Tgrt Haber

Vücudumuzda adeta saatli bomba! Uzmanı uyardı, ölümcül olabilir

Editör: Murat Makas / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
03 Kasım 2023 14:34 - Güncelleme : 03 Kasım 2023 14:43
Vücudumuzda adeta saatli bomba! Uzmanı uyardı, ölümcül olabilir

İnsan vücudunda saatli bomba olarak tanımlanan geç tespit edilen aort hastalıklarıyla ilgili konuşan Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kasım Doğan, aort damar yırtılmasının çabuk teşhis edilip, hızlı bir şekilde tedavi edilmediği takdirde ölümcül hale gelebileceğini söyledi.

İnsan vücudunun en büyük arteri olan aort hastalıkları hayati risk oluşturuyor. Oksijenlenmiş kanı tüm vücut parçalarına sistemik dolaşımla ulaştıran aort ile ilgili uzmanlar kritik uyarılarda bulunuyor. Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kasım Doğan, nadir görülen aort damar yırtılmasının çabuk teşhis edilip, hızlı bir şekilde tedavi edilmediği takdirde ölümcül hale gelebileceğini söyledi.

Medicana Sivas Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kasım Doğan, adeta saatli bomba olarak tanımlanan aort anevrizması hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Doğan, ''Vücudumuzun en büyük atar damarı olan aort üzerinde hiç belirti vermeden oluşan kesecikler, genişlemeler, patlamaya hazır bir bomba gibi hayatımızı tehdit edebilir. Nadir görülse de aort damar yırtılması (diseksiyonu) çabuk teşhis edilip, hızlı bir şekilde tedavi edilmezse ölümcül hale gelebilir. Tek çare ise hastanın acilen ameliyata alınmasıdır'' dedi.

''HASTANIN İKİ PATOLOJİSİ ANİ ÖLÜME NEDEN OLABİLİR''

Prof. Dr. Kasım Doğan, hastanın iki patolojisinin ani ölüme neden olabileceğini söyleyerek, ''Birincisi aort diseksiyonu, daha çok 35-55 yaş aralığında tansiyonu yüksek kişilerde görülür. Damarın en içteki tabakası yırtılıyor ve kan ilerleyerek tabakaları birbirinden ayırıyor. Böylece kanın aktığı bir gerçek birde yalancı kanal oluşuyor. Hastada organlara giden yan dalların ağzı kapanıyor. Organ yetmezliğinden veya kanamadan hastalar kaybediliyor. Ani başlayan şiddetli göğüs ve sırt ağrısı vardır. İkincisi aort anevrizması: Aorta (çoğu zaman karın seviyesinde) şişip balonlaşıyor ve bir süre sonra yırtılarak ölüme neden oluyor. 50'li yaşlardan sonra sık görülür. Çoğu zaman bir belirti vermez. Yırtıldığı zaman şiddetli bel ve karın ağrısı vardır. Tomografi ile teşhis edilir. Her iki durumda da acil cerrahi tedavi gerektirir'' diye konuştu.

KARIN, BEL VE SIRT AĞRILARI OLUŞABİLİR

Karın içi aort anevrizmasının karın, bel ve sırt ağrılarına neden olabileceğine değinen Doğan, ''Karın içi aort anevrizması karın, bel ve sırt ağrılarına neden olabilir. Ultrasonografi veya BT anjiyo gibi yöntemlerle tespit edilebilir. Ayrıca çoğu zaman herhangi bir sebeple karın USG yapılırken bu hastalık tespit edilir. Zamanında teşhis edilmeyen aort anevrizmaları öksürük, kabızlık, ani tansiyon yükselmesi sebebiyle yırtılabilir. Bu aşamada hastanın acile yetişemeden hayatını kaybetme riski oldukça yüksektir'' şeklinde konuştu.

''DÜZENLİ KONTROL ŞART''

Düzenli kontrolün şart olduğunu belirten Doğan, özellikle 50 yaş üzerindeki hipertansiyon; yüksek kolesterol, ateroskleroz (damar sertliği) şikâyeti olan kişiler ve sigara kullananlar kişilerin düzenli kontrol yapması gerektiğini belirtti. Doğan, aort anevrizmasından korunmak için; sigaradan uzak durmalı, tuz kullanımını azaltmalı, beslenmeye dikkat etmeli, sağlıklı ve dengeli beslenmelidir.

Aort yırtılması için uzmanlardan ciddi uyarı

AORT YIRTILMASI NE DEMEK?

Öncelikle, aort yırtılması dendiğinde kastedilen iki durum olabilir. Bunlardan biri, aort damar duvarının her 3 katmanının da yırtılması durumudur, tıbben AORT RÜPTÜRÜ olarak isimlendirilir. Aort rüptürü sonucunda, aortun içinde taşınan kan vücut boşluğuna aniden boşalır ve organlar beslenemez, son derece ölümcül bir durumdur ve acil ameliyat gerektirir.

Toplumda daha sık rastlanan ve yine halk dilinde ''aort yırtılması" olarak adlandırılan bir diğer durum ise, tıbben AORT DİSEKSİYONU denilen, aort duvarındaki en iç katmanın yırtılması sonucunda gerçekleşen durumdur. Bu durum yırtıktan çok aort duvarında “çatlama" şeklinde ifade edilirse gözde canlandırmak daha kolay olacaktır, duvarın iç kısmında oluşan bir çatlak sonucu katmanlar arasına kan dolar, dolan kanın etkisi ile aort duvarının katmanları fermuar gibi git gide birbirinden ayrılır ve kan bu boşluk içine dolmaya devam eder. Sonuçta organlara yeterli kan taşınamaz, hastalarda ani şok ve organ yetmezliği gelişir, bu da kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanabilir. Sanatçı Oya Aydoğan'ın ölümüne sebebiyet veren de aort diseksiyonu idi. Sanatçının boğazına takılan lokmayı çıkarmak için şiddetle öksürmesi sonucu oluşan basınç, aort damarının çatlayıp yırtılmasına neden olmuş ve ne yazık ki tüm acil müdahalelere rağmen sanatçı kurtarılamamıştı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...