Tgrt Haber

Azerbaycan'nın daveti üzerine BM heyeti, Karabağ'a gidecek! 30 yıl sonra bir ilk

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: Anadolu Ajansı
30 Eylül 2023 00:16 - Güncelleme : 30 Eylül 2023 07:52
Azerbaycan'nın daveti üzerine BM heyeti, Karabağ'a gidecek! 30 yıl sonra bir ilk

Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Ermeni silahlı güçlere karşı gerçekleştirdiği antiterör operasyon sonucunda, sadece 24 saat içerisinde Karabağ bölgesi provokasyonlardan arındırıldı. Azerbaycan'ın Karabağ'da elde ettiği zaferin ardından, BM Karabağ'a yönelik 30 yıllık erişim engelini kaldırma niyetini açıkladı. 

Azerbaycan​ ordusu, 19 Eylül'de Karabağ​'da başladığı ve 24 saat süren terörle mücadele operasyonunun ardından Ermeni​ silahlı gruplarının teslim olmasını sağladı. Azerbaycan, Karabağ'da zafer kazandığını ilan ederken, Ermeni nüfusuyla Azerbaycanlı temsilciler arasında diyalog süreci başladı.

Yaşanan gelişmelerin ardından BM​ Sözcüsü Stephane Dujarric​, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nden bir heyetin, hafta sonu Karabağ'a gideceğini ve sahada durum tespiti yapacağını aktardı. 

Dujarric, asıl amacın insani ihtiyaçları tespit etmek olduğunu belirterek tüm tarafların uluslararası ve insani hukuka saygı duyması gerektiğinin altını çizdi.

BM 30 YILDIZ UĞRAMIYORDU 

Azerbaycan hükümetinin, azınlıkların haklarına saygı duyacağı yönündeki açıklamasını bildiklerini söyleyen Dujarric, BM'nin bölgeye 30 yıldır erişimi olmadığını, bu nedenle heyetin ziyaretinin önem taşıdığını söyledi. 

BM HEYETİ AZERBAYCA'IN DAVETİ ÜZERİNE GİDECEK

"BM heyeti Azerbaycan hükümetinin tam desteği ve daveti üzerine bölgeye gidecek" bilgisini veren Dujarric, bölgeye neden erişim olmadığına ilişkin ise "Çok karmaşık ve hassas jeopolitik nedenlerden ötürü" değerlendirmesini yaptı.

 

 

 

 

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...