Tgrt Haber

Fransa ısrarından vazgeçti: Büyükelçi Sylvain Itte Nijer'den ayrıldı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
27 Eylül 2023 12:54 - Güncelleme : 27 Eylül 2023 13:10
Fransa ısrarından vazgeçti: Büyükelçi Sylvain Itte Nijer'den ayrıldı

Fransa, Nijer'deki asker darbenin ardından ısrarından vazgeçti. Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte, Nijer'den ayrıldı. 

FNijer'de temmuz ayında gerçekleşen darbenin ardından 25 Ağustos'ta ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre verilen Fransa​'nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte, sabah saatlerinde ülkeden ayrıldı.Nijer​'in dokunulmazlığını kaldırdığı, sınır dışı edilmesi için polise talimat verdiği Büyükelçi Itte, ülkesine geri döndü.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron​'un, büyükelçinin görevini sürdüreceği yönündeki açıklamalarına rağmen, ülkeden gitmesi için ısrarcı olan Nijer, amacına ulaştı.

MACRON ''GERİ ÇEKMEYECEĞİZ'' DEMİŞTİ

Nijer Dışişleri Bakanlığı, Büyükelçi Itte'ye 25 Ağustos'ta ülkeden ayrılması için 48 saat süre vermişti. Fransa ise "cuntanın Fransız elçinin gitmesini talep edebilecek bir otorite olmadığını" açıklamıştı.

Büyükelçi Itte, verilen süre dolmasına karşın ülkeden ayrılmamış, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da 28 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, baskılara rağmen Itte'yi geri çekmeyeceklerini tekrarlamıştı.

Fransa ısrarından vazgeçti: Büyükelçi Sylvain Itte Nijer'den ayrıldı

Fransa'nın Nijer'de yaklaşık 1500 askeri ve Diori Hamani Havalimanı yakınlarında bir askeri üssü bulunuyor.

Nijer'de 26 Temmuz'da başa gelen askeri yönetim, daha önce de Fransa ile imzalanan 5 askeri işbirliği anlaşmasının iptal edildiğini açıklamıştı.

NİJER'DE DARBE

Nijer’in devrik lideri Devlet Başkanı Muhammed Bazoum, 26 Temmuz'da Muhafız Alayı tarafından Başkanlık Sarayı'nda alıkonulmuş, sonrasında Ordu Sözcüsü Amadou Abdramane ulusal kanalda darbe bildirisi okumuştu. Abdramane, anayasanın feshedildiğini, tüm kurumların askıya alındığını ve ülkenin sınırlarının kapatıldığını açıklamıştı.

Fransa ısrarından vazgeçti: Büyükelçi Sylvain Itte Nijer'den ayrıldı

Askeri darbenin ardından geçiş hükümeti kurulmuş, darbeye liderlik eden 62 yaşındaki Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani olarak da bilinen Abdourahmane Tchiani, "Vatanı Koruma Ulusal Konseyi"nin başkanı olmuştu.

Nijer'de 1960'ta Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana 4 darbe yaşandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...