Tgrt Haber

İsrail-Hamas savaşında son durum... 'İnsani ara' sona erdi, İsrail ordusu yeniden sivilleri hedef aldı

Editör: Şule Altınel / Kaynak: Anadolu Ajansı
01 Aralık 2023 23:00 - Güncelleme : 02 Aralık 2023 06:10

İsrail güçleri 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te gözaltına aldığı 3 bin 390 kişiden 260'ını 'insani ara'da gözaltına aldığı öğrenildi. Esir takasının 7. turunda İsrail-Fransa çifte vatandaşı ve İsrailli iki kadın esirin serbest kalmasıyla bugünkü toplam sayı 8'e yükseldi. Saat 08.00 itibarıyla da insani ara sona erdi ve İsrail ordusu saldırılarına yeniden başladı. Sabah saatlerinden itibaren sivil yerleşim yerlerine düzenlenen saldırılarda öldürülen kişilerin sayısı 178'e yükseldi. İşte bölgede yaşanan son gelişmeler...

İsrail-Hamas arasında bir haftadır devam eden 'insani ara' saat 08.00 itibarıyla sona erdi. Mısırlı yetkiler, İsrail ile Hamas arasındaki geçici ateşkesin 8. günde de devam edeceğini duyurmuştu. Ancak İsrai̇l ve Hamas tarafından resmi bir açıklama gelmedi. 

YENİDEN SALDIRDI

Ateşkesin sona ermesiyle İsrail yeniden saldırılara başladı. İsrail ordusundan, "Hamas'ın ateşkesi ihlal edip topraklarımıza ateş açması sonrasında saldırılara yeniden başladık." açıklaması geldi.

İSRAİL ORDUSU YİNE SİVİLLERİ HEDEF ALDI

İşte bölgede yaşanan son gelişmeler:

23.50 İsrail'in sabah saatlerinden itibaren sivil yerleşim yerlerine düzenlediği saldırılarda öldürülen kişilerin sayısı 178'e ulaştı.

22.00 Sivil yerleşim yerlerini vurmaya devam eden İsrail güçleri, sabah saatlerinde Deir el-Balah kentinde yer alan Maghazi Mülteci Kampı’nı hedef aldı.

19.30 "İnsani aranın" sona ermesinin ardından İsrail askerleri, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına tekrar başladı. İsrail ordusunun bugün Gazze şehrine düzenlediği saldırıda Anadolu Ajansı’nda (AA) foto muhabirliği ve kameramanlık yaptığı öğrenilen gazeteci Montaser Mustafa Al-Sawaf hayatını kaybetti. Al-Sawaf, İsrail’in geçtiğimiz hafta düzenlediği saldırılarda yaralanmış, ailesinden ise 45 kişiyi kaybetmişti.

17.39 İsrail ordusu, “insani ara"nın ardından abluka altındaki Gazze Şeridi’nde 200‘den fazla yere saldırı düzenlediğini açıkladı.

16.41: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in bugünkü saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 109'a yükseldiğini, yüzlerce kişinin de yaralandığını açıkladı.

16.21: İsrailli yetkililer, Hamas'ın elinde esir tuttuğu 10 kadını serbest bırakması durumunda Gazze'de "insani aranın" bir gün daha uygulanabileceğini duyurdu.

16.00: İsrail’de yapılan bir kamuoyu yoklamasına katılanların yarısından fazlasının Hamas ile varılan esir takasının sürmesi halinde Gazze Şeridi’nde bu sabah İsrail saldırılarıyla son bulan “insani aranın” devamını desteklediği bildirildi.

15.51: İsrail ordu radyosu, havan mermisi düşmesi sonucu Gazze Şeridi yakınında 5 İsrailli askerin yaralandığını duyurdu.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 70'E YÜKSELDİ

15.50: Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in bugünkü saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 70’e yükseldiğini duyurdu.

İsrail-Hamas savaşında son durum... 'İnsani ara' sona erdi, İsrail ordusu yeniden sivilleri hedef aldı

14.40: Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye yardım girişleri durduruldu.

13.49 BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Laerke: Yeryüzündeki cehennem Gazze'ye geri döndü. Savaş değil, 'insani ara' yeniden başlamalı.

