Tgrt Haber

Çin ve Japonya arasında tansiyon yükseliyor: Japon kara sularını ihlal etti

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: Anadolu Ajansı
07 Kasım 2023 04:25 - Güncelleme : 07 Kasım 2023 05:01
Çin ve Japonya arasında tansiyon yükseliyor: Japon kara sularını ihlal etti

Çin'e ait sahil güvenlik gemilerinin, hafta sonu Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı Senkaku Takımadaları etrafında Japon ulusal kara sularını ihlal ettiği bildirildi.

Japonya​, Çin​'in, Senkaku takımadalarının etrafında Japon kara sularının ihlal ettiğini bildirdi. Japonya'nın Okinawa eyaletinin Naha ilçesindeki 11. Bölge Sahil Güvenlik Karargahı açıklamasında, "Çin'e ait sahil güvenlik gemileri, Japon kara sularını ihlal etti." ifadelerine yer verdi.

4 Kasım öğleden önce Minami-Kojima bölgesine giren ve burada Japon balıkçı gemilerine yaklaşan Çin gemilerine, Japonya Sahil Güvenliği uyarıda bulundu. Uyarı ve önleme faaliyetleri sonrası Çin gemileri, yaklaşık 39 saat kaldığı bölgeden 5 Kasım öğleden sonra ayrıldı. Söz konusu ihlal bu yıl 30. kez meydana geldi.

Çin ve Japonya arasında tansiyon yükseliyor: Japon kara sularını ihlal etti

YÜZYILLARDIR SÜREN ADALAR TARTIŞMASI

Japonya'nın "Senkaku", Çin'in de "Diaoyü" olarak adlandırdığı takımadalar, Çin'in doğu ve Japonya'nın güneybatı kıyılarında yer alan Doğu Çin Denizi'nde bulunuyor. 5 ada ve 3 kayalıktan oluşan, mülkiyeti Japonya'da, Çin'in ise hak iddia ettiği, üzerinde kimsenin yaşamadığı bölge, uzun süredir egemenlik tartışmalarına neden oluyor.

Japonya'nın, ülkenin güneybatısında Tayvan adasına kadar uzanan Ryukyu ada zincirinin parçası olarak gördüğü adacıklar, halen Tokyo'nun fiili kontrolünde bulunuyor. Bölge, hem Tokyo hem de Pekin tarafından tarihsel egemenlik alanı olarak görülüyor.

En büyüğü 4,3 kilometrekare genişliğinde, yerleşime imkan vermeyen kayalık kaplı adacıklardan oluşan bölgeye dair Çin'deki en eski kayıtlar 15. yüzyılda Ming Hanedanı devrine kadar gidiyor.

Ming devrinde, bugün Japonya'nın kontrolündeki Ryukyu Adaları'nda Ryukyu Krallığı olarak bilinen, merkezi Okinawa Adası olan bir takımada devleti hüküm sürüyordu. Krallık, haraç ödeyen bir ülke olarak Çin İmparatorluğu'na bağlı fakat iç işlerinde bağımsızdı.

Bu dönemde Çinliler, adacıkları deniz seyahatlerinde yer ve yön belirlemek amacıyla kullanıyordu. Japonya, Pasifik'teki sömürgeci yayılmasının parçası olarak 1895'teki Birinci Çin-Japon Savaşı'nın ardından adacıkların olduğu bölgeyi ilhak etti. Çin ile Japonya arasında Mayıs 1895'te imzalanan Şimonoseki Antlaşması'yla, Tayvan ve bölgedeki adacıklar Japonya'nın kontrolüne geçti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...