Tgrt Haber

Cibuti 1 milyarlık yatırım sonrası ilk yerli uydusunu uzaya fırlattı

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: Anadolu Ajansı
12 Kasım 2023 11:50 - Güncelleme : 12 Kasım 2023 11:58
Cibuti 1 milyarlık yatırım sonrası ilk yerli uydusunu uzaya fırlattı

Afrika Boynuzu ülkelerinden Cibuti, sene başında gerçekleştirdiği 1 milyar dolarlık yatırımın meyvelerini almaya başladı. Yatırım sonrası ilk yerli uydusunu geliştiren Cibuti, Space X ile anlaşarak uzaya fırlatmayı başardı.

Cibuti Ekonomi ve Maliye Bakanı Ilyas M. Dawaleh, ülkede üretilen ilk uydunun, Amerikan uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX​ tarafından başarılı şekilde uzaya fırlatıldığını bildirdi.

Dawaleh, Cibutili bilim insanlarının ürettiği nano uydunun, ülkenin teknolojik ilerlemedeki kararlılığını ortaya koyduğunu söyledi. Ülke genelindeki sıcaklıktan yağışlara, nehir seviyelerinden arazilere kadar çok sayıda çevresel değişimi gözlemleyebilecek olan yerel uydu​, "Djibouti 1A" adını taşıyor.

Cibuti 1 milyarlık yatırım sonrası ilk yerli uydusunu uzaya fırlattı

SENE BAŞINDA 1 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA İMZALANMIŞTI

Cibuti, bu sene (2023) ocak ayında roket ve uydu fırlatma teknolojisi için 1 milyar dolarlık anlaşma imzalamıştı. Cibuti'nin, roket ve uydu fırlatma teknolojisi kurulması için Hong Kong Havacılık ve Uzay Teknolojisi Grubu ile 1 milyar dolarlık anlaşma imzaladığı bildirilmişti.

Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Gulle, yaptığı yazılı açıklamada, 1 milyar dolarlık anlaşma kapsamında, gerekli malzemenin taşınması için uluslararası standartlara uygun bir liman ve otoyol inşa edileceği bilgisini paylaşmıştı.

Açıklamada, "Hong Kong Havacılık ve Uzay Teknolojisi Grubu ile imzalanan anlaşma, Cibuti tarafına inşa edilecek altyapının nihai imtiyazını sağlıyor." ifadesi kullanılmıştı. Afrika Boynuzu'ndaki stratejik konumuyla Cibuti'de, ABD başta olmak üzere Çin, Japonya ve Fransa'nın askeri üsleri bulunuyor.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...