ECOWAS Nijer için harekete geçiyor: Askeri müdahale onaylandı
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Nijer'deki darbenin ardından ikinci kez toplandı ve karara vardı. Savunma bakanlarına Nijer'de anayasal düzeni yeniden sağlamak için ihtiyat kuvvetlerini hazır hale getirme ve konuşlandırma talimatı verildi.
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), geçtiğimiz ay ordunun yönetime el koyduğu Nijer’e askeri müdahale karşısına atılacak adımları ele almak için Nijerya’nın başkenti Abuja’da bir araya geldi. ECOWAS, savunma bakanlarına Nijer'de anayasal düzeni yeniden sağlamak için ihtiyat kuvvetlerini hazır hale getirme ve konuşlandırma talimatı verdi.
ECOWAS, ihtiyat kuvvetlerinin yapısı, nereye konuşlandırılacağı ve konuşlandırma tarihi hakkında ayrıntı paylaşmadı.
ECOWAS Komisyon Başkanı Omar Alieu Touray yaptığı açıklamada, Nijer'e uygulanan yaptırımların neden olduğu herhangi bir zorluktan cuntayı sorumlu tutarak, ECOWAS tarafından bundan sonraki adımların herhangi bir ülke tarafından değil, ortaklaşa alınacağını söyledi. Touray, "Bir ülke diğerine karşı değil. Topluluğun tüm üyelerinin abone olduğu enstrümanları var" dedi.
''GÜÇ VE AVANTAJ ONLARDA''
Şu anda ECOWAS’a başkanlık eden Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, "Yaklaşımımızın temeli olarak diplomatik müzakerelere ve diyaloğa öncelik vermemiz çok önemli. Başarılı olan herhangi bir darbe kalıcıdır. Dolayısıyla, şu anda güç ve avantaj onlarda. Yani, onlarla müzakere etmek onların şartlarına göre olmak zorunda kalacak" dedi.
CUNTA BAZOUM İLE TEHDİT ETTİ
İsimlerinin açıklanmaması koşuluyla basına konuşan iki Batılı yetkili, Nijer’deki cunta yönetiminin ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Müsteşar Victoria Nuland'a, bölge ülkelerinin devrik lideri Mohamed Bazoum'u yeniden göreve getirmek için askeri müdahale girişiminde bulunmaları halinde Bazoum'u öldüreceklerini söylediklerini ifade etti.
ECOWAS’a üye ülkeler arasında Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau, Liberya, Mali, Nijer, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, Togo ve Yeşil Burun Adaları yer alırken, Türkiye, birliğe Mayıs 2005’ten bu yana Abuja Büyükelçiliği kanalıyla gözlemci statüsünde akredite olarak yer alıyor.
NİJER'DE DARBE
Nijer’in devrik lideri Devlet Başkanı Muhammed Bazoum, 26 Temmuz'da Muhafız Alayı tarafından Başkanlık Sarayı'nda alıkonulmuş, sonrasında Ordu Sözcüsü Amadou Abdramane ulusal kanalda darbe bildirisi okumuştu. Abdramane, anayasanın feshedildiğini, tüm kurumların askıya alındığını ve ülkenin sınırlarının kapatıldığını açıklamıştı.
Askeri darbenin ardından geçiş hükümeti kurulmuş, darbeye liderlik eden 62 yaşındaki Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani olarak da bilinen Abdourahmane Tchiani, "Vatanı Koruma Ulusal Konseyi"nin başkanı olmuştu.
Nijer'de 1960'ta Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana 4 darbe yaşandı.