Tgrt Haber

Bulutlarda 'bakteri' tehlikesi! Antibiyotiğe karşı dirençli

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Independent Türkçe, Science of The Total Environment
01 May 2023 14:20 - Güncelleme : 01 May 2023 14:35
Bulutlarda 'bakteri' tehlikesi! Antibiyotiğe karşı dirençli

Fransız ve Kanadalı bilim insanları, yaptıkları ortak çalışmada, bulutların antibiyotiğe karşı dirençli bakterileri bünyelerinde barındırdığını ortaya çıkardı.

Koronavirüs pandemisi sonrası bilim insanlarından gelen yeni viral hastalıkların ortaya çıkarabileceği uyarıları tüm dünyayı endişeye sevk etmişti. Fransız ve Kanadalı araştırmacıların yaptığı son araştırma​ bu tezleri doğrulayacak nitelikte veriler sundu.

BULUT SUYU ÖRNEKLERİ TOPLANDI

Hakemli bilim dergisi Science of The Total Environment'ta yayımlanan ve Independent Türkçe tarafından aktarılan yeni bir makaleye göre, bulutlar içlerinde antibiyotiğe dirençli bakterileri barındırabiliyor ve bu bakterileri uzun mesafeler boyunca taşıyabiliyor.

Bulutlarda 'bakteri' tehlikesi! Antibiyotiğe karşı dirençli

Literatüre de geçen söz konusu araştırma için deniz seviyesinden bin 465 metre yükseklikteki bulutlardan çeşitli örnekler toplandı. Bu örneklere yapılan analizde, bir mililitre bulut suyunda ortalama 8 bin bakteri​ bulunduğu saptandı. Ayrıca bakterilerde antibiyotiğe dirençli genlerin 29 alt tipi de tanımlandı.
Araştırma ekibindeki uzmanlara göre, bitki örtüsünün yüzeyinde veya toprakta yaşayan bakteriler rüzgar ile atmosfere taşınıyor ve yüksek irtifalara çıkabiliyor. Diğer yandan bu bakterilerin en fazla yüzde 50'sinin canlı ve insan sağlığına zarar verme olasılıkları düşük.

ANTİBİYOTİK DİRENCİ NEDİR?

Antibiyotik direnci, bakterilerin belirli bir antibiyotik grubuna uzun süre maruz kalmaları sonucunda oluşuyor. Bakteriler üzerindeki etkisini kaybeden antibiyotikler işlevsiz hale geliyor ve hastaların iyileşme süreleri bu nedenle uzuyor.

Uzmanlar, antibiyotik direnci oluşmaması için gereksiz yere antibiyotik kullanımından kaçınılmasını önerirken birçok devlet de bu konuda önlemler alıyor.

Kaynak: Independent Türkçe, Science of The Total Environment
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...