Tgrt Haber

Filistin'de savaş sürüyor! Bomba yağmuru gece boyu dinmedi 

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı
09 Ekim 2023 06:13 - Güncelleme : 09 Ekim 2023 16:47

İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi ve Batı Şeria'ya bombardımanı gece boyunca sürdü. Han Yunus ve Refah'ta patlamalar, yangınlar ve dumanlar hiç bitmedi. Çok sayıda Filistinli ölürken, çok daha fazlası yaralandı. İsrail, Gazze için tam abluka emrini verdi. Savunma Bakanı Yoav Galant, ''Elektrik yok, yiyecek yok, yakıt yok'' dedi.

Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın, İsrail'e karşı başlattığı 'Aksa Tufanı'nın ardından İsrail, Filistin'e yönelik büyük çaplı saldırı başlattı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "Bu bir savaştır" ilanı sonrası Gazze Şeridi ve Batı Şeria'ya yönelik savaş uçakları ile silahlarla başlatılan bombardıman sonrası Filistinli yüzlerce öldü, binlercesi yaralandı.

NETANYAHU: TEPKİMİZ ORTA DOĞU'YU DEĞİŞTİRECEK

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu son açıklamasında, "İsrail'in Filistinli silahlı kişilerce gerçekleştirilen benzeri görülmemiş çok yönlü saldırıya verdiği tepkinin "Orta Doğu'yu değiştireceğini" söyledi.

İSRAİL'DEN MÜLTECİ KAMPINA SALDIRI 

Hamas'ın operasyonu sonrası karşı saldırıya geçen İsrail ordusu, Gazze'deki Cibaliye mülteci kampına saldırı düzenledi. Cibaliye kampında Filistinli 113 bin kişinin yaşadığı belirtilirken onlarca mültecinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Saldırıda çok sayıda yaralının da olduğu belirtildi. 

İSRAİL'DEN TAM ABLUKA EMRİ

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hamas tarafından kontrol edilen Gazze Şeridi'ne yönelik tedbirlerini, giriş yasağını da içeren "tam bir abluka" seviyesine yükselttiğini söyledi.

Galant, "Elektrik yok, yiyecek yok, yakıt yok" dedi.  

ERDOĞAN'DAN ORTA DOĞU MESAİSİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya Başbakanı Enver İbrahim ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İsrail-Filistin bağlamında yaşanan son gelişmeler ele alındı. 

BAKAN FİDAN İNGİLİZ MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede İsrail ve Filistin'deki sıcak gelişmeler ele alındı. 

78'İ ÇOCUK 419 ŞEHİT, 2 BİN 300 YARALI

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında 78'i çocuk 419 kişinin öldüğünü, 2 bin 300 kişinin yaralandığını duyurdu. Öte yandan İsrail'in saldırılarında 159 konut tamamen yıkıldı, 1210 konut ise kısmen hasar gördü.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre Gazze'deki sivil yerleşim yerlerine savaş uçaklarının düzenlediği bir dizi hava saldırısı sonucu ölenler ve yaralananlar oldu. Gazze'nin Mısır sınırı yakınlarında bulunan Rafah kentindeki Ebu Hilal Ailesi'ne ait ev, İsrail savaş uçaklarının bombalaması sonucu yıkıldı.

Bölgedeki tıbbi kaynaklardan alınan bilgiye göre, enkaz altında kalanlardan en az 9 kişi hayatını kaybetti. Hava saldırısına maruz kalan evin çevresindeki diğer evlerde de büyük hasar meydana geldi, çok sayıda yaralanan oldu.

SOKAK ÇATIŞMALARI

Filistin Sağlık Bakanlığından sabah saatlerinde ardı ardına yapılan açıklamalarda, işgal güçleri tarafından açılan ateş sonucu, Eriha kentinde 1, Kudüs'ün kuzeyinde 3, el-Halil ve Nablus kentlerinde birer kişinin ölbilgisi verildi.

Bakanlık, "Kudüs'ün kuzeyindeki Kalandiya'dan 3 şehidin cenazelerinin Ramallah'taki Tıp Merkezi'ne nakledildiğini" belirtti.

Öte yandan Filistin resmi haber ajansı WAFA, Kalandiya'da bir askeri kontrol noktasında çıkan çatışmada, İsrail güçlerinin gençlerin üzerine gerçek mermilerle ateş açtığını duyurdu.

Filistin Kızılayı da Kalandiya'daki kontrol noktasında ağır yaralanan 3 Filistinlinin hastaneye sevk edildiğini açıklamıştı.

SİVİLLER BOMBARDIMAN ALTINDA

Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun beldesinin Karaman ve Naayma caddelerindeki evleri hedef alan 20'den fazla hava saldırısında da onlarca kişi yaralandı.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, kentin kuzey kesimlerindeki Beyt Lahye bölgesindeki bazı ailelerin evlerine düzenlenen hava bombardımanı sonucu bir kişi hayatını kaybetti, 20'den fazla kişi çeşitli şekillerde yaralandı.

