Tgrt Haber

İsrail-Hamas savaşında son durum... Yine siviller hedef oldu: Okula atılan bombalarda yüzlerce kişi öldü

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, TGRT Haber
18 Kasım 2023 09:16 - Güncelleme : 18 Kasım 2023 20:11

İsrail'in Gazze'ye saldırıları 43. günde de devam ederken hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 12 bini geçti. Gazze'de kent hizmetlerinin çoğu yakıtsızlıktan kullanılamaz hale geldi. Gazze Şeridi'ndeki hastanelerin çoğu İsrail saldırıları nedeniyle hizmet dışı kaldı. Binlerce insanın sığındığı hastaneler ise asılsız iddialarla İsrail güçlerinin hedefi olmaya devam ediyor...

Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık gerekçesiyle 43 gündür Gazze'ye bombalar yağdıran İsrail, durmak bilmiyor. Savaş suçu işlemediğini iddia eden İsrail, binlerce Filistinlinin sığındığı mülteci kamplarını, okulları, camileri ve hastaneleri vurmaya devam ediyor. Gazze'deki hükümetin Basın Ofisi, Telegram hesabından saldırıların 43. gününde Gazze Şeridi'ndeki toplam ölü ve yaralı sayısı ile yıkıma ilişkin son durumu paylaştı. Buna göre, 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırılarda 12 bini aşkın kişi hayatını kaybetti, ölenlerden 5 binini çocuklar, 3 bin 300'ünü kadınlar oluşturdu.

İsrail-Hamas savaşında son durum... Yine siviller hedef oldu: Okula atılan bombalarda yüzlerce kişi öldü

Saldırılarda 200 doktor, hemşire ve ilk yardım görevlisi, 22 sivil savunma çalışanı ve 51 gazeteci öldürüldü. Saldırılar sonucu 30 binin üzerinde kişi de yaralandı. Bunlardan yüzde 75'ini yine kadınlar ve çocuklar oluşturdu. Açıklamada, 1800'ü enkaz altında çocuk olmak üzere 3 bin 750 kişinin kayıp olduğu yönünde ihbar alındığı aktarıldı.

İsrail-Hamas savaşında son durum... Yine siviller hedef oldu: Okula atılan bombalarda yüzlerce kişi öldü

Saldırılarda şu ana kadar, 95 hükümet binası ve 255 okul hedef alındı, 63 okul hizmet dışı kaldı. Bombalanan 165 camiden 76'sı tamamen yıkıldı.

Sağlık sektörü de saldırılardan büyük zarar gördü. 25 hastane ve 52 sağlık merkezi hizmet dışı kalırken, 55 ambulans da saldırıların hedefi oldu.

İsrail-Hamas savaşında son durum:

20.10: Gazze hükümeti, İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısının son 24 saatte 300 artarak 12 bin 300 olduğunu açıkladı. Ölenlerin en az 5 bini çocuk, 3 bin 300’ü kadın.

16.56: Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Refah Sınır Kapısı'ndan 44 kişinin Mısır'a geçmesiyle, Gazze'den Türk vatandaşlarının Mısır'a tahliyesinin başladığını bildirdi.

İSRAİL YİNE SİVİLLERİ HEDEF ALDI: OKULU BOMBALADI

15.45: İsrail ordusu bu sefer Gazze'deki bir okulu hedef aldı. İsrail merkezli Haaretz gazetesi Gazze'nin kuzey kısmındaki El Fakhoura okuluna saldırı düzenlendiği ve saldırıda düzinelerce kişinin öldüğü haberlerinin geldiğini yazdı.

Al Jazeera saldırıda en az 200 kişinin hayatını kaybettiğini yazdı. Söz konusu okul yüzlerce mülteci aileye barınak sağlıyordu. Gazze'deki sağlık bakanlığından bir yetkili AFP haber ajansına, İsrail güçlerinin El Fakhoora Okulu'nu vurması sonucu en az 50 kişinin öldüğünü söyledi.

15.00: İsrail Savunma Kuvvetleri, Filistinlilerin güneye tahliyesini sağlamak için Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki insani duraklamaların bugün de devam edeceğini söyledi. IDF'nin Arapça konuşan Sözcüsü Yarbay Avichay Adraee, X kanalında Salah a-Din yolunun saat 16.00'ya kadar güneye doğru hareket için açık olacağını söyledi.

14.50: Filistin Kızılayı, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan El-Ehli Baptist Hastanesindeki ekiplerinin, İsrail’in yoğun bombardımanı nedeniyle hastanede mahsur kaldığını bildirerek acil müdahale talep etti.

