrail-Hamas savaşıyla beraber yeniden gün yüzüne çıkan mektup ABD'de tepkilere neden oldu. İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian'ın 24 Kasım 2002'de yayımlanan mektuba link vermesi üzerine, gazete metni sitesinden kaldırdı. TikTok ise konuya ilişkin videoların yasaklandığını duyurdu. Hatta #lettertoamerica etiketinin de uygulamanın içindeki arama motorundan kaldırıldı. New York Times, TikTok yasak getirmeden önce söz konusu etiketin, kullanıcılar tarafından yaklaşık 14,2 milyon kez arandığını yazdı. 

ABD'nin Pakistan'da düzenlediği operasyonla öldürülen Bin Ladin, mektupta Amerikan yurttaşlarının Yahudilerin 'kölesi' haline geldiğini savunmuştu. El Kaide lideri, mektubunda ABD yönetiminin politikalarını eleştirmiş ve "İsrail devletinin kuruluşu, ortadan kaldırılması gereken bir suçtur" demişti.

TikTok'ta yeniden akıma giren mektuba dair birçok yorum yapıldı. Bazı TikTok kullanıcıları, paylaşımlarda bin Ladin'in eleştirilerinde haklı olduğunu savundu. Bir TikTok kullanıcısı, "Artık ABD'ye asla aynı gözle bakamam" derken, başka bir kişi de "ABD'nin dünyanın baş belası olduğunu anladığını" söyledi.

ABD'nin öldürdüğü Usame bin Ladin'in seneler önceki mektubu ortalığı karıştırdı: Her şey yalanmış

Platformdaki paylaşımlardan birinde şu ifadeler de yer aldı: 

''Usame bin Ladin'in 'Amerika'ya Mektup'unu okuduktan sonra Ortadoğu, 11 Eylül ve 'terörizm' hakkında öğrendiğimiz her şeyin yalan olduğunu anladım. Şimdi de normal hayata dönmeye çalışıyorum.''

ABD'nin tanınmış medya kuruluşlarından CNN'in aktardığına göre platformdan kaldırılmadan önce 1,6 milyon izlenme alan bir videodaysa, "Mektubu okuduysanız ve varoluşsal kriz geçiriyorsanız bana haber verin. Çünkü son 20 dakika içinde inandığım ve yaşadığım tüm hayata bakış açım değişti" ifadeleri kullanıldı.

ABD'nin öldürdüğü Usame bin Ladin'in seneler önceki mektubu ortalığı karıştırdı: Her şey yalanmış

BEYAZ SARAY'DAN SERT ÇIKIŞ

Mektup sosyal medyada büyük bir etki oluştururken, Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Andrew Bates, 11 Eylül'de hayatını kaybedenleri hatırlatarak, "Hiç kimse Usame bin Ladin'in aşağılık sözleriyle kendisini ilişkilendirip, halen sevdiklerinin yasını tutan 2 bin 977 Amerikalı aileye hakaret etmemelidir" ifadeleriyle olaya tepki gösterdi. 

Bates, Hamas​'ın II. Dünya Savaşı'nda Nazilerin gerçekleştirdiği Holokost'tan bu yana Yahudilere yönelik en büyük kıyımı yaptığını savunarak, "Bunu yaymanın asla haklı bir gerekçesi olamaz" dedi.

Kaynak: Guardian, New York Times, CNN International
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Alziniza salik 19 Kasım 2023 10:20

Alziniza salik yashasin turkiye yashasin regep tayip erdogan durmak yok devam devam yashasin hep muslimanlik ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Sonraki Haber Yükleniyor...