Tgrt Haber

Farklılıklar ortadan kaldırılmalı! Suriye 'temas' şartını yineledi bakandan açıklama geldi

16 Ocak 2023 09:58 - Güncelleme : 16 Ocak 2023 11:06
Farklılıklar ortadan kaldırılmalı! Suriye 'temas' şartını yineledi bakandan açıklama geldi

Türkiye ile 11 yıllık aranın ardından yeniden temasa geçilmesi üzerine Suriye'den peş peşe açıklamalar geldi. İki ülke arasında farklılıkların giderilmesi gerektiğini söyleyen Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, şartları yineledi.

Suriye​ ve Türkiye​ arasında gerçekleşen bakanlar düzeyindeki görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​ ile Suriye lideri Beşar Esad​'ın görüşme ihtimaline ilişkin birçok açıklama geldi. Son açıklama ise Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad'dan oldu. Bakan Mikdad, Suriye ve Türkiye temaslarının devamı için sunulan şartı yineledi. 

''FARKLILIKLAR KALDIRILMALI''

Şam'da İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'la basın toplantısı düzenleyen Mikdad, görüşmenin yapılması için Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik operasyonlarını durdurması gerektiğini söyledi.

Bakan Mikdad, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Operasyonlar durdurulmadan Türkiye ile ilişkilerin yeniden normalleştirilmesinden söz etmek mümkün değil. Cumhurbaşkanı Esad ile Türk liderliği arasındaki görüşmeden önce anlaşmazlıkların nedenlerinin ortadan kaldırılması şart. Daha üst düzey toplantılar yapmak için uygun ortamın oluşturulması gerekiyor. Erdoğan ile Beşar Esad arasındaki görüşme, iki ülke arasındaki farklılıkların nedenlerinin ortadan kaldırılmasına bağlı."

Farklılıklar ortadan kaldırılmalı! Suriye 'temas' şartını yineledi bakandan açıklama geldi

Hüseyin Emir Abdullahiyan ise Türkiye ile Suriye arasındaki görüşmeleri desteklediklerini kaydederek, "Türkiye ile Suriye arasındaki çözülmemiş sorunların çözümü için diplomatik çabalarımızı sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.

ERDOĞAN: LİDERLER OLARAK BİR ARAYA GELELİM

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Suriye-Rusya arasında şubat ayı başında görüşme olabileceğini söylemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçtiğimiz ay, "Biz liderler olarak bir araya gelelim. Bunu da Sayın Putin'e teklif ettim. O da buna olumlu baktı. Böylece bir dizi görüşmeler zincirini başlatmış olacağız. Süratle adım atılması gereken bir diğer konu daha var. O da nedir? Terör örgütleri Suriye'de, özellikle Suriye'nin kuzeyinde rahat durmuyorlar. Zaman zaman ülkemizi oradan tehdit, tahrik ediyorlar, her şeyi yapıyorlar. Bizim de Soçi Mutabakatı olsun, Astana olsun buralarda verilmiş kararımız var. Nedir bu karar? Sınırımızdan 30 kilometre güneyde biz rahatsız edildiğimiz zaman bu bizim güvenlik koridorumuzdur. Bu güvenlik koridorunda biz her türlü adımı atarız."" demişti.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...