BATI ŞERİA'DA DA ZULÜM SÜRÜYOR

14.18: Filistin Esirler Cemiyeti, İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde 40 Filistinlinin gözaltına alındığını açıkladı.

14.06: Hamas, Filistin Yasama Konseyi Başkan Yardımcısı Ahmed Bahr’ın İsrail’in Gazze’deki parlamento binası bombardımanında hayatını kaybettiğini duyurdu.

12.20: İslami Cihad Hareketinin askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri, Gazze Şeridi'nde İsrail ordusuna ait 2 tank ve buldozerin imha edildiğini, 7 askeri aracın vurulduğunu duyurdu.

11.49:  İsrail ordusu, Lübnan topraklarından düzenlenen roket saldırılarına karşılık, Hizbullah'a ait "hedefleri" topçu atışıyla vurduğunu duyurdu.

11.38: İsrail ordusu, Gazze’deki Şifa Hastanesinde bulunan sığınmacıların tamamını ve hastaların çoğunu zorla hastane dışına sürdü.

10.02: Gazze’deki sağlık kaynakları: İsrail ordusu hastaların, yaralıların, yerinden edilmiş kişilerin ve sağlık personelinin bulunduğu Şifa Hastanesinin boşaltılmasını istedi.

09.48: Lübnan’daki Hizbullah Hareketi, İsrail’e ait insansız hava aracını (İHA) sınırda füzeyle düşürdüğünü duyurdu.

08.14: Filistin yönetimi, İsrail ordusunun Gazze'de kuşatma altında tuttuğu Şifa Hastanesi'ndeki binlerce kişinin hayatından İsrail'i sorumlu tuttu.

HAN YUNUS'A SALDIRI: ÖLENLERİN ÇOĞU ÇOCUK

07.51: AFP haber ajansının yerel bir hastane müdürüne dayandırdığı haberine göre, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir konut binasına düzenlenen saldırıda en az 26 kişi öldü. Nasser Hastanesi müdürü, Hamad'daki bir konut binasına düzenlenen saldırı nedeniyle 23 kişin ağır yaralı olduğunu belirtti. Filistin haber ajansı saldırıda ölenlerinin çoğunun çocuk olduğunu açıkladı.

06.17: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde yaşlılar için rehabilitasyon merkezi olarak kullanılan Vefa Hastanesi'ni hedef aldı.  Saldırıda hastane müdürü Mithat Muhaysin hayatını kaybetti, bazı doktor ve hastalar yaralandı.

İsrail-Hamas savaşında son durum... Yine siviller hedef oldu: Okula atılan bombalarda yüzlerce kişi öldü

ŞİFA HASTANESİ'NDE YİYECEK KALMADI

03.00: Gazze Sağlık Bakanlığı: 1500 sağlık personeli, yüzlerce hasta ve yerinden edilmiş 7 bin kişi El Şifa kompleksinde ölümle karşı karşıya. Yakıt ve tıbbı yetersizlik nedeniyle Şifa Kompleksi'ndeki 4'ü prematüre bebek olmak üzere 51 hasta hayatını kaybetti. Komplekste 7 ila 10 bin civarı sivil var fakat içeri giren yiyecek sadece 400 kişiye yetecek kadar. Durum böyle giderse ölenlerin sayısı iki katına çıkacak.

02.35: Filistin devlet televizyonu: İsrail'in Nablus'taki Balata Mülteci Kampı'na düzenlediği SİHA saldırısında 5 Filistinli hayatını kaybetti.

Filistin devlet televizyonu: İsrail'in Nablus'taki Balata Mülteci Kampı'na düzenlediği SİHA saldırısında 5 Filistinli hayatını kaybetti.

01.47: İsrail ordusu, Gazze'nin Beit Lahia bölgesine yoğun saldırı düzenliyor.

01.15:İsrail savaş uçakları, Cibaliye'de Endonezya Hastanesi çevresini ve birden fazla noktayı yoğun şekilde vuruyor.

01.00: Kassam sözcüsü Ebu Ubeyde: Düşman medyasına sesleniyorum! Ölüleriniz söylenenden çok daha fazla. Sahada öldürülen askerlerinizin haberi er ya da geç size ulaşacaktır.

00.10: Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, BM kurum ve organizasyonlarına, artık Gazze'de İsrail saldırılarını ve sonuçlarını tartışmak yerine ateşkes için bir an önce eyleme geçmeleri çağrısı yaptı.

Kaynak: Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...