13.35 BM Yüksek Komiseri Türk: Gazze'de çatışmaların yeniden başlaması felakettir. Ateşkesin sağlanması için taraflara, çabaların acilen iki katına çıkarılması çağrısında bulunuyorum.

13.26 Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in 7 günlük "insani ara"nın hemen ardından abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılara yeniden başlamasına tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Gazze Şeridi'ndeki halkımıza yönelik soykırım savaşını, Filistinli sivillerin sürekli hedef alınmasını ve evlerinin başlarına yıkılmasını en güçlü ifadelerle kınıyoruz." denildi.

13.20 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını yeniden başlatmasından derin üzüntü duyduğunu belirtti.

12.00: Hamas ateşkesin sona ermesi sonrası "Savaşın yeniden başlaması ve saldırılan tüm sorumluluğu rehinelerin bırakılması konusundaki tüm teklifleri reddeden İsrail'e aittir." açıklamasında bulundu.

11.30: İsrail Başbakanı Benyamin Netarnyahu, Hamas'ın daha fazla İsrailli rehineyi bırakmaya yanaşmadığını ve bunun da ateşkes koşullarını ihlal anlamına geldiğini savundu.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, Hamas'ın üzerinde uzlaşıldığı gibi tüm kadın rehineleri serbest bırakmadığını ve İsrail'e roket saldırıları düzenlediğini iddia etti.

Sosyal medyada yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in amaçlarına ulaşmakta kararlı olduğu belirtilirken bu amaçlar "rehinelerin serbest bırakılması, Hamas'ın yok edilmesi ve Gazze'nin İsrail'de yaşayanlara asla bir daha tehdit oluşturmamasını sağlamak" diye sıralandı.

ATEŞKESİN ARDINDAN EN AZ 32 FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

11.15: Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Kudra, "İşgalci İsrail, insani aranın sona ermesinin hemen ardından Gazze Şeridi'nde yeni katliamlar gerçekleştiriyor. Bu katliamlar geride çok sayıda şehit ve yaralı bırakıyor." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı, ateşkesin bitiminden bu yana İsrail'in saldırılarında en az 32 Filistinlinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

İsrail-Hamas savaşında son durum... 'İnsani ara' sona erdi, İsrail ordusu yeniden sivilleri hedef aldı

İnsani aranın sağlık sistemine faydası olmadığını vurgulayan Kudra, Gazze Şeridi'ndeki tüm hastanelere tıbbi malzeme ve yakıt akışının sağlanması gerektiğini kaydetti.

10.40: İsrail'in sabah saatlerinde vurmaya başladığı Gazze'de ateşkesin yeniden sağlanması için çalışmalar sürüyor. CNN ve BBC, Gazze'de ateşkese dönme çabalarının sürdüğünü bildirdi. İsmi açıklanmayan bir Filistinli kaynak, görüşmelerin arabulucular aracılığıyla devam ettiğini söyledi.

10.00: Al Jazeera İsrail güçlerinin ateşkes sonrası hedef aldığı yerleri şöyle sıraladı:

-Kuzeydeki Cibaliye mülteci kampındaki bir bina tamamen yıkıldı.

-Gazze merkezinde, el-Magazi bölgesinde çok sayıda sivil yaralandı.

-Refah'ta bir ev tamamen yıkıldı. Bölgede ölü ve yaralıların olduğu öğrenildi.

-Güneyde hastane yakınındaki bir bina İsrail insansız hava araçları tarafından vuruldu.

09.06: İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında ilk belirlemelere göre 6 kişi hayatını kaybetti.

SAVAŞ UÇAKLARI, GAZZE'Yİ VURUYOR!

08.45: İsrail ordusu Gazze'ye yönelik hava bombardımanına yeniden başladığını duyurdu. Sosyal medya üzerinden yayınlanan mesajda 'savaş uçakları şu anda Gazze Şeridi'ndeki Hamas hedeflerini vuruyor' denildi.

İsrail-Hamas savaşında son durum... 'İnsani ara' sona erdi, İsrail ordusu yeniden sivilleri hedef aldı

08.30: Al Jazeera'nın Gazze Şehri ve Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki görgü tanıklarına dayandırdığı haberine göre, Filistinli savaş grupları ile İsrail askerleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Gazze Şeridi'nin merkezinde, İsrail tankları Nuseyrat ve Bureij mülteci kamplarının yakınlarını da bombalıyor.

