Tgrt Haber

Afgan profesör ağlaya ağlaya Taliban'ın kararına isyan edip canlı yayında yaptığıyla takdir topladı

30 Aralık 2022 09:49 - Güncelleme : 30 Aralık 2022 10:18

Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban'ın geçtiğimiz haftalarda kadınların üniversiteye gitmesini yasaklamasına tepki gösteren bir profesör, canlı yayında ağlaya ağlaya diplomasını yırttı ve kararı protesto etti.

Afganistan​'da yönetimi ele geçirirken verdiği tüm sözleri unutan Taliban​, geçtiğimiz haftalarda kadınların üniversiteye gitmesini yasakladı. Ardından da STK'larda çalışmasının önüne engeller koydu. Taliban'ın bu kararlarına dünyanın dört bir yanından tepki gelirken televizyonda bir programa katılan Afgan profesör, canlı yayında diplomasını yırtarak karara tepkisini gösterdi. 

Kadınların, Afganistan'da eğitim​ alamamasını eleştiren Afgan profesör, ağlaya ağlaya yırttığı diplomasının ardından "Bugünden itibaren bu diplomalara ihtiyacım yok, çünkü bu ülkede eğitime yer yok" diyerek isyan etti. Profesör, ''Eğer kız kardeşim ve annem öğrenim alamayacaksa ben de bu eğitimi kabul etmiyorum" dedi.

Afgan profesör ağlaya ağlaya Taliban'ın kararına isyan edip canlı yayında yaptığıyla takdir topladı

NE OLMUŞTU?

Geçen yıl 15 Ağustos'ta Afganistan'da yönetimine gelen Taliban, ilkokul ve üniversitelerde kız öğrencilerin eğitim almasına izin vermişti. Taliban, üniversitelerde genç kız ve erkeklerin ders günlerini ayırmıştı. Kızlar kendi günlerinde eğitimlerine devam edebiliyordu. Kızların orta ve lise kademelerindeki eğitimlerine devam etmesine ise izin verilmemişti. Taliban yetkilileri, kız okullarının "İslami çerçevede" yeniden düzenlenip yakın zamanda açılacağını duyurmasına rağmen okullar açılmamıştı.

Taliban Geçici Hükümetinin Yüksek Öğretim Bakanlığı Sözcüsü Hafız Ziya Haşimi, ülkedeki tüm kamu ve özel üniversitelere genç kızların eğitimiyle ilgili talimat gönderildi. Talimatta, Bakanlar Kurulu kararı ile kız öğrencilerin üniversitelerdeki eğitimlerinin ikinci bir duyuruya kadar askıya alındığı bildirildi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...