Tayvan Savunma Bakanlığı, dün akşamdan bugün sabah saatlerine kadar Tayvan Adası çevresinde Çin'e ait 43 askeri hava aracı ile 7 savaş gemisinin tespit edildiğini bildirdi.
Bakanligin sosyal paylasim sitesi X'teki hesabindan yapilan açiklamada, 43 hava aracindan 37'sinin, Tayvan Bogazi'nda taraflarin etki alanlarini sinirladigi varsayilan hava ve deniz hattini geçtigi, Tayvan'in "Hava Savunma Tanimlama Bölgesi (ADIZ)" ilan ettigi sahada uçtugu belirtildi.
Açiklamada, 4 "J-10" tipi savas jetinin Tayvan Bogazi'ndaki itibari "orta çizgiyi" geçtigi, 6 "SU-30", 16 "J-16" tipi savas jeti, 4 "H-6K" tipi stratejik bombardiman, 2 "KJ-500" tipi erken uyari, 2 "Y-20" tipi yakit ikmal, "Y-8" tipi deniz devriye ve "Y-9" tipi askeri nakliye uçaklari ile "WZ-7" tipi silahli dronun ise ADIZ'in güneybatisinda uçtugu kaydedildi.
Çin'e ait 7 savas gemisinin de Ada çevresinde görüldügü belirtilen açiklamada, uçaklarin ve gemilerin, "savas uçaklari, devriye gemileri ve füze sistemleriyle takip edildigi" aktarildi.
Çin ordusu, ABD Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi'nin Agustos 2022'de Tayvan'i ziyaretinin ardindan Ada çevresindeki askeri devriye faaliyetlerini ve ADIZ ile "orta çizgiyi" geçtigi uçuslari düzenli hale getirmisti. Sayica fazla askeri aracin hareketliligi, en son 27 Ekim'de Ada çevresinde 35 hava araci ve 15 gemi tespit edildiginde görülmüstü.
Çin, Tayvan Adasi'ni topraklarinin parçasi, Tayvan Bogazi'ni da kara sulari olarak görüyor ve Ada'nin ana kara ile yeniden birlesmesi için gerekirse güç kullanimini dislamayacagini vurguluyor. Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruldugu 1949'dan bu yana fiili bagimsizliga sahip bulunuyor. Çin ana karasi ile Tayvan arasinda iç savasin ardindan ortaya çikan ayrilik halen devam ediyor.