Tgrt Haber

NATO üyeliği için Türkiye'den onay bekleyen Finlandiya'dan Pençe-Kilit eleştirisi!

30 Kasım 2022 09:15 - Güncelleme : 30 Kasım 2022 09:43
NATO üyeliği için Türkiye'den onay bekleyen Finlandiya'dan Pençe-Kilit eleştirisi!

NATO üyeliği elde edebilmek için Türkiye'nin onayına ihtiyacı olan Finlandiya'nın Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, terör örgütü YPG/PKK'ya karşı yürütülen Pençe-Kilit Harekatı'yla ilgili çok konuşulacak bir yoruma imza attı.

Türkiye​'nin NATO​ üyeliğine onay vermesi gereken Finlandiya​, PKK​ terör örgütüyle mücadelede daha somut atmak yerine Türkiye'nin Suriye ve Irak'ın kuzeybatısına düzenlediği Pençe-Kilit Harekatını eleştirdi. Bir askeri tatbikata katılan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, "Türkiye, bu operasyonu İstiklal Caddesi'ndeki bombalı terör saldırısının ardından gerçekleştirdi" dedi. Niinistö, harekat için, "İnsan hayatının kaybedildiği tüm olaylar elbette çok üzücü. Türkiye'nin eylemleri de buna dahil" ifadelerini kullandı.

Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlenen NATO toplantısından, Finlandiya'nın NATO üyeliğinin onay sürecine ilişkin büyük bir haber çıkmayacağını tahmin ettiğini belirten Niinistö, Türkiye'deki seçimleri işaret etti. Türkiye'nin diğer NATO ülkelerine kıyasla Finlandiya'nın onay sürecinde daha yavaş hareket etmesinin sürpriz olmadığını kaydeden Niinistö, Türkiye'de gerçekleştirilmesi beklenen seçimden kaynaklandığını savundu.

Niinistö, "Çözümün tek bir kişinin,Cumhurbaşkanı Erdoğan​'ın elinde olduğu benim için oldukça açıktı. Finlandiya'nın NATO'ya katılım süreci Türkiye'deki seçim durumundan etkilendi" diye konuştu.

TÜRKİYE YENİDEN BEKLENTİLERİNİ İLETTİ

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu Bükreş'te görüştü.

NATO üyeliği için Türkiye'den onay bekleyen Finlandiya'dan Pençe-Kilit eleştirisi!

NATO toplantısı öncesindeki görüşmeyle ilgili sosyal medyadan açıklama yapan Çavuşoğlu, Türkiye'nin haziran ayında Madrid'de düzenlenen NATO Zirvesi sırasında imzalanan mutabakat muhtırası çerçevesindeki beklentilerini ilettiğini aktardı.

Çavuşoğlu, "Türkiye-İsveç-Finlandiya Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Üçlü Muhtıra çerçevesinde atılan adımları değerlendirdik, beklentilerimizi vurguladık" ifadesini kullandı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...