Tgrt Haber

ABD'li bilim insanlarından çarpıcı araştırma: İyi haberi sır gibi saklayan bomba gibi oluyor

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: TGRT Haber
17 Kasım 2023 10:25 - Güncelleme : 17 Kasım 2023 16:03
ABD'li bilim insanlarından çarpıcı araştırma: İyi haberi sır gibi saklayan bomba gibi oluyor

ABD'de bilim insanları daha iyi, canlı ve enerjik hissetmenin yollarını araştırdıkları deneyde şaşırtıcı bulgulara ulaştı. 2 bin 500'den fazla katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmada yaygın olan 40 iyi haberden bir liste verildi. Sonuçlar iyi haberleri sır gibi saklamanın inanılmaz etkilere sahip olduğunu ortaya koydu.

ABD​'li bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre sır saklamak, daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Genellikle iyi haberler hemen sevdiklerimizle paylaşılır. Ancak Hakemli bilimsel dergi Personality and Social Psychology'de 13 Kasım'da yayımlanan araştırmaya göre iyi haberleri sır olarak saklamak, kişinin daha enerjik ve canlı hissetmesine neden olabilir.

Araştırmanın başyazarı Prof. Dr. Michael Slepian, "Yıllardır gizlilik üzerine yapılan araştırmalar, sır saklamanın sağlığımız için kötü olduğunu öne sürüyor" ifadelerini kullandı. Olumsuz sırların olumlu sırlardan daha yaygın olduğunu belirten Slepian, "Yine de evlilik teklifleri, hamilelik, sürpriz hediyeler ve heyecan verici haberler gibi hayatın en keyifli olaylarından bazıları da sır olarak başlar" dedi. 

SÜRPRİZİ DAHA HEYECANLI HALE GETİRMENİN YOLU: SIRLAR 

Prof. Dr. Slepian ve meslektaşları araştırmalarında 2 bin 500'den fazla katılımcıyla deneyler gerçekleştirdi. Katılımcılara bir deneyde, yaygın olan 40 iyi haber türünden oluşan bir liste verildi. Daha sonra listedeki iyi haberlerden hangilerini daha önce aldıkları ve kaçını sır olarak sakladıkları soruldu.

Ayrıca belirli katılımcılara sır olarak sakladıkları iyi haberlerin üzerinde düşünmeleri söylendi. Bazıları da dayanamayıp başkalarıyla paylaştıkları sırlara dair düşünmeye sevk edildi.

ABD'li bilim insanlarından çarpıcı araştırma: İyi haberi sır gibi saklayan bomba gibi oluyor

Katılımcılar araştırmaya göre, listedeki ortalama 14 ila 15 iyi haberi aldığını ve bunların 5 ila 6 tanesini sır olarak tuttuğunu söyledi. Tuttukları olumlu sırları düşünen katılımcılar, kendilerini daha enerjik ve heyecanlı hissettiğini bildirdi.

KÜLTÜREL FARKLILIKLAR OLABİLİR

İyi haberin duyulmasını daha heyecanlı hale getirmek için insanların bazen emek harcadığını belirten Slepian, bu sırrın ortaya çıkacağı ana kadar duyulan hislerin daha çok mutlu ettiğini aktardı.

Öte yandan araştırmanın sadece ABD'de yürütüldüğünün altını çizen Slepian, kültürel farklılıkların olabileceğine dikkat çekti. Slepian, bulguların ne kadar genellenebilir olduğunu görmek için çalışmalarının daha geniş bir coğrafyaya yayılmasını da istediklerini dile getirdi.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...