İNSANİ ARA SONA ERDİ

08.15: İsrail ordusu: Hamas'ın ateşkesi ihlal edip topraklarımıza ateş açması sonrasında saldırılara yeniden başladık.

08.00: Mısırlı yetkililer sabah saatlerinde, İsrail ile Hamas'ın ateşkesi bir gün daha uzattığını duyurdu. İsrail ve Hamas tarafından ateşkesin uzatıldığına dair henüz resmi bir açıklama gelmedi ve saat 08.00 itibariyle ateşkes sona erdi.

07.10: İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nden atılan bir roketin hava savunma sistemleri tarafından imha edildiğini açıkladı.

03.30: Hamas ile İsrail arasında varılan esir takası mutabakatı kapsamında İsrail hapishanesinden serbest bırakılan Filistinli 30 kadın ve çocuk esiri taşıyan Uluslararası Kızılhaç Örgütü konvoyu, işgal altındaki Batı Şeria'ya İsrail ordusunun baskınından sonra ulaşabildi.

İsrail-Hamas savaşında son durum... 'İnsani ara' sona erdi, İsrail ordusu yeniden sivilleri hedef aldı

00.28: Abluka altındaki Gazze Şeridi'nde taraflar arasında varılan mutabakat sonucu gerçekleşen esir takasının 7. turunda İsrail-Fransa çifte vatandaşı ve İsrailli iki kadın esirin serbest kalmasıyla bugünkü toplam sayı 8'e yükseldi.

00.20: Gazze'deki hükümet, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki evlerin yüzde 60'ından fazlasını yıktığını bildirdi.

23.54: İsrail ile Hamas arasında çatışmalara "insani ara" verilmesi mutabakatı kapsamında abluka altındaki Gazze Şeridi'ne gaz ve yakıt taşıyan 7 tırın daha ulaştığı bildirildi.

İSRAİL'DEN 'SALDIRIYA HAZIRIZ' MESAJI

23.19: İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hamas ile varılan "insani aranın" uzatılmaması halinde abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılara yeniden başlamaya hazır olduklarını söyledi.

BİR YANDAN BIRAKMA DİĞER YANDAN GÖZALTI

İsrail güçlerinin 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 3 bin 390 kişiyi gözaltına aldığı belirtilerek, bunlardan 260'ının Gazze Şeridi'nde 24 Kasım'dan bu yana uygulanan "insani ara"da gözaltına alındığı ifade edildi.

Filistin Esirler Cemiyeti ve Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı Filistin Esir İşleri Heyeti tarafından konuya ilişkin ortak yazılı açıklama yapıldı. İsrail askerlerinin Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te çarşamba gece ve perşembe sabah saatlerinde düzenlediği baskınlarda 40 kişiyi gözaltına aldığı kaydedildi.

İşgal güçlerinin, gözaltılar sırasında geniş çaplı şiddet, darp, gözaltına alınanlara ve ailelerine yönelik tehdidin yanı sıra Filistinlilere ait mülkleri tahrip ettiği ve yıkım gerçekleştirdiği belirtildi.

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ni yoğun şekilde bombalarken Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de baskınlar düzenleyerek çeşitli iddialarla Filistinlileri gözaltına alıyor.

İsrail-Hamas savaşında son durum... 'İnsani ara' sona erdi, İsrail ordusu yeniden sivilleri hedef aldı

ESİR TAKASI MUTABAKATI

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün "insani ara" verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi.

İsrail ile Hamas arasındaki "insani ara" uzlaşısı kapsamındaki esir takası mutabakatı çerçevesinde şu ana kadar Gazze Şeridi'nden biri erkek, diğerleri kadın ve çocuk 81 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de Filistinli 210 kadın ve çocuk esir serbest bırakıldı.

Katar, 27 Kasım’da Hamas ile İsrail arasında yürütülen arabuluculuk çalışmaları sonucunda "insani aranın" 2 gün daha uzatıldığını duyurdu.

İsrail ordusu, 30 Kasım'da tarih belirtmeden "insani aranın" uzatıldığını duyururken Hamas, söz konusu aranın 1 gün uzatıldığını açıkladı.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...