Tgrt Haber

Fransa Azerbaycan'ın zaferini hazmedemedi: Macron'dan Türkiye eleştirisi

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Euronews
25 Eylül 2023 12:26 - Güncelleme : 25 Eylül 2023 12:55
Fransa Azerbaycan'ın zaferini hazmedemedi: Macron'dan Türkiye eleştirisi

Azerbaycan'ın Karabağ zaferinin ardından Fransa, Türkiye'yi hedef aldı. Ermenistan'ın yenilgisini hazmedemeyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, her daim kardeş ülke Azerbaycan'ın yanında olan Türkiye'yi eleştirdi.

Azerbaycan​'ın bir kez daha Ermenistan​'a karşı Karabağ​'da zafer elde etmesi Fransa'yı rahatsız etti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Azerbaycan’ın Ermenistan’a yönelik olası bir saldırısından endişe duyduğunu açıkladı. Fransız TF1 ve France 2 kanallarına açıklama yapan Macron, ''Bakü’nün bu ülkenin ortak sınırını ve toprak bütünlüğünü tehdit ettiğini'' öne sürdü.

Macron, ülkesinin Ermenistan’ın toprak bütünlüğü konusunda çok dikkatli olduğunu belirterek, ''Bugün Azerbaycan’la suç ortaklığı yapan bir Rusya, bu manevraları her zaman destekleyen bir Türkiye​ ve sınır tanımayan ve Ermenistan’ın sınırını tehdit eden bir (Azerbaycan) hükümet var'' ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN VE ALİYEV GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'ın antiterör operasyonuna verdiği desteğin ardından Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmek üzere bugün Nahçıvan'a gitti.

Ankara ve Bakü, daha önce yaptıkları açıklamalarda, Türkiye’yi Nahçıvan ve Ermenistan üzerinden Azerbaycan ana karasına bağlayan “Zengezur Koridoru”nu açma çabalarını hızlandırmak istediklerini belirtmişlerdi.

Fransa Azerbaycan'ın zaferini hazmedemedi: Macron'dan Türkiye eleştirisi

ERMENİSTAN'IN PROVOKASYONLARI

44 günlük 2. Karabağ Savaşı sonrası, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki sözde rejimin attığı adımlar tansiyonun yükselmesine neden olmuştu. Sözde rejim son günlerde kontrolündeki topraklarda Azerbaycan ordusunun mevzilerine yakınlaşmak, kendi mevzilerini pekiştirmek için siper kazma ve farklı istihkam faaliyetleri, sabotaj girişimleri gibi bir dizi provokasyonlarda bulunmuştu.

Ermeni silahlı gruplar, son birkaç ayda Azerbaycan ordusunun mevzilerine sistematik şekilde ateş açmaya, arazilere mayın döşemeye devam etmişti.

ANTİTERÖR OPERASYONU

Ermenistan'ın bu hukuk bilmez hareketlerine Azerbaycan'ın cevabı gecikmedi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatıldığını duyurmuştu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, antiterör operasyonunda siviller ve altyapı tesislerinin hedef alınmadığı, yalnızca meşru askeri hedeflerin yok edildiği bildirilmişti.

Fransa Azerbaycan'ın zaferini hazmedemedi: Macron'dan Türkiye eleştirisi

AZERBAYCAN'IN TALEPLERİ KABUL EDİLDİ

Karabağ'ın Ermeni sakinlerinin temsilcilerinin Rus barışı koruma birliği aracılığıyla talebi dikkate alınarak, 20 Eylül 2023 günü saat 13.00'te aşağıdaki koşullar altında yerel terörle mücadele tedbirlerinin askıya alınması konusunda anlaşmaya varıldı:

1. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Karabağ bölgesinde bulunan Ermeni silahlı kuvvetleri ve yasadışı Ermeni silahlı gruplarının oluşumları silahlarını bırakır, savaş mevzilerini ve askeri mevzilerini terk eder ve tamamen silahsızlandırılır. Ermeni silahlı kuvvetlerinin birlikleri Azerbaycan topraklarını terk ediyor, yasadışı Ermeni silahlı grupları serbest bırakılıyor.

2. Buna paralel olarak tüm silahlar ve ağır ekipmanlar teslim edilir.

3. Yukarıda belirtilen süreçlerin Rus barış gücü birliği ile koordineli bir şekilde yürütülmesi sağlanmaktadır.

Kaynak: Euronews
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...