Tgrt Haber

Demokratik Kongo'da 8 BM personeline "cinsel istismar" gözaltısı: Sıfır tolerans uygulanacak

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: TGRT Haber
13 Ekim 2023 09:24 - Güncelleme : 13 Ekim 2023 09:40
Demokratik Kongo'da 8 BM personeline "cinsel istismar" gözaltısı: Sıfır tolerans uygulanacak

Birleşmiş Milletler'in 8 personelinin, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde cinsel istismar suçlamasıyla gözaltına alındığı belirtildi. BM, barış gücü personeline "sıfır tolerans" uygulanacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler'in Kongo Demokratik Cumhuriyeti​'ndeki (KDC) İstikrar Misyonu'nda (MONUSCO) görev yapan 8 kişinin, cinsel istismar​ suçlamasıyla gözaltına alındığı belirtildi. Fransız haber ajansı AFP'nin MONUSCO'ya ait belgelerden edindiği bilgilere göre, ülkenin kuzeydoğusunda yer alan Beni şehrinde görev yapan 8 barış gücü personeli 1 Ekim'de gözaltına alındı

Buna göre belgelerde, Beni şehri yakınındaki Mavivi'de yer alan MONUSCO üssünün civarında farklı barlar açıldı. Söz konusu personel hakkındaki iddiaların da buralarda çıkan olaylarda yaşandığı belirtildi.

BM PERSONELİNDEN TEHDİT VE GÖREVLİLERE HAKARET

Haberde, suçlamaların cinsel istismar ve şiddet olaylarıyla ilgili olduğu ifade edilirken, iddialara dair ayrıntı paylaşılmadı. AFP'nin aktardığına göre, KDC'den kimliği açıklanmayan bir polis, gözaltına aldığı BM personelinin tehdit ettiği ve görevlilere hakaret ettiği gerekçesiyle geçici olarak uzaklaştırma cezası aldı.

Birleşmiş Milletler MONUSCO Demokratik Kongo 

MONUSCO'dan dün yapılan açıklamada, söz konusu BM personeliyle ilgili "sıfır tolerans" politikası izlenerek gerekli işlemlerin başlatıldığı ifade edildi. KDC yönetimi, 1999'dan beri ülkede olan MONUSCO'nun çekilmesini talep ediyor. Ülkenin Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, geçen ay BMGK toplantısında yaptığı açıklamada BM misyonunun aralık itibarıyla ülkeyi terk etmesini isteyerek, "Kendi kaderimizin kontrolünü ele alma zamanı geldi" demişti. 

Ülkenin Ruanda, Uganda ve Burundi'ye sınırının yer aldığı doğu tarafında, en az 20 yıldır altın ve kobalt gibi madenlerin kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı gruplar arasında çatışmalar yaşanıyor. 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...