Tgrt Haber

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan tahıl krizi için devrede: Putin Türkiye'ye geliyor

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: TGRT Haber
02 Ağustos 2023 12:35 - Güncelleme : 02 Ağustos 2023 14:49
Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan tahıl krizi için devrede: Putin Türkiye'ye geliyor

Son dakika... Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu. Tahıl koridorunun masaya yatırıldığı görüşme neticesinde Putin'in Türkiye'yi ziyaret etmesinde liderler mutabık kaldı. Tahıl fiyatlarında son iki haftada yaşanan artışa dikkat çeken Erdoğan, anlaşmanın sonlandırılmasının kimseye yararı olmadığını vurguladı.

Rusya​, askıya aldığı Tahıl Koridoru Anlaşması'nda Moskova'yı ilgilendiren kısımların uygulanmaya başlanmasının ardından Ukrayna​ tahılının deniz yoluyla ihracatına izin veren anlaşmaya geri dönmeye hazır olduğunu açıkladı. Ardından da Kremlin, Tahıl Koridoru Anlaşması'nda liderlik eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​'ın Rus lider Vladimir Putin​ ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu. 

Görüşmeye ilişkin açıklama Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’dan geldi. Peskov, “Kamuya açık olan ve olmayan çok sayıda görüşme yapılıyor. İki lider arasında bu telefon görüşmesi de Başkan Putin’in daha önce duyurduğu uluslararası bir görüşme” ifadelerini kullandı. Peskov, görüşmeye ilişkin detayların daha sonra açıklanacağını sözlerine ekledi.

TAHIL ANLAŞMASINA ŞARTLI EVET

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Peskov, Tahıl Koridoru Anlaşması’na ilişkin, “Talepler karşılandığında Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması’na dönecek” dedi. Rusya’nın bunu daha önce de defalarca dile getirdiğini aktaran Rus Sözcü, “Rusya, anlaşmaya dönmeye hazır. Rusya’ya ilişkin kısımlar uygulanmalı. Ancak şu ana kadar bu yapılmadı” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA

İletişim Başkanlığı'ndan da Erdoğan-Putin görüşmesine ilişkin açıklama geldi. Yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, iki lider Sayın Putin’in Türkiye’ye ziyareti konusunda mutabık kaldı. 

PUTİN'E TEŞEKKÜR

Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelesi için Rusya’nın gönderdiği 2 adet amfibik yangın söndürme uçağı için mevkidaşına teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus turistlerin de Türkiye’ye ilgilerinin giderek artmasından duyduğu memnuniyeti ve ortak gayretlerle bu sene turizmde rekor kırılacağına olan inancını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus lider Putin ile görüştü.

TAHIL KORİDORU ÇAĞRISI

Rusya-Ukrayna savaşı sürecinde gerilimi tırmandıracak adımların atılmaması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'barış köprüsü' olarak değerlendirdiği Karadeniz Girişiminin önemine vurgu yaptı. Karadeniz Girişiminin uzun süre devre dışı kalmasının kimsenin yararına olmadığına, en büyük zararı da tahıla muhtaç, gelir seviyesi düşük ülkelerin göreceğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, uygulama döneminde yüzde 23’ler düzeyinde azalan hububat fiyatlarının, son iki haftada yüzde 15’ler oranında arttığına dikkat çekti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Karadeniz Girişiminin devamı için yoğun çaba ve diplomasi yürütmeye devam edeceğini kaydetti."

TÜRKİYE TAHIL KORİDORUNDA HALEN KİLİT ÜLKE 

Dış Politika Enstitüsü Başkanı Sayın Profesör Doktor Hüseyin Bağcı, tahıl koridorunun geleceğine ilişkin şunları söyledi:

''Hem BM hem de Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginliği azaltacak bir çözüme doğru gidecekler. Tahıl ve gübre birinci başlık. Ukrayna’nın 20 milyar ihracatına karşılık Rusya 2 milyar dolarlık ihracat yaptı. Rusya bu konuda haklı. Bunun eşitlenmesi lazım. Dünyada 400 milyon kişilik bir kitle tahıl ihracatına bağlı. Afrika gibi ülkelerde büyük bir sorun. Türkiye tahıl koridorunun yeniden işlemesi için bir anlaşma sağlamaya çalışacak. Anlaşılmaması durumunda tahıl fiyatları artacak. Türkiye kritik rol oynayan ender Batılı ülkelerden biri. Elbette bir anlaşma, barış ve ateşkesi yapılacak ancak şimdilik zamanın erken olduğu gözüküyor.''

RUSYA ANLAŞMAYI ASKIYA ALDI

Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda imzalanan, Rusya'nın işgalinden sonra Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Tahıl Anlaşması'na katılımını pazartesi günü durdurduğunu duyurdu.

Anlaşma kapsamında yaklaşık 33 metrik ton mısır, buğday ve diğer tahıllar Ukrayna'dan dünyanın çeşitli yerlerine gönderilirken, son gemi ise pazar günü Ukrayna limanından ayrıldı.

'SÖZLER TUTULMADI''

Rusya, kendi tahıl ve gübresini ithal etmesi yönünde verilen sözlerin tutulmadığını gerekçe göstererek anlaşmayı uzatmama tehdidinde bulunuyor. Moskova ayrıca, anlaşma kapsamında tahılın söz verildiği üzere en yoksul ülkelere ulaştırılmadığını iddia ediyor. BM ise anlaşmanın gıda fiyatlarını küresel olarak yüzde 20 oranında düşürerek en yoksul ülkelere yardımcı olduğunu belirtti. 

Dünya Gıda Programı'na göre, anlaşma kapsamında ihraç edilen tahılın yüzde 46'sı Asya'ya, yüzde 40'ı Batı Avrupa'ya, yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 1'i Doğu Avrupa'ya gitti. 

Rusya, geçen yıl içinde Tahıl Anlaşması'nı üç kez uzatırken, Kırım'da filosuna yapılan saldırının ardından ekim ayında kısa süreliğine katılımını askıya almıştı. 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...