Tgrt Haber

Fransa'da protesto alarmı! Havai fişek satışı yasak

09 Temmuz 2023 16:30 - Güncelleme : 09 Temmuz 2023 16:31
Fransa'da protesto alarmı! Havai fişek satışı yasak

17 yaşındaki Nahel Merzuk’un öldürülmesinden sonra gösterilerin yayılmasından endişe duyan Fransa hükümeti, havai fişek satışını yasakladı.

Fransa​'da 17 yaşındaki Nahel Merzuk’un polis​ tarafından öldürülmesi üzerine başlayan eylemler sönümlenmiş olsa da yankısı hala sürüyor.  İçlerinde siyasi partilerin de bulunduğu 90 kadar kurum, polise tehlike arz eden sürücüye karşı ‘öldürme yetkisi’ veren 2017 tarihli yasanın kaldırılması, emniyet teşkilatının reforma tabi tutulması ve ayrımcı politikalara son verilmesi için “yas ve öfke” yürüyüşlerine hazırlanıyor.

Euronews’un haberine göre hükümet, 14 Temmuz’da kutlanan Bastille Günü tatil bitimine kadar hava fişek satışını ve taşınmasını kısıtladı.

Ülkede her yıl, 14 Temmuz 1789’da Fransız Devrimi’nin başladığı olayların en önemlisi olarak kabul edilen Bastille Hapishanesi baskını ulusal bayram olarak kutlanıyor.

Hükümet tarafından alınan kararda, “14 Temmuz kutlamalarında asayişin ciddi şekilde bozulma riskini önlemek amacıyla havai fişek satışı, bulundurulması, taşınması ve kullanılması 15 Temmuz’u da kapsayacak şekilde yasaklanmıştır” denildi.

Kararda satış yasağından Bastille Günü kutlamalarını organize eden şirketler ve belediyelerin muaf olduğu belirtildi.

Fransa'da protesto alarmı! Havai fişek satışı yasak

3 BİN 700 KİŞİ GÖZALTINA ALINMIŞTI

Nahel’in öldürülmesinin ardından Fransa’da 2005’ten bu yana görülen en büyük gösteriler düzenlenmiş, çok sayıda araç ve resmi kurum ateşe verilmişti.

Resmi rakamlara göre, protestolarda bin 160’ı 18 yaşında küçük, toplam 3 bin 700 kişi polis tarafından gözaltına alındı. Gençlerin yaklaşık 3’te 1’i tutuklu yargılanacak.

Fransa'da protesto alarmı! Havai fişek satışı yasak

MACRON KISITLAMALARA DEVAM EDİYOR

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da ülkesinde çıkan olayların ardından sosyal medyaya erişimi kesebilecekleri yönündeki açıklamalarda bulunmuş ve bu durum ülkesinde yoğun tepkiyle karşılanmıştı.

 

 

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...