Tgrt Haber

Esir takasında 5. gün... Hamas, 11 İsrailli esiri daha teslim etti! İsrail de 33 Filistinli esiri bıraktı

Editör: Şule Altınel / Kaynak: Anadolu Ajansı
28 Kasım 2023 02:20 - Güncelleme : 28 Kasım 2023 18:59

Hamas, varılan mutabakat kapsamında abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki 11 İsrailli esiri Uluslararası Kızılhaç Komitesi yetkililerine teslim etti. İsrail ise karşılığında 33 Filistinli esiri serbest bıraktı. İsrail'in 48 gün yoğun saldırı altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde öldürülen Filistinlilerin sayısı ise 6 bin 150'den fazlası çocuk, 4 bini aşkını kadın olmak üzere 15 bini geçti. İşte bölgede anbean yaşanan gelişmeler...

İsrail-Hamas arasında esir takası​ devam ediyor... İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze’de bulunan 11 İsrailli esirin ülkelerine getirilmek üzere Kızılhaç yetkililerine teslim edildiği belirtildi. Bu gelişmeyle birlikte İsrail ile Hamas​ arasında varılan esir takası​ mutabakatında şu ana kadar 51 İsrailli serbest bırakılmış oldu.

33 FİLİSTİNLİ'NİN TESLİM EDİLMESİ BEKLENİYOR

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 11 İsrailli esire karşılık İsrail hapishanelerindeki 33 Filistinli esirin serbest bırakılacağını ifade etti.

Ensari, serbest bırakılacak Filistinli esirlerden 30'nun 18 yaş altı çocuk, 3'nün de kadın olduğunu kaydetti.

İSRAİL'E ULAŞTILAR

Öte yandan ordudan yapılan diğer bir açıklamada, 11 İsrailli esirin ülkelerine ulaştığı bilgisi paylaşıldı.

Esir takasında 5. gün... Hamas, 11 İsrailli esiri daha teslim etti! İsrail de 33 Filistinli esiri bıraktı

HAMAS: 33 ESİRİN LİSTESİNİ ALDIK

Hamas​, ilerleyen saatlerde İsrail hapishanelerinden serbest bırakılması planlanan Filistinli esirlerin listesini aldıklarını duyurdu.

Hamas​'tan yapılan yazılı açıklamada, bugün İsrail hapishanelerinden serbest bırakılması planlanan 3'ü kadın, 30'u çocuk olmak üzere 33 esirin listesinin teslim alındığı belirtildi.

Esir takasında 5. gün... Hamas, 11 İsrailli esiri daha teslim etti! İsrail de 33 Filistinli esiri bıraktı

İşte bölgede yaşanan son gelişmeler:

12.00: Gazze’de kurulması öngörülen sahra hastanesinin fizibilite çalışmalarını yapacak teknik heyet bu sabah Mısır üzerinden Gazze’ye intikal etti.

11.07: ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Oakland Kent Konseyi, Gazze​'de kalıcı ateşkes çağrısı yapılması için toplanan kent konseylerine dahil oldu.

09.55: Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Majed el-Ansari, Al Jazeera'ya ülkenin ateşkesin daha da uzatılmasını umduğunu söyledi. El Ensari, "Hamas'tan, önümüzdeki iki gün içinde fazladan 20 rehinenin serbest bırakılacağına dair onay aldık" dedi.

CAN KAYBI 15 BİNİ AŞTI

08.30: Gazze​ Şeridi'nde öldürülen Filistinlilerin sayısı 6 bin 150'den fazlası çocuk, 4 bini aşkını kadın olmak üzere 15 bini geçti.

08.08: İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kenti yakınlarında vurduğu Filistinli hayatını kaybetti.

07.00: İsrail Adalet Bakanlığı, 50 ismin yer aldığı listeyi yayımladı. Filistinli aktivist Ahed Tamimi, İsrail'in 'serbest bırakılmaya uygun' olarak tanımladığı mahkumlar listesine eklediği 50 Filistinli kadından biri oldu. Dünya tarafından "Filistin'in cesur kızı" olarak tanınan ve Filistin​ direnişinin önemli isimlerinden biri olarak öne çıkıyor. Tamimi geçtiğimiz haftalarda İsrail güçleri tarafından tutuklanmıştı.

Esir takasında 5. gün... Hamas, 11 İsrailli esiri daha teslim etti! İsrail de 33 Filistinli esiri bıraktı

06.00: Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın bu hafta İsrail'i ziyaret edeceğini, ABD'nin Gazze​'deki geçici ateşkesi daha da uzatmanın ve daha fazla rehineyi serbest bırakmanın bir yolunu bulmayı umduğunu söyledi.

05.05: İsrail, Hamas​ ile varılan esir takası​ mutabakatı kapsamında bugün Gazze​'den serbest bırakılması beklenen İsrailli esirlerin isim listesini aldığını duyurdu.

03.09: İsrail askerleri, Filistinli esirleri karşılamak üzere Beytunya beldesinde toplananlara göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermiyle müdahale etti.

Filistin​ Sağlık Bakanlığı, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu bir Filistinlinin öldürüldüğünü açıkladı.

02.46: İsrail hükümeti, abluka altındaki Gazze​ Şeridi'nde çatışmalara verilen "insani aranın" uzatılması için iki gün boyunca İsrail hapishanelerinden serbest bırakılacak 50 Filistinli kadın esirin listesini onayladı.

23.47: ABD Başkanı Joe Biden, Gazze​'de Hamas​ ile İsrail arasında daha önce uzlaşılan "insani ara"nın 2 gün daha uzatılması konusunda yoğun çaba sarf ettiğini belirtti.

33 FİLİNTİNLİ ESİR BIRAKILDI

İsrail, Hamas​ ile vardığı mutabakat uyarınca hapishanede tuttuğu 33 Filistinli esiri serbest bıraktı.

Salıverilen esirlerden işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayanlar, Uluslararası Kızılhaç Örgütüne ait otobüsle İsrail Ofer Askeri Hapishanesi'nden ayrılarak Ramallah'a gitti.

Esir takasında 5. gün... Hamas, 11 İsrailli esiri daha teslim etti! İsrail de 33 Filistinli esiri bıraktı

ESİR TAKASI​ MUTABAKATI

İsrail ile Hamas​ arasındaki çatışmalara 4 gün insani ara verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi. Bu kapsamda 4 günde Hamas​'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest bırakılması konusunda mutabakat sağlandı.

Esir takasında 5. gün... Hamas, 11 İsrailli esiri daha teslim etti! İsrail de 33 Filistinli esiri bıraktı

Katar Dışişleri Bakanlığı bu akşam yaptığı açıklamada, Hamas​ ile İsrail arasında yürütülen arabuluculuk çalışmaları sonucu "insani aranın" 2 gün daha uzatıldığını duyurdu.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
Sonraki Haber Yükleniyor...