Tgrt Haber

Elon Musk'a Gazze kararı sonrası yaptırım: İsrail, SpaceX ile tüm iletişimlerini kesti

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
28 Ekim 2023 22:16 - Güncelleme : 28 Ekim 2023 23:22
Elon Musk'a Gazze kararı sonrası yaptırım: İsrail, SpaceX ile tüm iletişimlerini kesti

Gazze'de iletişim hatları kesilirken SpaceX'in sahibi Elon Musk, sosyal medyada başlatılan 'StarlinkforGaza' kampanyasına sessiz kalamadı. Uyduların Gazze üzerine yönlendirileceğini açıklayan Elon Musk'a ise İsrail'den yaptırım kararı geldi. İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi,Elon Musk'ın sahibi olduğu Space X ile tüm ilişkilerin kesildiğini duyurdu.

İsrail, çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze​'ye en yoğun saldırılarını gerçekleştirdi.İsrail ordusunun saldırıları sonrası Gazze​'deki tüm telefon ve internet hizmetleri de kesildi. Gazze​'deki 2 milyon kişiden haber alınamazken, tüm dünya ayağa kalktı.

İsrail'in saldırılarının ardından iletişimin koptuğu Gazze​ için SpaceX'in sahibi Elon Musk'a milyonlarca kişi sosyal medyadan '#StarlinkforGaza' etiketiyle çağrıda bulundu. 

Çağrılara sessiz kalamayan Elon Musk​, Starlink​ internet uydularının Gazze​ üzerine yönlendirileceğini açıkladı. Elon Musk​'ın internet erişimi sağlayacağını duyurmasından sonra ise İsrail'den Musk'a  yaptırım kararı geldi.

İSRAİL'DEN ELON MUSK​'A KARŞI HAMLE

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi,Elon Musk​'ın Gazze​'ye ücretsiz Starlink​ hizmetini sunma kararı yüzünden Space X ile tüm ilişkilerin kesildiğini duyurdu.

Karhi, Elon Musk​'un uluslararası yardım kuruluşlarına Gazze​'de internet sağlama girişimiyle mücadele edeceklerini söyledi.

ELON MUSK​'IN KARARI İSRAİL'İ ÇILDIRTTI

İsrail'in bu kararla mücadele etmek için elindeki tüm imkanları kullanacağını belirten Karhi, "HAMAS uyduyu terörist faaliyetler için kullanacak. Bunda hiç şüphe yok, biz bunu biliyoruz, Elon Musk​ da biliyor. HAMAS​ IŞİD'tir. Ofisim, Starlink​'le tüm bağlarını kesecek" ifadelerini kullandı.

STARLİNK​, GAZZE​'YE YÖNLEDİRİLECEK

Sosyal medya devi X'in sahibi olan Musk, yaptığı açıklamada, "Starlink, Gazze​'deki uluslararası kabul görmüş yardım kuruluşlarıyla bağlantıyı destekleyecek" ifadesini kullandı.

Böylece Musk, Starlink​'in Gazze​'deki Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası tanınmış yardım kuruluşlarına internet erişimi sağlayacağını resmen duyurmuş oldu.

İSRAİL-FİLİSTİN SAVAŞINDA SON DURUM

İsrail-Hamas savaşı tüm şiddetiyle devam ediyor. Düzenlenen saldırılarda şimdiye dek bin 400 İsrailli, Gazze​ Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre 3 bin 595'i çocuk olmak üzere 7 bin 703 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun danışmanı Mark Regev, "Kara operasyonu bittiğinde Gazze​ çok farklı bir yer olacak" dedi.

İsrail ordusu, Gazze​ Şeridi sınırına yönelik operasyonun, "resmi bir kara harekatı olmadığını" açıklanırken; Gazze​'ye ilaç, yiyeyecek ve su taşıyan yardım kamyonlarının girişine izin verileceği bilgisi de paylaşıldı. Öte yandan Gazze​ Şeridi ile iletişimin kesildiği bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) yapılan açıklamada "Gazze'deki personelimiz, sağlık tesisleri, ortaklarımızla bağlantımızı kaybettik. İnsani yardımın sağlanmasını talep ediyoruz" denildi.

Kaynak: TGRT Haber
Sonraki Haber Yükleniyor...