İsrail savaş uçakları, Gazze'nin güneyindeki Zeytun Mahallesi'nin doğusunda bulunan bir evi de hedef aldı. Yine Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde bulunan Abul Amreyn ailesine ait evin savaş uçaklarından atılan roketle vurulması sonucu bir kadın hayatını kaybetti.

Gazze Şeridi'ndeki hastane kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçaklarının, Gazze'nin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'ndeki Harare ailesinin evini hedef alması sonucu, 7 kişi yaralandı. Kentin orta kesimlerindeki Yermuk Camisi yakınında bir ev de isabet aldı.

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik hava saldırılarına Gazze'deki direniş grupları, roketlerle karşılık verdi. Hamas Gazze şeridinden İsrail'e çok sayıda roket fırlattı. Atılan füzelerin bir kısmı İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbe tarafından havada imha edildi.

İSRAİL: HAMAS'A AİT 120 NOKTA VURULDU

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait olduğunu iddia ettiği hedelere hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Ordu tarafından yapılan yazılı açıklamada, savaş uçaklarının, gün boyu (pazar) Gazze'nin kuzeydoğusundaki Beyt Hanun beldesi ve çevresinde 120 hedefi bombaladığı belirtildi.

Onlarca ton roket atılarak gerçekleştiren saldırıda Hamas'a ait hedeflerin vurulduğu, bunların arasında bir tünelin bulunduğu aktarıldı. Açıklamada, Hamas'ın, Beyt Hanun'u, İsrail'e karşı düzenlediği saldırılarda üs olarak kullandığı iddia edildi.

Diğer yandan İsrail basını ölen İsrailli sayısının 700'e yükseldiğini açıkladı. İsrail ordusu ise saldırılarda ölen asker sayısının 57'ye yükseldiğini duyurdu.

ABD EK YARDIMI YOLDA

ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail'e destek amacıyla "ek yardımın" yola çıktığını iletti.

Görüşmenin detaşlarını Beyaz Saray açıkladı. Basın ofisinden yapılan açıklamada, Biden'ın, ABD'nin İsrail'e yönelik tam desteğini yinelediği kaydedilerek, "Başkan ayrıca İsrail Savunma Kuvvetlerine ek yardımın şu anda İsrail'e doğru yola çıktığını ve önümüzdeki günlerde daha fazlasının da geleceğini iletti" ifadesi paylaşıldı.

Biden'ın ayrıca, Netanyahu'ya, ABD tarafının son 24 saatte gerçekleştirdiği yoğun diplomatik çalışmalar hakkında bilgi verdiği de aktarıldı.

BM: 1 AYLIK GIDA STOKU VAR

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), İsrail ve Filistin'deki durumun hızla kötüleşmesinden ve bu çatışmanın bölgedeki halklar üzerindeki etkisinden derin endişe duyduğunu bildirdi.

WFP açıklamasında insani erişim için de çağrıda bulunularak, "WFP, tüm tarafları, etkilenen bölgelere güvenli ve engelsiz insan erişim sağlanmasına, insani hukuk ilkelerini desteklemeye, gıdaya erişimin sağlanması da dahil olmak üzere sivillerin hayatlarını ve refahını korumak için gerekli her türlü önlemi almaya çağırıyor." ifadesi yer aldı.

WFP'nin koşullar izin verdiğinde yerinden edilmiş veya sığınaklarda bulunan kişilere önceden gönderilmiş gıda stoklarıyla hızlı şekilde müdahale etmeye ve ayrıca savunmasız kişilere düzenli gıda ve nakit tabanlı yardımını yeniden başlatmaya hazır olduğu belirtildi.

Açıklamada, Filistin'in etkilenen bölgelerindeki dükkanlarda bir aylık gıda stoku bulunduğu belirtilirken, ancak uzun sürecek bir çatışma korkusuyla stokların hızla tükenme riski bulunduğuna da dikkat çekildi.

Ayrıca bölgede sık sık elektrik kesintisi yaşanmasının gıdaların bozulma tehlikesine yol açabileceği de ifade edildi.

WFP'nin gıda ürünlerinin ve diğer ürünlerin bulunabilirliğini ve bunların fiyatlarını yakından takip ettiği ve yerel fırınlarla yakın çalışma içinde olduğu aktarıldı.

Açıklamada, WFP'nin aylık yaklaşık 350 bin Filistinliye gıda yardımı sağlama konusunda kararlı olduğu ve nakit tabanlı transferler platformu üzerinden diğer insani ortaklarla işbirliği içinde yaklaşık 1 milyon Filistinliye yardım ettiği kaydedildi.

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...